Saç dökülmesinde stresin rolü artık bilinmektedir. Kişinin ruh sağlığını olumsuz anlamda etkileyen stres, sadece kişiyi değil, kişinin çevresini de aynı şekilde etkileyebilmektedir. Kişisel problemler, maddi sıkıntılar, yoğun iş temposu, trafik ya da basit bir dedikodu bile kişiyi hemen strese sokabilir.
Yapılan araştırmalar, stresin birçok hastalığa sebebiyet verebildiğini ya da hastalıkların ilerleme seyrini hızlandırabildiğini göstermiştir. Depresyon, şizofreni ve panik atak gibi birçok psikolojik rahatsızlığın yanı sıra; saç dökülmesinde stresin rolü ise fiziksel rahatsızlıklardan sadece bir tanesidir.
Stresin saç kökleri üzerindeki en bilinen örneğini Türk filmlerinde izlemişizdir. Üzüntüden dolayı saçları bir gecede bembeyaz olan aktörleri bol bol gördük. Ama bu bilimsel olarak doğru değildir. Doğrusu, kişi stresten dolayı renkli saç köklerini kaybeder. Yani, stresten dolayı saçlar bir gecede beyazlamaz, aksine dökülür. Saç köklerinin zayıflamasına ve hızlı bir dökülme sürecine girmesine sebep olan stres, uzun süre devam ettiğinde kolay kolay geri dönüşü olmayacak durumlara sebebiyet verebilmektedir. Bununla birlikte saç dökülmesinde stresin rolü birçok kere araştırılmış ve farklı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
“Saç dökülmesinde stresin rolü cinsiyet ayırt etmez. Yani, kadınlarda ve erkeklerde de görülebilir.”
Özel bir hastalığı ya da genetik bir yatkınlığı olmadığı halde bazı kişilerin kellikle veya saç dökülmesiyle mücadele ettiğine şahit olabilirsiniz. Belli bir beslenme sorunu yoksa, bu kişilerin yoğun stres altında olup olmadığına bakılması gerekmektedir çünkü stres saç köklerinin güçlerini yitirmesine ve hızla dökülmesine sebep olur.
Kronik stres konusunda çok dikkatli olmak gerekmektedir. Gün içerisinde değişik sebeplerden dolayı stres yaşarız. Eğer bunu bir karakter ya da mizaç haline getirirsek, kısa zamanda bünyemiz zarar görebilir. Saç dökülmesi sebepleri arasındaki stresin rolü ise saçlarda zayıflama ve dökülme şeklinde görülebilmektedir. Kendi sağlığımız ve dış görünüşümüz için stresli ortamlardan uzak durmalı, sakin ve huzurlu ruh halini korumalıyız. Yoğun iş temposu da insanları strese sokabilen ve saç dökülmesinde stresin rolü olan bir diğer faktördür.
Kronik Stres Saç Dökülmesini Hızlandırır
Saç dökülmesi yaşayan kişi, doktor tarafından belirlenmiş hormonsal, genetik ya da bir hastalık kaynaklı sebebi yoksa, bünyesinde stres yaratan şeyleri hayatından çıkarmalıdır. Kişinin ruh halini hızlı bir şekilde olumlu yönde değiştirmeyi öğrenmesi, sağlık ve estetik açısından kişiye olumlu katkılar sağlayabilecektir.
Genetik kaynaklı saç dökülmelerinde en etkili tedavi yöntemi saç ekimidir.
Küçüklü büyüklü birçok olumsuz etkiye sahip olan stresten korunmak o kadar da kolay olmayabiliyor. Hayatın her alanında stres ve gerginlik için ortaya çıkan sebeplerden uzun süreli olarak korunabilmek için alınabilecek basit önlemlerin yanı sıra yaşam tarzımızı ve bakış açımızı değiştirmek gibi büyük ve köklü hareketler almak gereklidir.
Bununla birlikte, basit görünen küçük değişiklikler ve önlemler, saç dökülmesinde stresin rolü nü azaltacaktır.