Merhabalar
Spironolaktonu, genel dolaşıma minimum etki etmek için topikal olarak almak istiyorum. Kafa derisindeki testesteronu azaltma, dht'nin saç reseptörlere bağlanmasını önleme ve fibrozu önleme gibi çok faydalı etkileri olduğunu duydum.
Ailemdeki kellik öyküleri agresif olduğu için buna ek olarak kafa derisindeki DHT'yi de bloklamak adına topikal finasteridle de sağlama almak istiyorum.
Forumda genel olarak topikal spiro+oral fin kullanıldığına şahit oldum fakat hiç topikal spiro+topikal fin konusu göremediğim için bu konuyu açtım. Neden topikal varken oral fin kullanıyorlar anlam veremedim açıkçası.
Tedavi planı hakkında ne düşünüyorsunuz? Önerilerinizi bekliyorum.
SPIRINOLACTONE SAÇ LOSYONU
Rp
Spironolactone 1 g
Methycellulose 0,25 %
Ethanol 95 % 40 ml
Propylene glycol 20 ml
Purified water qs 100 ml
Formülün hazırlanışı
Spirinolakton ve metilselülozu karıştırın. Bu karışıma propilen glikol ilave edin. Daha sonra %95 etanol ekleyip iyice karıştırıp yeterli hacme distile su ile tamamlayın.
Minoksidil ve spironolakton, aynı çözelti içinde bir araya getirilmemelidir. Bunlar kimyasal olarak birkaç gün içinde reaksiyona girerek özellikle hoş olmayan kokuya neden olurlar ve bozulmaya yol açarlar.. Bu reaksiyonun oluşması için saatler gerektiği için, minoksidil ve spironolakton ayrı kaplardan bir kafa derisine tatbik edildiği takdirde, istenmeyen reaksiyon meydana gelmez.
Hasta uyumunun iyi olduğu bu formülasyonda topikal minoksidil+azelaik asit yada spironolakton genellikle aynı sonuçları vermektedir.
2014'e veda ederken, yeni yılda görüşmek üzere hoşçakalın…
Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya