Benim gibi her gün saç, sakal ve kaşını şampuanlayıp iyi durulayamıyorsan ya da şampuan fazla kullanınca saçı durulasan da gitmiyorsa sebebi belli. Bir de kullandığın şampuanların içinde SLS var eminim o saçını kurutup bu hale getiriyor. Dermatit için bu şampuanları haftada 2 kez kullanımı önerilir ve geçtiği zaman 4 hafta sonunda kesilmeli yani 4*2 = 8 kez kullanım ve bu hastalık tekrarlayana kadar kullanılmamalı. Azıcık kepek görünce hemen bu şampuanlara sarılmak sakıncalı. Ben gerçi Sebamed kullanıyorum o da kurutuyor maalesef saçta çok kalıyor sanırım ama içinde SLS'de yok bilemedim. Doktorun verdiği Loprox vardı onu dermatit için haftada 2 kez kullanıyordum ama 4 hafta olmadan kestim çünkü dermatit gitti sadece kepeklenme azıcık kaldı bir de saç iyi kurudu. Sadece Sebamed kullandığım da en azından biraz nemlilik vardı.
Şunu da belirteyim ben daha dün sakalımı makine ile kestiğimde özellikle çeneye doğru olan sakallı yerde beyaz egzama görmüştüm, bu kepeklenme ileri evrede seboreik dermatit ile saç, sakal ve kaşı kurutup döküyor. Alopecia universalis veya alopecia areata hastalığına sahip olanların bir kısmında saçkıran, sakalkıran olmasının sebebi de aslında şampuan kalmasıdır ve dermatit oluşmasıdır ama bazı kişilerde dermatit görülmeden dökülebiliyor. Ha şampuan ile ilişkili değilse altta yatan otoimmün bir hastalık, besin eksikliği, besin alerjisi veya stres vardı. O da yoksa son çare genetiktir diyeceğim ama sakal ve kaş genetikte dökülmez. Ben bunu kendim için söyledim siz de sakal ve kaş dökülmesi de yoksa genetik ya da alopecia areata olabilir. Alopecia areata ise sebebi de seboreik dermatit veya atopik dermattir. Söylediğinize göre seboreik dermatit olma ihtimali çok daha yüksek çünkü şampuandan kaynaklı olduğunu söylüyorsunuz. Benim tavsiyem en kısa zamanda SLS ve ALS içeren bir şampuan kullanıyorsanız bunları sık kullanmaktan kaçınmanız ama böyle bir durumda dermatologa gitmek sizin için yerinde karar olur eğer dökülme ilerler ve saçınızının tamamını kaybederseniz sonra kellikten memnun olamayabilirsiniz haberiniz olsun. İyi günler dilerim.