Kalem Yöntemi İle Saç Ekimi.
Önce şunu belirtmek gerekir ki , ülkemizde bu yöntemin adı yanlış olarak DHI olarak adlandırılmaktadır. Bu yanlıştır . DHI sadece kalem yöntemi ile saç nakli yapan firmalardan birisinin adıdır Tekniğin adı Implanter Pen ya da Transplanter Pen tekniği doğru ismidir.
1990 lı yıllarda Dr. Choi tarafından geliştirilmiş FUT yönteminden beri , implanter penler kullanılmaya başlanmıştır. Kalem yöntemi hakkında şimdiye kadar olumlu olumsuz bir çok fikirler beyan edilmiştir.
Kullanımı zor tecrübe gerektiren, fiyat açısından da pahalı bir tekniktir. Orjini Güney Kore olmak üzere Choi , Lion , OKT gibi bir çok farklı markalarla bilinmektedir. Bu markalar arasında derin bir fark yoktur.
İmplanter pen uçları, tek kullanımlık tır. Dış çapları 0.6 mm 0.8 mm , 1mm olmak üzere daha geniş uçlar da bulunmaktadır. Uygulamalarımızda 1 mm den geniş uçları kullanmayı gerekli görmüyoruz.
0,6 mm kaş ekimi için idealdir. tekli greftler için de kullanılabilir.
0,8 mm 1-2 li greftler için
1 mm 2-3 -4 lü greftler için kullanılmalıdır.
Kalem uçları her operasyonda değiştirilmelidir. Bazen tek operasyonda birden fazla uç gerekebilir ( sert derilerde ) . Genelde 700-800 greftten sonra uçların değiştirilmesi uygun olur. Gövde kısmı teflondan olup sterilizasyona uygundur. Operasyon öncesi ve operasyon sonrası uçların hazırlanması için deneyim gereklidir.
Uygulama Açısından : İki yardımcı teknisyen tarafından greftler kalem uçları içerisine yerleştirilir. Doktor ise seri bir şekilde yerleştirilen kalemlerdeki saç greflerinin deri içine implantını gerçekleştirir. İğne uçları içerisindeki yarık çok dar olmamalıdır. Çok dar olduğu takdirde greftlerin kaleme yerleştirilirken travmaya maruz kalmasına ve greft hasarına neden olabilir. Bu açıdan bazı markalar diğerlerine göre üstünlük göstermektedir.
Operasyon öncesinde greftlerin uzunluğuna göre iğne uçlarının derinliği mutlaka ayarlanmalıdır. Derinlik kontrolü oldukça önemlidir.
Derinin sertliğine göre iğne uçlarında körelme varsa uçlar mutlaka değştirilmelidir. Kör uçlarla operasyonu devam ettirmeye kalkmak , rebaound a yol açar ve diğer ekilen greftlerin atmasına yol açar.
İmplanter Pen Tekniğinin Avantajları :
Lokal anesteezi dışında sıvı izotonik verilmesine gerek yoktur. Belirgin bir ödem şişlik olmaz
Uçlar ince olduğu için saç diplerinde belirgin bir iz kalmaz
Açı tayinin doğru yapmak uygulamayı yapan doktorun tecrübesiyle orantılıdır. Doğru açılarla greftler yerleştirldiği takdirde oldukça doğal bir görünüm ortaya çıkar.
Çok fazla bir kanama olmaz
İyileşme daha çabuk olur.
İmplanter Pen Tekniğinin Dezavantajları :
Pahalı bir tekniktir. İğne uçları devamlı değişir. 2000 greftlik bir operasyonda ortalama 6-8 adet iğne ucu değişmektedir. Bir iğne ucu ülkemizde 25 dolardan satılmaktadır
Zor bir tekniktir. Derinlik, açı vs gibi bir çok püf noktosı vardır. doğru uygulandığı takdirde yüz güldürücü sonuçlar alınır.
https://www.youtube.com/v/rn-wYNVLH2c