Bu yazimda uzun uzadiya Mersin'de yaptirdigim sac ekimi sürecimi anlatiyorum
Yurt disinda yasiyorum ama aslen Mersinliyiz. Sac ekimi icin Ankara Istanbul haricinde ekim yapan yer var mi, diye internette arastirirken Forumdan 2 arkadasin tavsiyesi üzerine Murat Manti ve ekibini arastirmaya basladim. Bir cok sosyal medya hesabindan ve konum degerlendirme sitesinde haklarinda olumsuz birsey de bulamadim. Murat bey ile bizzat whatsapp üzerinden konustuk, resimlerimi yolladim bana 6000greft önerdi 16.03.2019 da ekim yapariz, gelin dedi. Sonra Murat bey unutmus randevuyu baska güne alalim dedi, ama söz verdiniz deyince o zaman Pazar yapalim yalniz gömlek giyinip gelin dediler. Sagolsunlar hastanenin önünde beklerken bär taksi durdu icinden Murat bey ve iki asistani indiler. Operasyon icin 8 de anlasmistik 8:20 gece geldiler. Kusura bakmayin ekip bir birinden uzak oturuyor dedi. Benim ici iyi oldu onlari beklerken, biraz sakinlesip kafetaryada cay ictim.
Oda hazirlanirken Murat bey saclarimi kesti ve resim cekti. Tras isleminden sonra dökülmenin esit olmadigini farkettik kafamin (resimlerlerden görülebilir) bir tarafi digerine göre daha genis ve acik, bir de kafamda cocukluktan kalma 4 dikis izi vardi. (Daha sonra bu yara izine de ekim yapildi.)
Özellikle Murat beye söyledim her asamayi BENiM telefonum ile de cekin, izin verirsniz hepsini paylasicam dedi. Yalniz fiyat bilgisi haric herseyi paylasmami kabul etti. Aslinda fiyat icinde zorlamadi ama yazmazsaniz sevinirim dedi. (Ama hesapli)
Müzik dinleyebilirmiyim diye sordum, kulakligi bize engel olmayacak sekilde takarsaniz olur dedi.
Sonra gömlegimi atletimi cikarttim ve siyah önlügümü giydim.
Sac ekimi kabaca iki asamadan olusuyor (ben öyle diyorum) 1. asama sac sökümü, 2. asama ekimi
1 Sac sökümü
Operasyon icin koltuga yüzü koyun uzandim. Ense bölgeme lokal anestezi yapildi. Discilerin kullandigi igneden (ayni anestezik madde ve ince uclu enjektör). Igne yapilirken acitmiyor ama icerisindeki madde kafa derisini yakiyor. Benim icin katlanilmayacak kadar degildi, zaten eliyle sürekli masaj yaparak rahatlatmaya calisti. Bir de ufak araliklarla yavas yavas yapti. (Asistanlarin eli daha hafif) Daha sonra uyusukugun yayilmasi icin 10-15 dakika kadar bekledim. Sinek vizlamasina benzer bir alet ile hizli hizli ense bölgeme ince birseyin girip ciktigini duyuyordum. Yaklasik 2000 kere aletle girip ciktiktan sonra, asistan hanimla yer degisti. Asistan hanim cimbizla greftleri toplayip diger asistan hanima verdi. Bu asamada benim bulundugum koltugun kafa koyma yeri cok kücük oldugu icin gözlerimi acitti, degistirilmesini, cok acittigini söyledim. Murat bey diger odalardan birinden koca koltugu sürükleyerek getirdi. Hemen koltuk degistirilip devam edildi. Murat bey yorulunca asistani devam etti bu sekilde söküm islemi 4 saat kadar sürdü. Ara ara acilar duymaya baslayinca o bölgeye yeniden lokal anestezi yapildi. Tabii bu asamada ignelerin acisini uyusuluktan hissetmiyorsunuz. Sonra asistan hanim doktor bey 6000greft oldu dedi. Murat bey "ensede almam gereken bir yer kaldi simetri bozulmasin diye 70 greft daha almis, toplam 6070 oldu. Bu islem saat 13:00 civarinda bitti ensem sargi bezleriyle sarildi ve yemek icin baska odaya gectim. 20 dakika kadar yeme ve icme sonrasinda tam wc'ye gidecekken asistanlar kapiyi kitlemeyin birsey olursa sizi duyalim diye uyardilar
2. Ekim asamasi
Murat bey kalem ve cetvel ile kafamin ön tarafina noktalar, cizgiler cizdi. Sanirim simetri ve hatlari belirlemek icin, sonra kaslarimi kaldirmami söyledi. Bir cizgi cekti ve "burasi sizin dogal sac cizginiz" dedi. Birlikte yeni cizgiye karar verdik. Yasim 38 oldugu icin dogal sac cizgimin korunmasini istedim. Kendi arastirmalarimdan ögrendigim kadariyla, sac cizgisini cok öne almak iyi sonuclar vermiyor.
