Follliculitis dermatit ile hemen hemen benzer diye biliyorum. Saçlı deri kaşınsa bile kaşımamak lazım sonra saç derisi hasar görürse kalıcı dökülme olabilir.
Bir de güneş saç derisine günde 15 dakikadan fazla maruz kalırsa o da zarar verir. Özellikle 30 dakikadan fazla şapkasız gezmemek lazım. Ben pek şapka takmam ama işim gereği kimyager olduğum için analiz için numune alıyoruz gidip bir yerlere ister istemez güneşte fazla kalıyoruz.
Ben de bir de şampuan yapmış olabilir saçta kepek ve kaşıntı oluyor. Bir de kullandığımın içinde SLS, ALS bile yok gerisini sen düşün. Saç dipleri en son kuruyor ve saçlı deri dökülüyor.
Bu tarz durumlara ek besin alerjisi, vitamin ve mineral eksikliği de yapabilir. Kıl kökü iltihabı bu tarz durumlarda geçmez azalır sonra tekrar artabilir. Bu tip dökülmede genetik olmadığı için kafanın her yerinde olabilir hatta saç ve kaş dahil. Kıl kökü iltihabı alopecia areata, alopecia universalis görülmesinde en büyük etkenlerden diye biliyorum. Bu direk saç diplerindeki deri kökünden geliyor ama saç kökü duruyor eğer sen saçını kaşımazsan dökülen geri çıkar ama kaşırsan çıkmayabilir.
Bende bir de diş iltihabı ve demir eksikliği olunca seninkinden daha kötü bir durumda hem dermatit hem de alopecia areata teşhişi konuda ben sakal ve kaş da döküldüğü için alopecia universalis diyorum ama zaten o da alopecia areatanın bir türü bu dediğim sadece 6-8 ayda bayağı saç dökuldü. Şu an dökülmem hafifledi ama ara ara devam ediyor. Özellikle kaş durmadı hep kaşınıyor ama kaşımıyorum.