Merhaba
Öncelikle kendimi tanıtarak başlayayım ismim Aykut Özhan MEB onaylı Ustalık belgesi sahibi kalıcı makyaj uzmanıyım. Bilmeyenler için söyleyeyim saç simülasyonu (saç dövmesi, saç gölgeleme, scalp pigmentation vb gibi başka isimlerle de anılır) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalıcı makyaj sanatının bir yan dalı olarak uygulanır. Reklam olmaması için sahibi olduğum ve çalıştığım stüdyonun adını vermeyeceğim. Bu yazımın amacı size saç ekiminden sonra oluşabilecek seyrek görünümlü bir sonuç oluştuğunda bunun nasıl kamufle edilebileceği ve bunu yapabilecek doğru uygulamacıyı seçmek için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi vermek.
Başlarken önce saç ekimi hakkındaki bilgilerimizi tazeleyelim. Bu arada şunu belirteyim ben doktor değilim ve verdiğim bilgilerde bir yanlışlık varsa sayın hocalarımızdan ricam lütfen beni uyarsınlar yanlış bilgiyi hemen düzeltirim. Değerli doktorlarımıza saygımız sonsuz.
Sağlıklı ve dökülmemiş saçları olan bir kişinin kafasında 150 - 200 bin civarı saç teli bulunur. Şimdi erkek tipi dökülmeyle kafasının üst kısmındaki saçların büyük bölümünü ve arka kısımdan bir miktar saç kaybetmiş birini hayal edin. Yaklaşık saçların 3 te 1 ini kaybettiğini düşünsek kaybedilen saç teli sayısı yaklaşık 50 - 65 bin civarı olur değil mi? Biz daha iyimser düşünüp 35 bin saç teli kaybetmiş diyelim. Peki şu anki saç ekimi teknolojisi bunu giderebilir mi?
Saç ekimindeki son yöntem fue tekniğidir kafanın arkasından enseye yakın yerden alınan kıl kökleri kel veye seyrek bölgeye ekilir. Bu bölgeden fazla saç alınırsa bu sefer ense kel olur ve görünür boşluklar oluşur. Ortalama 3000 - 3500 kıl alınıp ekildiğini düşünelim ki bu rakam bile bazen zor olabilir (Donör bölgede yeterli saç olmayabilir) 35.000 saçın dökülmesiyle açılan yeri 3500 kıl ile doldurmaya çalışmış olursunuz. Sonuç dipleri boş çim adam görünümlü insanlar ve ensede bosluklar.
İnsanlarımız saç protezi ile saç ekimini bazen zihinlerinde birbirine karıştırıyorlar. Örneğin ünlü bir sanatçının saçları seyrek iken bir bakıyorsunuz orman gibi saçla çıkıyor ortaya ''ne oldu saçınıza diyorlar'' saç ektirdim diyor. Kafama yapıştırıcı ile peruk yapıştırdım demeye utandığı için bunu söylüyor. Bizim insanımızda aklına bunu yerleştiriyor ve saç ektirmeye gidiyor. Doktorunuz sizi açık bölgenin ne kadar dolacağı ile ilgili bilgilendirir fakat dökülmenin başlamasından öncesi saç yoğunluğunuz büyük ihtimalle oluşturulamaz. Kel bir kafa ile gezmektense seyrek bir saç görünümüyle gezmek kesinlikle daha tercih edilebilir bir sonuç olacaktır.
Peki o zaman saç ekim işleminden sonra donör bölgede meydana gelen boşluklar ve tepe bölgedeki seyrek görünüm nasıl giderilebilir ?
Bu sorunun cevabını aradığımızda devreye saç simülasyonu giriyor. Saç simulasyonu işlemi bu iş için üretilmiş özel boyalarla (Biz bunlara pigment diyoruz ve henüz türkiyede üretilemiyor.) ve özel bir cihazla, işinde uzmanlaşmış tecrübeli bir uygulayıcı tarafından saç derisinin epidermis tabakasına noktalar halinde saç efekti verilmesi işlemidir. Bu işlem sonrasında kafa derimizdeki açık renk, saçın kendi renginde kamufle edileceğinden saçlar daha yoğun görünür. Dünyada özellikle avrupa ve amerikada saç ekiminden sonra veya hiç saç ekimi yapılmadan yaygın olarak uygulanmaktadır.
Kullanılan boya organik olmalıdır. Boyalar organik ve inorganik olarak ikiye ayrılır. İnorganik boyalar ömür boyu kalıcıdır fakat bazı dezavantajları vardır. İnorganik boyaları genelde dövmeciler kullanır içlerinde demir oksit gibi bazı ağır metaller barındırırlar bu nedenle vücuttan atılamazlar ve kafa bölgesine uygulandıklarında uv ışınları ve metabolik nedenlerle renk değiştirebilirler. Organik boyalar 3-4 yıl kadar ciltte kalırlar ve bu süre sonunda solarak kaybolurlar. Renk değişimi olmaz sadece ömrünün sonuna gelince kontrastları azalır ve solarlar. Solma olduğunda isterseniz tazeletirsiniz yada kullanmak istemezseniz yeniden yaptırmazsınız. Saç simülasyonu yaptırmak istediğiniz kişiyi doğru seçmeniz çok önemlidir konuyla ilgili yetki belgesi olan kalıcı makyaj ustalık belgesini görmeli ve daha önce yaptığı işlerin resimlerine bakmalısınız. Merdivenaltı tabir edeceğimiz yerlere yaptırmaya kalkarsanız maalesef kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bize gelen müşterilerin yaklaşık %70 lik kısmı daha önce saç ekimi yaptırmış kişiler ve yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Saç ekimi sonrasında seyrek bir görüntü oluşabileceği için ekim yaptırma hakkında kafanızda soru işaretleri varsa umarım sizi bu konuda bir nebze olsun bilgilendirebilmişimdir. Çözümü olduğunu bilin ve gönül rahatlığı ile donör sayısı az olsada saçınızı ektirin.
Aykut Özhan