saç ekimi sonrası süreç
Saç ekimi sonrası birçok kişinin temel kabusudur. Aslında işlemin yapılması sırasında yaşananlardan çok sonrasında geçen süreç insanların en çok kaygı duyduğu kısımdır sanırım. Saç ekimini yapım aşamasında yaşananlar kadar önemli bir konu olan sonrasındaki takibin de iyi ve deneyimli ellerde yapılması gerekir. Bu şekilde davranmayan ve ayda yüzlerce ekim yapılan merkezlerde bu bakım kısmının yapılamayacağı ve hastanın kendi haline terk edileceği çok aşikardır.
Tabii ki biz Plastik Cerrahlar konuya normal bireyler gibi empati yaparak bakmamız oldukça zor olsa da biraz deneyim ve görgü ile bu soruların cevaplarını yeterli derecede verebiliyoruz. Saç ekimi süreci birçok sitede yeterince işlenmiş olduğundan çoğu hastamızın saç ekimi ve yöntemlerinden çok sonrasında başından geçecek olan olaylar ile ilgili sorularının yoğunlaştığını gördüm. Bu sebeple konuya biraz açıklık getirmek ve bilgilendirici bir yazı kaleme almak gereğini hissettim. Şimdi sizlere daha önce hiçbir yerde rastlamadığınız bilgileri vereceğim. Buyrun işte saç ekiminin sonrasında yaşayacaklarınız ve yapacaklarınız;
Saç ekimi malumunuz üzere 1 gününüzün 3-4 te 1 ini alan bir süreç, ancak sonrası daha uzun bir zaman dilimi olduğundan süreci temelde 2 kısıma ayırmak mantıklı olacak sanırım.
1-Saç ekimi sonrası tutma evresi
2-Saç ekimi sonrası ekilen saçların çoğunun dökülüp tekrar çıktığı süreç
Saçın köklerinin tutma (İngilizce'de kullanılan "graft take" yerine kullanıyoruz) süreci 5-7 günlük bir zaman dilimidir. Bu süre içerisinde ekilen saçların tutması için en önemli kriter, köklerin hareketsizliğinin sağlanması ve çevresel kirleticilerden (katı veya sıvı) saçlı derinin uzak tutulmasıdır. Bu kurallar ilk 3 gün kesinlikle çok katı olarak hastaya uygulatılır. Yani bu şu demektir; hasta hiçbir şekilde saçını ilk 3 gün yıkamamalı, sağa sola çarpmamalı veya temas ettirmemeli, saçına herhangi bir losyon, kimyasal bir ürün vb sürmemeli, tozlu, dumanlı ve pis ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıdır. 3. gün hasta kontrolü sağlanarak ilk yıkama klinikte yapılır ve hastaya bir kez daha yapması ve yapmaması gerekenler hatırlatılır. Bundan sonra genelde 5-7 gün daha saçlı derinin oldukça hassas bir şekilde günde bir kez yıkanıp fön makinesi ile kurutulması sağlanarak saçların “tutma” evresi sağlıklı bir şekilde sonlandırılmış olur. Bundan sonra varsa geride kalan tüm kabuklar hasta veya ekip tarafından gönül rahatlığı ile temizlenebilir.
İkinci dönem ise tutma evresinin bitimiyle başlayıp saçların çıkması ve giderek yoğunluğunun, kalınlığının ve sıklığının arttığı dönem olan “saç çıkma evresi”dir. Dökülme sürecinde sadece ekilen saçlar dökülürken, ana saçlar dökülmezler. Diğer taraftan bu dökülme süreci kişiden kişiye değişen miktar ve sürede olabilir. Bu nedenle ekilen saçların 1 ila 6 haftada , %0 ila %100'ü dökülmüş olur. Hiç dökülmeyen şimdiye kadar 20 hasta gördüm, teorik olarak binde 1 ihtimaldir. İlginç olan hiç dökülme olmayan hastalara 2., 3. seanslar yapılırsa o durumda da yine saçları hiç dökülmeyecektir. Ancak bu konuyla ilgili araştırmalar oldukça yetersizdir. Bu konu açıklığa kavuşturularak bu dökülmemenin sebebi bulunursa saç ekimi yaptıran hasta sayısının artması da mümkün olacaktır. Neden derseniz, bekleme sürecinin hastayı en çok sıkan kısmından hastalar kurtarılmış olacaktır. Saç çıkma süresi ile ayrı bir beklemeyi gerektiren kişiden kişiye değişiklik gösteren bir süreç olup, genellikle 3. ayda başlayarak 1 sene içerisinde tamamlanan bir zaman dilimini içerir.
Böylece saç ektiren bir insan yaklaşık 1 sene içerisinde tam olarak saçalarına yeniden kavuşmuş olur. Eğer sıklaştırma gerekiyorsa da bu aşamada kişi tekrar bu işlemi gerçekleştirebilir.