Hocam ortada bir sorun var Ve bu forumda tercih edilen bir doktor ve sende bu forumda sevilen saygı duyulan şahsen benim sevdiğim saygı duyduğum birisin neden senin mesajına cevap vermedi bir Hastası olarak bunu anlamakta güçlük çekiyorum şuan doktor bey bu olumsuz sonuçla ne yapmayı nasıl telafi etmeyi düşünüyor?
Süreç boyunca özgür hocada gördüğüm ve beni gerçekten düşüncelere sevkeden tutumlar şunlar oldu.
1) Ekimden 6 ay sonra kendisine muayeneye gittiğimde görüşme esnasında bana aynen şunları söyledi; “ ne olduysa şurada bir şey oldu (şok dökülmeden sonra oluşan seboreik dermatit sürecimden bahsediyor), bu bizim sonucumuzu etkiledi ve ben bunun %90 seboreik dermatit dolayısıyla olmuş olabileceğini düşünüyorum” (daha sonra liken planus ve skatrisyel alopecia da olabilir dedi)
Bırakın bir tıp doktorunu, lisans seviyesinde bir öğrenci dahi bilimsel araştırma sonuçları saç ekim sonucunu etkilemeyen bir şey için %90 seboreik dermatit yüzünden ekim sonucunuz kötü olmuş diyemez.
2) Seboreik dermatit’in saç ekim sonuçlarını etkileyip etkilemediğine dair elinde bilimsel bir makale ve araştırma sonuçları olup olmadığını sorduğumda bana bir link gönderdi (
https://donovanmedical.com/hair-blog/2017/5/23/is-it-possible-for-seb-derm-to-cause-hair-loss) ve bu linkte seboreik dermatit’in saç dökülmesine etki ettiğine dair bir araştırma vardı. Bakın SB’nin saç dökülmesine tabiki etkisi var, uzun süre tedavi edilmez ise; ama saç dökülmesine etkisi başkadır, saç ekim sonuçlarına etkisi bambaşka bir şeydir. Bir tıp doktorundan bunu duymamalıydım.
3) Kendisine berberden sonra ön tarafların fönlü olduğu bir fotoğrafımı göndermiştim. Kendisi de ekim öncesi fotoğraflarımı altına koyup sonucun başarılı ilerlediğini ima etmeye çalıştı. Bir hastaya 3260 greft ektiğinizde ekimden %40 başarı ile çıkıyorsanız ve ekim öncesi fotoğrafları ile kıyaslayıp bir referans noktası oluşturamazsınız. Burada referans noktası 3260 greft ektiğiniz ve %90 başarı aldığınız bir başka ekimdir. Çünkü ilk görüşmeye gelen tüm hastalara doktorlar ve ekim merkezleri başka ekimlerden aldıkları başarılı sonuçları gösterir. Onları referans alır.
Bunları gerçekten yazmak istemezdim. Tüm iyi niyetimle şimdiye kadar hep özgür hocanın hem kişiliğinin hem de meslek ahlakının arkasında durdum. Farklı üyelerin kötü yorum yapmasını engellemek adına bildiğiniz polyannacılık oynadım. Ancak gönderdiğim mesajıma cevap dahi vermemesi beni gerçekten çok üzdü ve bu davranış beni artık bir şeyleri sorgulamaya itti. Siz değerli arkadaşlarımı da bu konuda bilgilendirme gereğini kendime bir borç bildim. Şimdiye kadar konumu takip eden, yanımda olan tüm arkadaşlara sonsuz sevgilerimi sunarım. Her şey gönlünüzce olsun.