Gönderen Konu: Vücut Sporu Yapanlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?  (Okunma sayısı 14795 defa)

dr.ferhadyildiz

• Jr. Member
  • **
  • Saç olur, sağlık olsun...
    • Dr. Ferhad YILDIZ
Ynt: Vücut Sporu Yapanlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?
« Yanıtla #30 : 09 Ocak 2018, 01:28:26 »
Merhabalar;

Öncelikle basitçe testesteron ve DHT (dihidrotestesteron) arasındaki ilişki hakkında bilgi vermek isterim. Testesteron hormonu bir enzim ile (5-alfa redüktaz) DHT'ye döner. Erkeklere asıl karakteristik özellikleri veren DHT'dir. Yani potansiyel olarak DHT, testesterondan daha kuvvetli diyebiliriz. Erkek tipi vücut yapısı, kas şekillenmesi, saç dökülmesi, prostat problemleri, cinsel isteksizlik gibi durumlar asıl olarak DHT kontrolündedir.

Vücut geliştirici steroidler DHT hormonunu tetikleyerek vucüdün kas yapısı olarak şekillenmesini sağlarken, diğer DHT etkilerini de beraberinde getirecektir. Saç dökülmesini arttırıcı yönde etki gösterir.

Finasterid grubu ilaçlar ise Testesteronun DHT'ye dönüşümünü sağlayan enzimi bloke edeceği için, DHT nin saç dökülmesi üzerindeki etkisini azaltırken, diğer etkilerinin de azalmasına sebep olacaktır. Yani bu süreçte cinsel isteksizlik, jinekomasti (meme büyümesi) gibi yan etkilerle karşılaşılabilir.

Peki bazı erkeklerde saç, diğerlerine göre neden daha fazla veya erken yaşta dökülüyor. Bunun da sebebi tamamen genetik, bazı saç folikülleri üzerindeki DHT reseptörleri (reseptörleri bir çeşit alıcı gibi düşünebilirsiniz) daha fazla ve hassas iken, bazı insanlardaki daha az veya daha az duyarlı. Yani saçı dökülmeyenin testesteronu az diyemeyiz :)

Spor saç dökülmesinde etken midir? Testesteron seviyesini kısmen de olsa anlık arttırması nedeniyle teorik olarak çok küçük bir ihtimali var... Ama asıl büyük etken yukarıda bahsettiğimiz gibi genetiktir.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2018, 01:38:22 Gönderen: drferhadyildiz »
Yazmış olduğum yorumlarda / yanıtlarda kişisel görüşlerimi, tecrübelerimi belirtmekteyim. Bilgiler tavsiye niteliği taşımaz. Sağlık ile ilgili her durum branş uzman hekim danışmanlığı gerektirir.
ŞUNLARADA BAKABİLİRSİNİZ

kilian

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #31 : 09 Ocak 2018, 01:42:36 »
Merhabalar;

Öncelikle basitçe testesteron ve DHT (dihidrotestesteron) arasındaki ilişki hakkında bilgi vermek isterim. Testesteron hormonu bir enzim ile (5-alfa redüktaz) DHT'ye döner. Erkeklere asıl karakteristik özellikleri veren DHT'dir. Yani potansiyel olarak DHT, testesterondan daha kuvvetli diyebiliriz. Erkek tipi vücut yapısı, kas şekillenmesi, saç dökülmesi, prostat problemleri, cinsel isteksizlik gibi durumlar asıl olarak DHT kontrolündedir.

Vücut geliştirici steroidler DHT hormonunu tetikleyerek vucüdün kas yapısı olarak şekillenmesini sağlarken, diğer DHT etkilerini de beraberinde getirecektir. Saç dökülmesini arttırıcı yönde etki gösterir.

Finasterid grubu ilaçlar ise Testesteronun DHT'ye dönüşümünü sağlayan enzimi bloke edeceği için, DHT nin saç dökülmesi üzerindeki etkisini azaltırken, diğer etkilerinin de azalmasına sebep olacaktır. Yani bu süreçte cinsel isteksizlik, jinekomasti (meme büyümesi) gibi yan etkilerle karşılaşılabilir.