Bu sirada greftlerin greftlerin dizimi bitmisti, greftler sac tel sayisina göre bir birine degecek sekilde dizilmislerdi. Altindaki kagidi ben yazdim. Resimlerini cektik. (merak eden sayabilir, ben saymadim:)
Koltuk biraz daha dik hale getirildi bu sefer tepe ve alin bölgesine ekim isi icin yine igneler yapildi. Enseden birazcik daha fazla acitti ama dedigim gibi benim icin katlanilmaz degil. Discinin yaptigi igne kadar aci cektim. Yaklasik 20 dakika bekledik. Ben dayanamadim tamam uyustu, sanirim baslayabiliriz dedim. Asistan "Murat beyi bekliyoruz, kanal acma islemine kendinden baskasina yaptirmaz dedi" bu sirada Murat bey biraz oyalandi sanirim. Sonra iceri girince elinde bu cam kesmeye yarayan elmas uc gibi birseyle geldi. Bununla kafama kanallar acacagini, bunun ekimin en önemli asamasi oldugunu, sacin yönünü ve yogunlugunu belirledigi icin hep kendisinin yaptigini ve estetigin bu asama oldugunu söyledi. Bu islemde kafaniza 3 4 mm derinliginde 2, 3mm genisliginde kesikler aciliyor. Yaklasik 1 bucuk saat kadar kafama 7000e yakin saydigim kesik atti. Bu asamada yine aci cektigim yerlerde lokal anestezi yapildi. Bu alanda kanama yogun oldugu icin sürekli kafaniz (sanirim) serum ile sürekli fis-fislaniyor, temizleniyor. Sanirim 15:00 civarlarinda kanal acma islemi bitti. Koltuk yatirildi asistanlar ekime gececeklerini söylediler. Bu asamada anesteziye gereksinim duymadim, cok hafif bir batma hissi haricinde birsey duymuyorsunuz. Islemin en sabir isteyen yeri burasi olsa gerek aksam 18:45 e kadar tek tek o greftler deliklere sokuldu. Sabrimi en zorlayan yer burasiydi, belim agridi, bacaklarim uyustu. Hareketsiz kalmak cok yordu ama bu asamada bölmek istemediler.
Daha sonra bir antibiyotik bir de baska bir ilac icin recete verdiler. 3 gün sonra gelin ilk yikamanizi yapicaz. Kafanizia eliniz de dahil hic birsey degmeyecek, sadece enseniz üzerine yatin, sert bir yastik kullanin ve saginizin, solunuzun üzerine yatmayin dediler. Bana kendileri eve birakmayi teklif ettiler, benim arkadasim arabayla geldigi icin gerek yok dedim. O zaman arabaya biz bindirelim dediler. Gerek yok deyince israr edicez, cünkü arabaya yanlis binen hastalarimiz var, biz bindirelim dediler. Arabaye binerken baska bir asistan omuzlarimdan tuttu ve bastirdi. Niye bastiriyorsunuz dedim, abi kusura bakma bazilari arabaya binerken yerine oturmadan önce hafif kalkinip oturuyorlar, kafalarini tavana sürtüyorlar dedi.
