Saç ekimi konusunda bunca yıldır çalışılıyor olunmasına rağmen çoğu doktor / klinik standardizasyon konusunda sıkıntı yaşıyor. Özellikle Türkiye'de bu iş hepten sıkıntılı. Bence saç ekimine ilişkin en büyük problem de bu, hangi doktoru / kliniği seçerseniz seçin amiyane tabirle "patlayan" 3 - 5 ekimi rahatlıkla gösterilebilir ve bu da piyangonun size vurmayacağının bir garantisi olmadığı anlamına geliyor. Bu iş ne yazık ki hala bi yere kadar bir zar atma meselesi ve arada sırada 1 geliyor. Bunun nedeni nedir bilemiyorum, artık o gün ekimi yapan kişinin psikolojisi mi bozuk, greftlerin dışarda kalma süresi mi uzun, ortam sıcaklığı mı problemli, kişisel faktörler mi devrede ve hastaya özel değerlendirme yapmakta mı sikıntı yaşanıyor bilinmez ancak şu bir gerçek ki doktorların ve kliniklerin bu konuda alması gereken yol daha fazla. Burada doktorun avukatlığını yapmak da çözüm değil çünkü bu bir süreç yönetimi meselesi el melekeleriniz değil mesele, tüm süreci kontrol altına almalısınız. Tüm tesisi, tüm ekibi, yetkinlikleri, eğitimleri, malzemeleri, ekipmanı, psikoloiiyi vs vs. Olaya bu şekilde yaklaşılmıyor şu anda.
Hakan Doğanay saç ekimi konusunda en yetkin kişilerden biri ancak -yanlışım varsa düzeltin- süreci yönetme konusunda daha önce yaşadığı acı tecrübeler bildiğim kadarıyla bir krizle sonuçlandı ve yabancı forumlarda bu konu çok tartışıldı. Uzun zamandır pozitif yaklaşımı ve çalışkanlığı artı hasta ilişkilerinde açık sözlülüğüyle yine listenin üst sıralarında. Eminim gerekirse iadeye kadar yardımcı olacaktır. Benim temennim ise patlayan ekimlerde -bu topic konusu ekimi kastetmiyorum zira daha zaman var- işlerin neden kötüye gittiğinin açık yüreklilikle paylaşılması. Çünkü ekim merkezleri operasyon öncesi "sıfır hata" yaklaşımıyla hizmet satıyorlar ancak iş patlayan ekimlere gelince laf "arada bir olabiliyor"a dönüyor. Niye olabildiğini bilmemiz gerek ! Ne yazık ki hala bilemiyoruz, düzgün bir açıklama ve izah yok çünkü.