Merhaba herkese,
Daha önce birkaç aylık gelişimi burada paylaşmıştım. Halen devam ediyorum rutine.
https://www.sacekimisonuclari.com/index.php?topic=34265.msg629101#msg629101Burada pek aktif olmadım ama çok gezdim hem saç ekimi hem saç tedavileri vs çok güzel bir platform. O yüzden, eğer mahsuru yoksa, ben de kendi bilgilerimi burada teşekkür amaçlı paylaşmak isterim.
Bu rutin herkes için %100 doğru olmayabilir, kimilerinde rahatsızlık oluşturabilir. Bu durumda ben bir mesuliyet kabul edemem.
Olumsuz bir durumda lütfen doktorunuzla görüşün. Yatırım tavsiyesi değildir
Ayrıca reçete olumsuz eleştiriye açık değildir. Dileyen tüm bu tedavinin saçmalık olduğunu da düşünebilir. Bunun dışında sorulara ve yapıcı eleştirilere de elbette açığım.
Tedavi yaklaşımım yangıyı, yani inflamasyonu kontrol altına almak, alerjik reaksiyonlar, saç derisinde ve bünyede mantar kaynaklı sorunlar, DHT kaynaklı saçlarda zayıflama ve tabiki olası DHT sebepli yangı vs bunları minimuma indirmek ve minoksidil ile özetle saç köklerini tekrar canlandırmak.
Birkaç ay içinde sonuçları göreceğinizi düşünmekle birlikte, kayda değer bir sonuç için en azından 1 yıl devam etmeniz gerekir diye düşünüyorum.
Güncel tedavi (yaş 32):
***Dermaroller 1.5 mm
-Günlük veya iki güne bir uyguluyorum. Eğer kafa derisinde genel bir hassaslık, kaşıntı vs hissedersem ya da sivilce vs olursa o bölgeye geçene kadar uygulamıyorum.
-kesinlikle kanatma yok. Kafa derisini biraz kızartacak şekilde kullanıyorum. Birkaç saate kızarıklık geçecek şekilde. Gece uyguluyorum, sabaha bir kızarıklık kalmıyor.
-bıçaklı değil, iğneli dermaroller. Genelde google'a yazdığınızda ilk çıkan bıçaklı oluyor.
***Minoksidil 3,75mg + finasterid 0,5 mg topikal solüsyon
-Günde bir kez, tepe bölgesini 9 alana bölerek her alana 2 damla gelecek şekilde damlalık ile uyguluyorum.
-Uygulamadan önce saçı yıkıyorum, güzelce kuruttuktan sonra (nemli olmamalı) dermaroller ve hemen arkasından solüsyon.
***Şampuan
-3-4 güne bir Ketoral (kafa derisindeki yangıyı (inflamasyon) temizlemek için)
-Günlük temizlik için, içinde paraben vs kimyasallar bulunmayan bir şampuan. Ben bioblas kullanıyorum, içeriğinde bir sürü vitamin mineral anlatılıyor ama çok önemi yok bunun. Önemli olan ağır bir şampuan olmaması. Dileyen güvendiği başka şampuan veya sabun da kullanabilir, ama eğer inflamasyon varsa, "saçı yıkamama", "saçın kendi kendini temizlemesi" vb konulara hiç girmeyin, onlar bizim için değil !!!!!! Bizim olabildiğince steril tutmamız lazım.
-Günlük ya da iki güne bir saça elma sirkeli su uyguluyorum. bir parfüm/sprey şişesine yarısı su, yarısı elma sirkesi olacak şekilde doldurup temiz kafaya (şampuan sonrası) sıkıp bekletebilirsiniz. İsterseniz 1 saat sonra yıkarsınız, isterseniz öyle de kalabilir. Yapanlar var, öneri üzerine denedim ve ben de bir zararını görmedim. solüsyonu sürene kadar tutuyorum yıkamadan. Kokusu kısa süre sonra uçuyor. Ben hem saç hem de sakal için uyguluyorum, kaşıntıyı tamamen kesti ve kafa derisi çok yumuşadı. Kullanmaya başladıktan 2-3 gün sonrasından itibaren, elimi kafamda rahatça gezdirebiliyorum ne acıma ne yanma hissi oluyor. Saçlarımı çok kısa tutuyor olmama rağmen hiçbir acı, batma vs olmuyor artık.