Ilk gece
Bana agriniz olmaz büyük ihtiamelle demislerdi ve agri kesici yazdirmadim ama benim bu anestezi maddesine karsi bir bas agrisi olustu (dis islemlerinde de hep olur) o yüzden evde bulunan agri kesiciyi aldim. Hareketsizlikten dolayi genel bir yorgunluk ve uykusuzluk vardi. Uyurkende koltugun kenarina yastiklari dizdim, dar bir alana koltugun kollugu üzerine dönemeyecek sekilde rahat uyudum. Uyandiktan sonra agrim yoktu, aksama dogru ense/arka bölgeye yapistirilmis bandajlari cikarttim. Bazen cok tatli bir kasinti oluyor ekim bölgesinde ama kesinlikle degmiyorum.
Ikinci gün
Sabah uyandigimda yastigin üzerindeki temiz örtüde pembe lekeler vardi. Agri yoktu ama gün boyu tatli tatli kasindi durdu. Aksama dogru sanirim fazla öne egilmekten alnimda hafif siskinlikler cikti. Zaten uyarmislardi fazla öne egilirseniz sivilar öne dogru birikirler diye. Kafamin ön tarafi halen kizarik.
Ücüncü gün
Ilk üc gün evden hic cikmadim. Ilk yikama icin gittigimde kafama sprey gibi birsey sikip, biraz beklettiler. Daha sonra cok hafif ve nazikce saclari yikadilar. Daha sonra bir sampuan ve spreyden olusan bir recete verdiler ve bunu her gün ayni gösterdikleri gibi kullanmami söylediler.
Yedinci gün
Genel olarak kafamda batmalar, üstüne yatinca agrima ve zaman zaman bas agrilari olustu. Son günlerde pek rahat uyyamadim. Normalde 10.gün yikama yapilacakti ama benim izin alabildigim vakit bu kadar oldugu icin 7.gün yikamaya gittim. Yine sagolsunlar Pazar günü benim yikama islemim icin bir personellerini gönderdiler. Yine ayni spreyden kullanarak bu sefer yarim saatin üzerinde bekledim. Ilik suyla yavas yavas ama kaziyarak ölü derilerden, kabuklardan temizlediler. Bu asamada sanki sacimi cekiyormuslar gibi acidi. 10 dakika filan sonra bitince inanilmaz bir rahatlama yasadim. Hem görsel, hem de o kadar zaman sonra kafam kasinmisti
O cirkin görüntü gitti. Sanki kafami bir yere carpmisim da kizarmis gibi hafif bir görüntü vardi. Artik kafami hafif kasiyabilecegimi, tshirt, atlet gibi kafamdan dikkatli gecirmek usulüyle elbiselerimi giyebilecegimi. Cok ve siki olmamak kaydiyla bone takabilecegimi söylediler. Bu arada spreyi artik kullanmayacagimi ve her gün verilen sampuanla yikanmam gerektigini ve artik normal yastikla yatabilecegimi belirttiler. Bu günden sonra uyku veya agri problemim kalmadi.
Su an 10.gündeyim, unutmamak icin yazilari ayni gün veya ertesi gün yazdim. Tüm süreci bir de baska bir agizdan dinleyin diye. Genel olarak operasyonda beni en cok zorlayan uzun süre yatar pozisyonda beklemekti. 1 hafta kadar 3, 4 saat kadar uyuyabildim. Ilk yikama ile rahatima kavustum. Kafami her gün inceliyorum, sac cizgimin cok dogal oldugunu düsünüyorum. Bakanlar ekim yapildigini bile anlamiyorlar. Sakal uzatmistim kafam bos gözükmesin diye (tavsiye ederim bu arada). Ben su asamada cok memnun kaldim, ilerleyen zamanlarda fotolar eklemeye devam ederim. Tavsiye eder misin, diye sorarsaniz?
Yine ayni seyi söylerim, su ana kadar %100 memnunum, resimleri ekledikce sizde bakarsiniz, kararinizi verirsiniz.
Not: Resimler ikinci sayfada ve incelereken büyütüp bakin. Uzaktan veya kücük cekilen fotoda detaylar gözükmez.