Hocam baya saçma bir yazı olmuş:)
Kellik tıp literatüründe henüz açıklanamamış bir vaka. Bir sürü teori var hakkında. Otoimmun sistem rahatsızlığı(bağışıklık sisteminin aşırı duyarlılığı sonucu vücudu yabancı görüp saldırması), klasik dht üzerinden androjen reseptör hassaslığı, mekanik stres, D vitamini gibi hormonsal vitaminlerin eksikliği vs. Bilim insanları kelliğe yüzlerce genin sebebiyet verdigini söylüyorlar. Şimdi yazıda kellerde stresten dolayı beynin ısındığını ve vücudun beyni soğutmak icin sürekli kan pompaladığı için kellestigi iddia edilmiş. Kadınlarında saçının dökülmemesi beyinlerinin erkek beyninden daha küçük olduğu için yazılmış:)
Atlanilan bir durum var kellik sadece insan ırkına mahsus değil hayvanlarda bile oluşan bir mevzu. Insanlara en yakın tur olan maymunların da beyni bizden yaklaşık 3 kat küçük. Ama yaşlı şempanzelerde bile kelleşme görülüyor. Üstelik bizim kadar stresli bir hayat geçirdiklerini düşünmüyorum:)
Kelligin tarihi 5000 yıllık. Jül Sezar in bile muzdarip olduğu söyleniyor. Kelligin genetik miras olmadığını iddia etmek biraz absürd kaçıyor. O zaman altını bilimsel olarak doldurmalısınız. Ama sadece genetik ile açıklamak da yeterli değil. Bircok parametre ve birçok sebep-sonuç ilişkisi var.