Sayın arkadaşlar. Tamamen kendi kendinize sigaranın etkilerinin olmayacağı yönünde konuyu ilginç şekilde rasyonelize etmişsiniz. Bu, "sigara içeceğim bana kimse karışamaz, bırakmam da" zihin yapısının düşünme şekli.
Sigara %100 zarar verecek, içenlerin hepsinin saç ekimi kötü olur diye bir yaklaşım zaten yok. Sizler, saç ekimine birçok riski alarak karar vermiyor musunuz, en detay vitamin ve diğer takviyeleri bu forumda veya doktorlarınızdan sorup öğrenip almaya çalışmıyor musunuz? Saç sağlığınızın %2-3'üne bile belki katkısı olabilecek şampuanları bile araştırıp para harcayıp uygulamıyor musunuz?
Bu kadar meşakatli bir sürece girmişken, insan sağlığına olumsuz etkileri %300 belli olan sigaranın toksik maddelerinin saç ekimi ile ilgili bir etkisinin olmadığına yönelik kantılar aramaya başlamışsınız.
Siz saçlarınıza, ürün kullanırken foliküllerin, kan akışının, oksijen alması, toksik maddelerin hücrelerinizi etkilememesi için gerekli önlemleri almıyor musunuz?
İçmeye devam edebilirsiniz, kişisel tercih mutlaka, ama bazı konuları aktarırken, neredeyse doktor önerisi gibi sunmak çok doğru değil. Örnek verdiğiniz "sigarayı emen ama saçları çok iyi çıkmış olan kişilerin, içmeselerdi saçlarının nasıl olabileceğini hiç bilmiyorsunuz. Bu demek değil ki, sigaranın etkisi yok. Emin olun, bu yazdığınızı Hakan Doğanay'a bu şekliyle bir iletin, kendisi düzeltme yazısı yazacaktır (ki ben ayrıca ileteceğim).
Orta-uzun vadede, insanların saç kayıplarında, saç kalitesinin düşmesinde "stres" bile neden olarak ortadayken, sigaranın saç sonuçlarına ve kalitesine etkisi olmaz diye bir sonuca varmak çok tehlikeli. Hele hele, böyle bir bilimsel çalışma yok demek hiçbir aklı başında doktorun, hadi bunu geçtim, bir sağlık uzmanının bile telaffuz etmeyeceği bir konuşma şeklidir. Ha, soruyu sormuşsundur bu konuda bilimsel çalışma var mı diye, doktor da eğer gerçekten yoksa literatürde yok demiştir. ama bunu alıp hikayeleştirip neredeyse tavsiye edemiş gibi sunmak doğru değil.
Kısaca, afiyet bal şeker olsun, dediğiniz gibi olsun, sigara insan sağlığına zararlıdır, ama saç gelişimine (ekim süreci dahil), kalitesine hiçbir etkisi yoktur