***Takviyeler
Magnezyum : Magni5 (günde 1)
Biotin : Ocean Biotin 5000 Mcg (günde 1)
Probiyotik : Nature's Supreme Probiotic 5B (günde 2)
Çinko : VeNatura Çinko & Bakır Takviye Edici Gıda (günde 1)
Balık yağı : Ocean Plus Balık Yağı 1200 mg (günde 1)
D vitamini : D-COLEFOR 20.000 IU (4 güne 1)
Dutasteride : Avodart 0,5mg (4 güne 1)
Elma sirkesi : Yangıyı dışarıdan bastırmak için spreyle kafa derisine sıktığım elma sirkesini, aynı şekilde içerden de azaltmak için yemeklerden sonra 2 yemek kaşığı tüketiyorum. Orijinalini bulmanız gerekebilir, markete güvenmeyin.
***Notlar:
-Takviyeler için dahiliye doktorunuzla görüşün, ezbere almayın. Kan değerlerinizde hiç beklemediğiniz değerler düşük ya da zaten yüksek çıkabilir.
-4 güne 1 kullandığım avodart yerine günlük 0.5mg finasteride geçmeyi düşünüyorum son kutu bitince. Bir yan etki görmedim ama detaylıca araştırdığımda finasterid daha uygun durdu, denemek istiyorum. Yani bu şekilde de tercih edilebilir.
-Oral finasterid/dutasterid ne kadar gerekli aslında çok emin değilim, zaten topikal olarak finasterid alıyorum. Tedarik ettiğim eczanedekiler de bunun üzerine hap olarak almama zaten gerek olmadığını birkaç kez belirtmişlerdi ama ben yine de 3. aydan sonra dutasterid de almaya başlamıştım.
-İsteyen olursa majistral kür ve elma sirkesi konusunda aldığım yerlere yönlendirebilirim.
-Sirke yerine önceden sabah aç karna 1 çay kaşığı karbonatlı su içiyordum. Vücudun alkali olması adına çok öneriliyor. Bu da gayet mantıklı duruyor ama şu an sadece sirke ile daha iyi hissediyorum.
-Beslenmenize kesinlikle dikkat etmeniz gerekiyor. Abur cubur, şeker, alkol vs az çok biliyorsunuzdur tek tek saymaya gerek yok. Bunun dışında her bünyede az da olsa reaksiyon veren gıdalar olabiliyor. Örneğin bende süt ve süt ürünleri. Yoğurt ve peynir ne kadar sevsem de yemeye başladıktan 1 hafta sonra resmen deride dökülmeler oluyor. Buna benzer "mikro alerjik" diyebileceğimiz durumlar sizin için de olabilir. Not: hayat tabiki böyle geçmez, ara sıra alkol de alıyorum.
-Her probiyotik aynı değil, her bünyede de aynı tepkiyi vermez. Benim aldığımı yine yangıyı bastırmak amacıyla deneyebilirsiniz, memnun kalmazsanız bırakın. 1-2 günde anlarsınız zaten.
-Yangı, dht ve minoksidil alternatifi olarak bir şekilde dozlarını ayarlayıp yağlar kullanılabilir, fakat denk geldiğim birkaç araştırma vardı ve 30dk-60dk dan fazla saç derisinde kalan yağlarda yoğun bakteri üremesi sebebiyle kafa derisinin yine yıpranacağı hakkında bir çıkarım vardı, belki buna dikkat edilebilir.
-Tüm bu rutinle birlikte, genel olarak kuru olan cildim artık dökülmüyor. Önceden çok dökülen yerlere ketoral uygulayıp zeytinyağı sürerdim, bu da etkili bir yöntem. burnumun kenarındaki egzamayı bu şekilde yok etmiştim. Fakat şimdi bir süredir bunu da yapmıyorum. Takviyeler+sirke, bu rutin şimdilik gayet iyi duruyor.
-Başta da yazdığım gibi takviyeleri kullanmadan önce vitamin ve kan testi yaptırın, bu kişiden kişiye değişebilir. Ama saç için özellikle şu testleri yaptırın:
-D vitamini
-Ferritin ve demir
-B12
-Çinko
-Kan yoğunluğu (HGB) için tam kan sayımı