Gönderen Konu: ikizlerde saç dökülmesi  (Okunma sayısı 896 defa)

son gohan

  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 748
ikizlerde saç dökülmesi
« : 12 Nisan 2019, 08:30:53 »
hep merak etmişimdir özellikle tek yumurta ikizlerinde ne kadar tanıdıysam tek yumurta ikizi ya 2sininde saçı dökülmüş oluyor ya 2side saçlı ama çift yumurtada bu konu farklı galiba bir de finastiredi araştırırken ikizler üzerinde denemişler.


 finastiredin etkisini çok eskiden Erkeklerde görülen saç dökülmesini (alopesi) önleyen ‘‘finasterid’’ etken maddeli ilacın verdiği sonuçlar, ikizler üzerinde denenip kanıtlandı.

Saç dökülmesi sorunu olan ABD'li, İsviçreli, İspanyol, Fransız ve Alman ikizler üzerinde yapılan araştırmada, ilacı alan ikizlerde dökülme durdu, almayanlarda devam etti.

Merck Sharp & Dohme ilaç şirketin İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlediği ‘‘İkizler ve Saç Semineri’’ne 13 ülkeden 70 gazeteci ve dermatologlar katıldı. ABD'de 1998'de, Türkiye'de de 9 ay önce piyasaya sürülen ve hap olarak alınan ilacın etkisini kanıtlamak için yapılan çalışma, ABD ve Avrupa'dan seçilmiş 20-45 yaş arasındaki erkek ikizler üzerinde yürütüldü. ABD'de seçilen ikizlerden birine ‘‘finasterid’’ etken maddesini içeren ‘‘Propecia’’ adlı ilaç, diğerine de ‘‘plasebo’’ (ilaç etkisi olmayan nişasta içerikli tablet) verildi. Avrupa'da ikizler kimin tedavi olacağına kendileri karar verdiler. ABD'de 5 yıllık çalışmayı yürüten Dr. Dow Stough şu açıklamada bulundu:

‘‘Tek yumurta ikizleri aynı genlere sahiptirler ve dolayısıyla saç dokülmesi gibi durumlar her ikisinde de yaşanır. Bizim çalışmamızın tasarımı araştırmacıların ve katılımcıların ikizlerden hangisinin tedavi, hangisinin plasebo aldığını bilmelerini önlüyordu. Ancak her ikisinin saçları arasında oluşan farklılıklar durumu kendiliğinden ortaya koydu.’’

Avrupa ve ABD'de yürütülen ikiz çalışması Türkiye'de de Dermatolog Dr. Ahmet Günay tarafından başlatılacak. Seminere Türkiye'den katılan Dr. Ahmet Günay ‘‘Çalışmanın Türkiye ayağını kendi kliniğimde yapacağım. Bu amaçla Türkiye'ye döner dönmez 20-50 yaş arasında saçları dökülmeye başlamış ya da dökülmüş erkek tek yumurta ikizleri bulup çalışmaya başlayacağım’’ dedi.

Saçları yeniden çıkartan hormon

Erkeklik hormonu testosteron, ‘‘Tip II 5 Alfa Reduktaz’’ enzimi ile birleşip ‘‘dihidrotestosteron’’ (DHT) hormonunu oluşturuyor. DHT'nin vücutta 3 görevi var. Saç dökülmesine, prostat büyümesine ve anne karnındaki erkek bebeğin cinsel organının gelişmesine neden oluyor. İlaç bu nedenle kadınlarda ve çocuklarda kesinlikle kullanılmıyor.

‘‘Finasterid’’ etken maddesi, bu enzimi bloke ediyor, dolayısıyla DHT oluşumu da engelleniyor. Böylece saç dökülmesi önce engellenmiş oluyor, ilerleyen zamanda da incelmiş, bebek tüyü boyutundaki saçlar yeniden büyümeye, kalınlaşmaya ve kendi rengini almaya başlıyor. Saçın büyümesi uzun bir süreç olduğu için etkinin de en az bir sene gözlendikten sonra ortaya çıkması bekleniyor.

Prostatı tedavi ederken bulundu

Finasterid, önce prostat hastalığının tedavisinde 5 mg'lık dozda kullanılıyordu. Bir süre sonra finasterid kullanan yaşlı erkeklerde yan etki olarak yeniden saç çıkmaya başladığı gözlendi ve ilacın saç dökülmesi için de kullanılabilmesi amacıyla çalışmalar başlatıldı. Dünyada 45 ülkede 1.5 milyon erkek tarafından kullanılan ve Türkiye'de ‘‘Propecia’’ adıyla satılan ilaçta 1 miligram finasterid bulunuyor. Merck Sharp Dohme Ürün Müdürü Aslı Şen, klinik çalışmalara göre dökülmenin durmasının 3-6 ay arasında gözlendiğini söyledi.

 

Facebook Twitter Instagram