Peki bazı erkeklerde saç, diğerlerine göre neden daha fazla veya erken yaşta dökülüyor. Bunun da sebebi tamamen genetik, bazı saç folikülleri üzerindeki DHT reseptörleri (reseptörleri bir çeşit alıcı gibi düşünebilirsiniz) daha fazla ve hassas iken, bazı insanlardaki daha az veya daha az duyarlı. Yani saçı dökülmeyenin testesteronu az diyemeyiz :)

Spor saç dökülmesinde etken midir? Testesteron seviyesini kısmen de olsa anlık arttırması nedeniyle teorik olarak çok küçük bir ihtimali var... Ama asıl büyük etken yukarıda bahsettiğimiz gibi genetiktir.

Merhaba Ferhad Bey.

Öncelikle bir üye olarak, forumda paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ediyorum.

Ben saç ektirmeden önce 4 doktorla görüştüm. Bu doktorların hepsi finasteride kullanmamın benim için gerekli olduğunu söylediler.

Ben şunu merak ediyorum, bu doktorlar ki hepsi işinin ehli insanlar, nasıl oluyor da böyle önemli bir hormonu bastıran bir ilacı, daha öncesinde hormon testi/ölçümü yapmadan hastalara tavsiye edebiliyorlar?

Acaba finesteride gerçekten bahsedildiği kadar zararlı bir ilaç mı? Ve asıl merak ettiğim şu, kabaca bahsedersek, bu ilaç DHT hormonunu baskılıyor, peki buna rağmen bazı insanlar nasıl oluyor da yan etki yaşamıyorlar.

Çünkü anlatılanlardan yola çıkınca yan etki kaçınılmaz gibi görünüyor.

İyi geceler diliyorum.

dr.ferhadyildiz

• Jr. Member
  • **
  • Saç olur, sağlık olsun...
    • Dr. Ferhad YILDIZ
« Yanıtla #32 : 09 Ocak 2018, 02:01:18 »
Merhabalar Sayın kilian;

Finasterid hormonu baskılayan bir ilaç değil, testesteronun DHT'ye dönüşmesini sağlayan enzimi kısmende olsa bloke eden bir ilaçtır. Tavsiye edilen dozlar çok düşük olup, emniyetli sınırlar içerisinde olan dozlardır. Her insanın vücudundaki testesteron oranı aynı olmadığı için DHT ye dönüşüm de aynı oranda değildir. Bazı insanlarda bloke edilen dönüşüm vücuttaki toplam orana göre daha düşük olduğundan yan etkiler gözükmüyor. Bazılarında bloke edilen oran toplam DHT göre yüksek olacağı için yan etki görülüyor. Bu yan etkide ilaç anlık bir dönüşümü engellediğinden yani testesteron'u kaynağında yok etmediğinden ilaç kesilince zamanla normale dönüyor. İlacın etkisi kalıcı olmadığından (geridönüşlü etkisi olduğundan) tavsiye edilebiyor.

35 yaşında yurtdışından saç ekimi için gelen bir hasta 15 yıldır kullandığını ve yan etki görmediğini söyleyince bende çok şaşırmıştım açıkcası :)

Yazmış olduğum yorumlarda / yanıtlarda kişisel görüşlerimi, tecrübelerimi belirtmekteyim. Bilgiler tavsiye niteliği taşımaz. Sağlık ile ilgili her durum branş uzman hekim danışmanlığı gerektirir.

kilian

• Sr. Member
  • Saç ekimi sonuçları
« Yanıtla #33 : 09 Ocak 2018, 02:11:27 »
Çok aydınlatıcı oldu bu mesaj, çok teşekkür ederiz.  :)

