PRP
Bu konuda yeterince kişiye sorduktan sonra bir sonuca vardım. "PRP etkili" diyenler güzellik merkezleri, "Bunlar boş iş" diyenler saç ekimciydi. PRP ciler yeterince yaptırırsam ekime gerek kalmayabileceğini, Saç ekimciler boş işlerle vakit kaybetmeye gerek olmadığını söylüyorlardı. İkisini birden yapan yerler ise "gel saçı bizde ektir sana 3 seans PRP bedava" dediler.
Bir kefede 4.000-10.000 TL ve büyük meşakkat diğer kefede 1.200 TL ve iğneler. Asıl önemlisi ise PRP işe yaramazsa saç ektirirsin ama saç ekimi işe yaramazsa PRP yaptıracağın saçın kalmamış olur
)
PRP ile başladık.
3 seans için 1.200 TL ödedim. (Bu anlamda sizin verdiğiniz 700 TL tek uygulama mı yoksa 3 seansın toplam bedeli mi merak ettim) İlk seans 15 gün önceydi, ikincisi ise yarın. "Kesin" olmamakla birlikte şu iki durumu paylaşmak isterim:
-2 haftadır acılı besinler tüketip arada alkol alıyorum egzamam atak yapmadı
-Bodybuilding yapıyorum. Dirseğimdeki sakatlanma yüzünden telefonu kulağımda tutamıyordum. PRP ci doktorum tesadüfen fizik tedavi kökenli çıktı. Enjokterdeki sıvıdan bir doz "bu tür yaralanmaların en güzel ilacıdır" diyerek tam o noktaya verdi. Dirsek korsesi , merhem ve hap üçlüsünden bir rahatlama hissi olmamıştı. PRP nin 12 saat sonrasında ağrım ve kol tutukluğum %75 azaldı.
Plasebo etkisi olabilir . Diğer tarafta bu saçta da işe yarayacağının kanıtı olmayabilir. Ama... PRP ye "boş işler" diye yaklaşanlara hemen teslim olmadığıma sevindim. Gelişmeleri bildirmeye devam edeceğim.
Vesileyle şunu söylemek isterim. 25 yaşındayken spor sebebiyle ağır bir bel fıtığı yaşadım. Ortopedistler, fizik tedaviciler, nöroşirurjistler,, cerrahlar arasında bunalmış iken Bir akrabam (başka alanda prof.) Bana büyük bir İlke verdi: "bak, bir problemi, cerrah olarak yetiştirilmiş birine sorarsan cerrah onu kesip atmak ister, aynı problemi ameliyat son çaredir diyene sorarsan tedavi uygulamak ister. Bu açıdan bak, değerlendir" dedi.
Ben fizik tedaviyi seçtim , doğru yol çıktı ama hayatta bazen tedaviciler haklıdır cerrahlar hata yapar, bazen cerrahlar haklıdır tedaviciler vakit ve para kaybettirir. Ben de kendi kendi ilkemi koydum. Hayatında önce insan sonra doktor (veya avukat/muslukçu/nakliyeci vs. vs.) olanı seçmeye çalış , o seni gerekirse kendi yapmadığı/yapamadığı işi yapana göndermekten çekinmeyecektir. İlke tamam da....o insanları bulmak ....işte bütün mesela o.