Merhabalar, ilk ekimimi Aralık 2021de farklı bir yerde yaptırmıştım ve 5100 greft ekilmişti. Ekim işçiliği, sıklığı iyiydi fakat hem ekim merkezinin operasyon sonrası ilgisizliği, iltihaplanma sivilcelenme vb. durumlarına yetersiz müdahaleleri hem de belkide benim sadece proscar ve biotin kullanmam sonucu %30-50 civarında bir fire vermiştim. İsteyenler ilk ekimimin konusuna bakabilirler.
2. ekim için fazla greftim kalmadığını bildiğimdem ilkine göre çok daha uzun ve detaylı araştırmalar sonucu 2 isim arasında kalmıştım, Asuman Hanım ve Dr. Bekir Bek. Yine de birkaç yerle daha görüştüm. Bekir hocanın operasyonunun 2 gün sürmesi ve sedasyon opsiyonunun olmaması beni ciddi düşündürüyordu çünkü ilk ekimim 15 saat sürmüştü ve hem en başta yapılan hem de uyuşma geçtiği için operasyonun ilerleyen aşamalarında yapılan ve ilk andaki gibi acısını hissettiğim anestezi iğneleri oldukça konforsuzdu. İğne fobim de olduğu için o 15 saat bitmek bilmemişti psikolojik olarak zorlamıştı açıkçası.
Bekir Bekle whatsap üzerinden görüşmemde 2. ekimim olduğu için yapmak istemediğini belirtti ve bu seçenek otomatik olarak elenmiş oldu. Asuman hanımla görüşmemi en sona saklamıştım. Yüzyüze görüşmemizde benim ilk ekimdeki fire sebebimi sorgularken iltihaplanma, sivilcenmeden olabileceğini söyledi, ve gerçekten de o tarz bir problem yaşamıştım ve malesef yeterli müdahale yapılmamış bunu kendim de daha sonra farklı konuları araştırırken farketmiştim. Kendisi oldukça bilgili. Ayrıca forumdaki neredeyse tüm ekimlerini incelediğim için ekimime girecek 2 uzman arkadaşımızı da, Aleyna ve Enes, özellikle seçmek istedim ve kendisi buna da izin verdi. Ben 2. ekimim olduğu için ve donörümde kötü bir görüntü kalmaması için sakaldan da alım önderdim. 4000 greft saçtan alınabileceğini ve daha doğal duracağını söyledi. Kabul ettim ve yaklaşık 1 ay sonrasına gün aldık.
Operasyon 7.30dan 5e kadar sürdü. Sedasyon olarak bir tür morfin ve cesaret ilacı vereceğimi söyledi anestezi uzmanı. Daha önce sedasyon yaptırmış biri olarak ben derin uykuya dalmayı ve dokunulduğunda uyanmayı bekliyordum fakat bundan bi tık daha kendimdeydim diyebilirim, tam uykuya dalma evresi power nap gibi konuşmaları duyuyorum ama bazen rüyalara da dalıyorum
Özellikle böyle olması gerektiğini söylediler operasyonun sağlıklı ilerleyebilmesi için. Sedasyon hızı yavaşlatılarak öğleden sonra yaklaşık greft açımı bitene kadar devam etti ve beni inanılmaz rahatlattı diyebilirim. Bu rahatlığı görünce birdaha sedasyonsuz asla 3. bir ekime girmem diyebilirim.
Greft alımını ağırlıklı Enes bey ve Atakan bey yaptı, Aleyna hanım da yardıma geldi. Öğlene doğru kanal açımını Asuman Hanım yaptı. Ekim esnasında 3 uzmanımız da çalıştı, Asuman Hanım da arada yardım etti. Ayrıca ekim devam ederken Kendisi boş gördüğü aralara iğne ile yeni kanallar açıp yerleştirmeleri yapıyor, bunu genelde yapıyormuş sanırım. Ekip oldukça tecrübeli ve birbiriyle çok uyumlu, uzun zamandır beraber çalıştıkları direk belli oluyor. Hepsi işlerine %100 odaklanmış şekilde özveriyle çalıştılar. Kendilerine buradan tekrardan teşekkür ediyorum. Özlem Hanıma da ayreten teşekkür ediyorum, fotoğraf atmadığımda kendisi hemen soruyor fotoğraf istiyor. Operasyon sonrası da ilgi devam ediyor.
Genel olarak herşeyden çok memnun kaldım, ortamın hijyeni, ekibin profesyonelliği, operasyonun ilerleyişi vb. Örneğin acı hissetmemem için ben söylemeden belirli periyotlarla anestezi iğnelerini yeniliyorlardı bu bile ekstra bir özveri gerektiriyor açıkçası. Tek olumsuz nokta greft planlaması diyebilirim. Saçtan 4000 dendiği için ben 2 gün önce traş olup gitmiştim fakat Asuman hanım keşke sakalınızı uzun bıraksaydınız sakaldan da alırdık dedi. 3500 çıktı sağlık olsun. Tepenin de ideal seviyede kapanacağını söylediler fakat istediğim gibi olmazsa belki sakaldan 3. bir operasyon düşünebilirim bakalım. Umarım konum başkalarına da faydalı olur.