KubilayKa

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #34 : 17 Mart 2021, 22:18:35 »

arkadaslar benım kendı sahsı fıkrım  spor guzel bısey yapılması gerek ama ben saç ekımındekı sürecin olumsuz etkılendıgını dusunuyorum

bunun ıcın elımde bılımsel bır verı yok tamamen kendi düşüncelerım bu doğrultuda da zaten kendı ekımımde surec tamamlana kadar spor yapmadım. gelısımın kafama odaklanmasını ıstedım aynı sekılde vucudumunda gelısıp haddınden fazla enerjı ve vıtamın harcamasını ıstemedım doğal olarak spor yaptıkca dht ve testestoronda yükselecek . tabı bu tamamen benım kişisel mantığım

Hintel üstad ben de 1 ay bırakacağım sporu, 1 ay sonra başlayayım diyorum. sen ne zaman başladın?
  • Ekim Tarihi: 11.03.2021
  • Ekim Merkezi ismi Gold City
  • Greft Miktarı 5300
  • Yaşınız 30

aksamci

• Hero Member
  • Kel degilim , anlim acik
« Yanıtla #35 : 17 Mart 2021, 22:23:52 »
Hintel üstad ben de 1 ay bırakacağım sporu, 1 ay sonra başlayayım diyorum. sen ne zaman başladın?

bence 1 ay cok az , ben yaklasik 6 ay sonra basladim

KubilayKa

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #36 : 17 Mart 2021, 22:35:29 »
Ekilen köklerin çıkmaması vs gibi olaylar mı yaşarım tam olarak bir sebebi var mı
  • Ekim Tarihi: 11.03.2021
  • Ekim Merkezi ismi Gold City
  • Greft Miktarı 5300
  • Yaşınız 30

HEKTOR

• Hero Member
« Yanıtla #37 : 18 Mart 2021, 10:05:42 »
 Yaşım 20 bende powerligting fitnes arasi biseyler yapıyorum . Vücut geliştirmeyi bende çok seven biriyim . Bu konu kafamı biraz karıştırdı .
Benim de ailede genetik kellik var . Dökülecegi varsa ne yaparsan yap dökülüyor .
Testesteron haplari kullanınca testesteron yüksek seviyelerde çıkıyor ve vücut dışarıdan testesteron aldığı için kendi testesteron üretimini azaltıyor bu da saçtan daha ciddi olan ereksiyon sorunu oluşturuyor .
Anabolik ilaclari zaten saç dökülmesini artırır diye düşünmemek gerek sağlık için de zararlı .
Anabolik ilaçlar iğneler hariç diğer takviye ürünlerini kullanan kişi de doğal sporcu olarak nitelendiriliyor .
Oysaki günlük proteine ihtiyacını vs tamamen besinler ile karsilamak için çok fazla para gider ve daha da zahmetli oluyor .
Dermatolog demişti bana spor yapinca kan dolaşımı artıyor , strese seviyesi düşüyor bir nevi kafaya giden kan da artıyor bu şekilde saçlar daha iyi beslenmez mi 😀

Leonidas

• Hero Member
« Yanıtla #38 : 18 Mart 2021, 13:47:27 »
Bence de dökülmeye kodlanmış saçların dökülme hızı artıyor sporla.
Ama vücut geliştirme şampiyonalarına hazırlanan çok yakın bi arkadasım var çocuğun kafasına su dökün deriye inmez öyle bi saç var.
Yani bu kişiye bağlı birazda eğer saç 1 yılda dökülecekse belki 6 ayda dökülüyodur yani süreci hızlandırıyordur bilemedim şimdi.

Benim de spor yapmam lazım ama bu yüzden korkup yapamıyorum valla..

Zamanında aminoasit falan kullanmıştım o dönemden sonra epey açıldı saçlarım. Protein tozu da kullanmıştım.

Acaba marketlerde satılan şu yüksek proteinli sütler (30gr protein içerenler) de zararlımıdır? Spora başlarsam onlardan alıp kullanmayı düşünüyordum.

Sarbi

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #39 : 18 Mart 2021, 14:09:26 »
Vücut sporu yaparken fin kullanılırsa dökülme olmaz dimi?

Facebook Twitter Instagram