Merhaba arkadaşlar,
17-18 yaşlarında başlayan saç dökülme problemime 39 yaşında saç ektirerek bir nebze de olsa çözüm bulmak istedim. Eylül ayında başlayan araştırmalarım sonucunda İstanbul'da bir firmadan 23 Ocak'a randevu aldım. Herhangi bir yüz yüze görüşmem olmadı. Whatsapp üzerinden gönderdiğim resimlerle kök sayısı ve fiyat belirlendi. Bu nedenle ekim yapılmadan kök sayısından emin olamayacağım.
Bunlar ekim öncesi resimler. Allah nasip ederse ekim sonrası resimleri de burada paylaşmak istiyorum.Umarım hakkımızda hayırlısı olur.
Dün akşam 19:00’da biten operasyon ve hala uyumamış ben. Tepe bölgesine yapılan ekimden dolayı kendime bir türlü uygun pozisyon bulamadım. Ve ilk geceyi uykusuz geçirdim. Ben de daha önce forumda saç ekimi yaptıran arkadaşlar gibi süreci anlatarak henüz ektirmemiş arkadaşlara deneyimimi aktarmak istiyorum.
Şunu hemen söylemeliyim ki forumda paylaşılanları okumanın büyük faydasını gördüm. Operasyon başlangıcından sonuna kadar neler yapılacağı, neler hissedeceğimi neredeyse adım adım biliyordum. Geçelim operasyona;
1- Bulunduğum yerden kliniğin bulunduğu yer Acıbadem Akasya AVM kar yağışının da etkisiyle yaklaşık 2 saat sürdü. Bir arkadaşımla birlikte gittik. Ekim yaptıracak olanların mutlaka dikkat etmesi gereken noktalardan birinin operasyona yalnız gitmemeleri olduğunu hatırlatayım. Serum, anestezi, ekim sırasındaki duruş pozisyonları nedeniyle çıktığınızda kendinizi epey tuhaf hissediyorsunuz.
2- Klinikte yaklaşık yarım saatlik bekleme sırasında, yaşanacak süreçle ilgili bir form doldurup imzaladım.
3- Serkan Bey, donör bölgeyi inceleyerek saç çizgisini belirledi. Zaten alnım doğuştan geniş olduğundan oldukça geriden bir çizgi oldu.
4- Operasyonun olacağı kısma geçerek, ameliyat önlüğüne benzeyen bir önlük giydirildi ve saç tıraşı yapıldı.
5- Antibyotik ve ağrı kesici için damar yolu açıldı.
6- Anestezi iğneleri forumlarda daha önce okuduğum kadar acı vermedi. Ancak herkesin acı eşiğinin farklı olduğunu bildiğim operasyona girecek olan arkadaşların farklı şekilde hissedebileceğini de belirtmeliyim. Greft alımına Serkan Bey başladı, ancak daha sonra hemşiresi devam etti. Bazen anestezi yetersiz geldiğinden iğne yapılmasını istedim. (Zaten bu konuda da acı hissedersiniz söyleyin diyerek baştan uyarıyorlar) En zorlu aşamanın greft alımı olduğunu yaşarak öğrenmiş oldum. Vücudunuzu yüz üstü ve çok farklı pozisyonlarda çok uzun süre tutmak gerçekten zor. Yaklaşık 2,5-3 saat sürdü. Saçların çok güzel geldiği söylendi. Belki moral vermek için de olabilir.
7-Daha sonra Ön bölgeye kanal açımı için anestezi iğneleri yapıldı. Başka bir arkadaşın tarifi aklıma geldi. "Başıma öküz oturmuş gibi" hissinin ne olduğunu da anlamış oldum. Serkan Bey tarafından kanal açımı gerçekleştirildi. Başlangıçta kanal açılırken ki ses (gırç yada kırt) ürkütse de kesinlikle en ufak bir acı hissetmedim. Yaklaşık 30-40 dakika sürdü.
8- Öğlen yemeği ve dinlenme molası yarım saat sürdü.
9- Saç ekim işlemine 15:00 gibi 2 bayan arkadaş tarafından başlandı. Acı olarak bir şey hissetmedim. Ancak yine oturuş pozisyonundan dolayı çok rahatsız oldum. Bir de sürekli ağzım kuruduğundan yutkunma hissi geldi. Tabi yutkundukça başımda da hareketlenme olduğu için hemşire bir kaç defa uyarmak zorunda kaldı. 2-3 defa su istedim. 2 defa da wc ye gittim. Sonunun güzel olacağını düşünerek dayanmaya çalıştım. 4 saatin sonunda ekim işlemi de tamamlandı.
10- Donör bölge bandaj yapıldıktan sonra aynada gördüğüm kan tedirgin etti. Bu gün eşimle açtık. Anestezinin etkisi geçmeye başladığından sızı var. Görüntü berbat
11- İçinde antibyotik, ağrı kesici, prednol 16 mg, coraspin, losyon ve dikkat edilmesi gerekenlerin anlatıldığı bir çanta verildi. Sözlü olarak da anlatıldı. Yıkama distribütör olan berberim tarafından yapılacak.
12- Akşam eve geldiğimde ekim yapılan bölgeye zarar veririm korkusu ile çok yavaş ve dikkatli hareket etmeye çalışırken hafif bir zorlama ile 2 nokta da kanama meydana geldi.
13- Başlangıçta da belirttiğim gibi tepe bölgemi yastığa değdiririm korkusu ile bu geceyi uykusuz geçirdim.
Şimdilik anlatacaklarım bunlar. Yıkamadan sonra görüntü biraz daha netleşecek ama varsa şimdiden yorumlarınızı almak isterim.