saç ekimi operasyonu esnasında greft canlı kalma süreleriyle ilgili çok önmeli ..Saç ekimi esnasında greft sağkalımı nasıl korunur ve hücre dehidrasyonu nasıl önlenir;Greftin canlılığı saç ekimindeki en zorlu problemlerden biridir. Bu, özellikle tek bir cerrahi müdahale sırasında 3.000'den fazla greft nakledildiğinde mega seansları için önemlidir, oysa foliküllerin ex vivo bakım süresi önemli ölçüde artar.
Greftlerin sağkalımını etkileyen anahtar faktörlerden biri greftlerin ısınması ve dehidrasyonudur. Genel olarak bilinen greft muhafaza yöntemi, salin veya Ringer çözeltisi içerisinde + 4-5 ° C'ye soğutmaktır.
Ex vivo bakım süresince foliküllerde ne olur? Cevaplamak istediğimiz soru bu. Bu nedenle özgün bir araştırma yaptık.
Çalışmamızın amacı, greftlerin morfolojik değişikliklerini değerlendirmek ve saç ekiminin çeşitli aşamalarında foliküllerin yaşayabilirliğinin zaman dilimlerini tanımlamaktır.
araç ve yöntemler
Çalışmaya alınan tüm hastalara striptiz tekniği kullanılarak mikrografting yöntemiyle otolojik saç ekimi uygulandı. Donör şeridi eksize ettikten sonra, greftlerin diseksiyonu stereoskopik mikroskoplar kullanılarak gerçekleştirildi, hazırlanan greftler (Şekil 1) tuzlu suya batırılmış bir gaz kabına (konteyner başına 25-30 greft) toplandı ve buzdolabında +4'te tutuldu - + 5 ° C) alıcı bölgeye implantasyona kadar. İmplantasyon sırasında konteyner cerrahın elinin arkasına yerleştirildi. Saç ekimi uzmanlarının çoğunluğu tarafından kullanılan klasik çalışma şeması budur.
Şekil 1. Mikrografların toplam görüntüsü.
Greftlerin (her biri 1-3 folikülden oluşan) morfolojik değişimleri, 2 - 20 dakikalık aralıklarla hazırlandıktan sonra 10-20 dakika sonra hazırlık masasına konuldu. (30 greft çalışıldı). Bu işlem sırasında greftler çalışılmış, eldiven üzerine yerleştirildikten sonraki 3. dakikadan başlayarak 8 dakika boyunca 1 dakikalık aralıklarla başlamıştır (toplam 30 greft). Buzdolabına yerleştirilen greftler 2 ila 24 saat çalışıldı.
Dokular gömülmüş ve Epon-812, kesilmiş ve ilgilenilen bölgenin seçimi için yarı-ince dilimler halinde lekelenmiştir. Daha sonra, seçilen protokol alanları, geleneksel protokolü takiben TEM için hazırlandı ve transmisyon elektron mikroskobu JEM-1200 EX-II (Japonya) altında incelendi.
Sonuçlar
Diseksiyondan 10 dakika sonra, foliküllerin çimlenme bölgesi bölgelerinin hücrelerinin oda sıcaklığında (22 ° S) hazırlık masasında bulunan greftlerde iyi korunduğu gösterilmiştir.
Şekil 2. Greftlerin diseksiyonundan hemen sonra foliküllerin çimlenme bölgesi. ,, Sağlıklı hücreler ”.
Kötü farklılaştırılmış hücreler, spesifik farklılaşma belirtileri olmadan, büyük çekirdeklerle iyi korunur. Orta miktarda organel. Hücreler yoğun bir şekilde birbirine bitişiktir. Plazma zarı, digiform formasyonu olan dezmozom tipindeki temasları oluşturur.
Şekil 3. 10 dakika boyunca foliküllerin filizlenme bölgesi. diseksiyondan sonra.
Bakımlı hücreler. Aynı kontaklar, sağlıklı hücrelerde olduğu gibi.
Hazırlama masasında bulunan greft canlılığının dinamiği, konteynerde kalma sürelerine bağlı olarak, 12 dakika sonra ultra yapısal seviyede önemli değişiklikler olduğunu ve 20 dakika içinde geri dönüşü olmayan değişikliklerin fark edildiğini göstermiştir. hücresel ölüm anlamına gelir (Şekil 4). Bu değişiklikler hücre zarlarının yırtıldığını (plazma zarlarının görünmediğini), sitoplazmik organellerin yok edildiğini, kromatinin çekirdeklerden elüsyonunu gösterdi.
Şekil 4. 20 dakika boyunca foliküllerin çimlenme bölgesi. diseksiyondan sonra.
Plazma zarları görünmez. Sitoplazmik organeller yok edilir, kromatin çekirdekleri yıkanır. Değişiklikler geri döndürülemez - hücresel ölüm.
Cerrahın eldiveni üzerine yerleştirilen greftler ilk 4 dakika boyunca bozulmadan kaldı (Şekil 4).
Çalışmanın dinamikleri, 5 dakika sonra canlılıklarının belirgin şekilde azaldığını ve 8. dakikada greftlerin öldüğünü gösterdi (Şekil 6).
Şekil 5. 4 dakika boyunca foliküllerin filizlenme bölgesi. doktorun eldivenini yerleştirdikten sonra . Hücreler tutulur. Microvilli ile aralarında küçük boşlukların oluşumu ile karakterizedir. (Canlı hücreler).
Şekil 6. 8 dakika boyunca foliküllerin çimlenme bölgesi. doktorun eldivenini yerleştirdikten sonra.
Plazma zarları tutulmaz. (membran yapılarının yırtılması). nükleer membran kısmen tahrip olmuştur. Kromatin çekirdekleri kısmen yıkanmıştır. Değişiklikler geri döndürülemez - hücresel ölüm
Şekil 7. Buzdolabına yerleştirildikten 24 saat sonra foliküllerin çimlenme bölgesi.
Sitoplazmada az sayıda organel ve büyük yapısal olmayan bantlarla düzensiz şekilli hücreler. Yoğunlaştırılmış kromatinli düzensiz şekilli çekirdekler. Çoklu microvilli içeren plazma zarı. (membran yapıları tutuldu). Hücreler canlı.
Buzdolabında +4 - +5 ° C'de tutulan greftler ilk 3-4 saat boyunca mükemmel yapısal koşullar gösterirken, 24 saatte bir canlılık oranı yaklaşık% 71 idi.
Sonuç
Greftlerin yapısal durumuyla ilgili elektro mikroskopik çalışmanın gerçekleştirilmesi, hayatta kalma sürelerinin belirlenmesine olanak sağlamıştır.
Diseksiyon sırasında kapta geçirme süresi 10 dakikadan fazla olmamalıdır.
Transplantasyon sırasında doktorun eline greft yerleştirme süresi 4 dakikadan fazla olmamalıdır (optimal olarak 2-3 dakika)
Buzdolabında + 4-5 ° С'da tutulan greftin optimal zamanı 3-4 saattir.
Sunulan sonuçlara dayanarak, saç ekiminin farklı aşamalarının süresini optimize edebileceğimiz sonucuna varılabilir. Bu, greftin hayatta kalma oranını artıracak ve tedavi sonuçlarını iyileştirecektir.