Saç için gerekli olan vitaminler
B9 (folik asit) vitamini: Saç dökülmesini önleyen önemli vitaminlerden biri olan B9, karmaşık bir yapıya sahiptir.Vücudun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Doku gelişimi ve hücre işlevine katkıda bulunur. Saçların hızlı uzamasına yardımcı olan hücre yenilenmesini destekler. Vücutta yaşanan B9 eksikliği saç sağlığının bozulmasına, saçların erkenden beyazlamasına ve saç dökülmelerine neden olabilir. Brokoli, et, yeşil sebzeler, mısır B9 vitamini bakımından zengin olan besinlerdir.
A vitamini: Saç sağlığını koruyan önemli vitaminlerden biridir. Saç dökülmelerine karşı etkilidir. Mükemmel bir antioksidan olan bu vitamin, saç dokusu ve parlaklığını korur. Saçları çevreden vücuda giren serbest radikallere karşı korur. Karaciğer, havuç, brokoli, ıspanak, lahana ve kavun A vitamini bakımından zengindir.
C vitamini: Mükemmel bir antioksidan olan C vitamini saç sağlığının yanı sıra vücutta birçok anlamda faydalı olur. Saç derisi başta tüm hücrelerde kan akışını arttırır. Saçları kırılmalara karşı korur, hızlı uzamasını destekler. Saç dökülmesini önler. Yeşil biber, kırmızı biber, kivi, turunçgiller, brokoli, maydanoz, portakal, mandalina, greyfurt, limon C vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir.
E vitamini: Saçların sağlığı ve genel görünümü için etkili bir vitamin olan E vitamini, önemli bir antioksidandır. Saç hücresi üretimini destekler, hasarlı hücreleri onarır. Saçların hızlı şekilde uzamasını sağlar. Saç kırıkları, dökülmeler içinde faydalıdır. Buğday tohumu, Ayçiçek yağı, badem, fındık, şalgam, avokado E vitamini bakımından zengindir.
B7 vitamini: Saç gelişimi ve sağlığı için olmazsa olmaz olan B7 vitamini biyotin olarak da bilinir.
Saç dökülmesi ve beyazlamasına karşı etkili olan B7 vitamini, saç yapısını güçlendirir. Bu etkisi saç kırıklarını önler. Biyotin eksikliği saçlarda kırılmalara ve dökülmelere neden olabilir. Yumurta sarısı, karaciğer, dut, yeşil sebzeler B7 bakımından zengindir.
B12: Vücut için hayati önem taşıyan tüm organlar üzerinde etkisi olan B12 vitamini, saç köklerine ihtiyaç duyduğu oksijenin iletilmesine yardımcı olur. Yeteri kadar oksijen gitmeyen saç kökleri ölür ve bu durum dökülmelere neden olur. Ayrıca saçların beyazlama sürecini uzatır. Karaciğer, peynir, ahtapot, kırmızı et ve yengeç B12 vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir.
B3 vitamini: Zayıflayan saçlara karşı koruyucu etkisi olan B3 vitamini, vücutta enerji üretimi içinde faydalı bir vitamindir. Biyotinle beraber alındığında etkisi daha fazla olarak, saçlar üzerinde daha etkili olur. Saçların hızla uzamasını sağlar, saçlarda incelme ve kırılmaya karşı korur. Pirinç, kırmızıbiber, ton balığı, karaciğer B3 vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Saç için gerekli olan mineraller
Kalsiyum: Saçların daha canlı, sağlıklı uzamasını sağlayan kalsiyum, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri, balık ürünleri tarafından doğal olarak karşılanabilir.
İyot: Vücutta iyot yetersizliği olduğunda ya da düzen bozulduğunda saçlarda ciddi anlamda dökülme başlayabilir. Sarımsak, balık ürünleri iyot bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Manganez: Saçların hızla uzamasını sağlayan manganez, avokado, yumurta, kabuklu yemişler ve tavuk gibi besinler tarafından karşılanabilir.
Bakır: Saçlarda dökülmeyi önleyen bakır minerali, saç yapısını koruyarak daha sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Yumurta, karaciğer ve tavuk tarafından bakır ihtiyacı karşılanabilir.
Çinko: Saçlarda oluşan yağlanma sorununa karşı faydalı olan çinko, ayrıca saç kurumasını önler. Mantar, ayçiçeği, kırmızı et çinko bakımından zengindir.
Selenyum: Saç derisinin sağlıklı kalmasına yardımcı olan çinko, et, brokoli, balık tarafından karşılanabilir.
Demir: Saç dökülmesini engelleyen en önemli minerallerden biridir. Karaciğer, balık, yeşil yapraklı sebzeler demir bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Potasyum: Saçların hızla uzamasını sağlar. İncir, muz, hurma potasyum bakımından zengin gıdalardır.
Saç İçin Omega-3 Yağ Asitleri
Omega-3 yağ asitleri depresyona iyi gelirler, inflamasyonlar ile savaşırlar ve kalp sağlığını desteklerler. Aynı zamanda cilde yardımcı olur, saça parlaklık verirler. Bu yağ asitleri hücre duvarlarının sağlıklı olmasını sağlarlar ve hücrelerin besinleri alıp vermelerine yardımcı olurlar.
Özellikle deniz ürünlerinde, keten tohumunda, chia tohumunda, cevizde ve soya fasulyesinde bol bulunmaktadırlar.
KAYNAK: Prof Dr Metin Özata, Vitamin Mineral Bitkisel Ürün Rehberi, Gürer yayınları, 2008
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları