Saç ekimi çok ilginç bir hadise.. sürprizlere gebe bir süreç ve öncesinden tahminlerde hep bir bilinmeyen var ölçülemeyen saptanamayan..
Dete nin açıklık çok donör yetersiz nitelikte ince saç yapısı olmasına rağmen güzel bir sonuç alabiliyor iken tüm güzel şartları sağlayan ufak açıklıklarda sürpriz başarısızlıklar karşımıza çıkabiliyor..
bu belirsizliktik alımda yatıyor bana kalır ise bazı kökler alım sırasında hasar mı görüyor yada kimisi hiç hasar almadan mı ayrılıyor dokudan? Sonuçta merkezler kişiye göre alım planlayamıyor. Herkese standart uygulaman tek işlem alım işlemi..
ben iyi bir ekimcinin alıma başlayıp “bu kokleri ben alamam” diyip gönderdiği herhangi bir merkezde gayrette güzel sonuç aldığı hasta biliyorum.
Hep 1 soru işareti kalıyor ekimde. Keşke bu soruyuda çözüme kavustursalarda sonuçlar hep sürprizlere gebe kalmasa.. süreçte bu kadar zahmetli geçmez idi.
Üstad yazdıklarınızla bambaşka bir bakış açısından baktınız. Bununla alakalı doku gerginliği, yağ oranı da etkili olabilir mi? Yani doku daha elastik, dht nin sertleştirmediği bir doku olsa mesela başarı yüzdesi artar mı alım açısından? Bununla alakalo deri altı yağ tabakası kalın veya fazla olan birisinde başarı artabilir mi? Bir de teknik olarak adrenalinli lokal anestezikler çalışma alanında kanamayı azaltırlar, damarları büzüştürürler, biz ekim alanında kanlanma istemez miyiz greftlerin daha iyi beslenmesi için? O zaman neden donöre adrenalinli, ekim alanına adrenalinsiz anestezi yapılmıyor mesela?
Ya da alınan greftlerin beklediği solüsyon, sonuçta orda bir doku bekliyor, organ naklinde organların muhafaza edildiği özel solüsyonlar var, bunları kullanan ekimci var mıdır? Ya da hastadan alınan plazma içerisinde greftlerin bekletilmesi mümkün müdür ya da mesela diş hekimliğinde, travma kaynaklı dişi yerinden çıkan birisine diş hekimine gelene kadar dişini en uzun(6 saate kadar) süre sütte beklettiğinde dişin tekrar yerine yerleştirilmesi için muhafaza ediliyor, bu saç ama bununla alakalı çalışmalar var mıdır hiç araştırmadım bugüne kadar.
Ya da dete sen iyice uçmuşsun bunlar sonuca etki etmez doğru düzgün küçük detaylar mı demeliyim kendime?
Yazdığınız ileti bana bunları düşündürdü siz ne dersiniz?