Selamlar. Hiç saç ektirmeyi düşünmemiştim son 3-5 aya kadar ve açıkçası saçımın dökülmeye başladığı 18-19 yaşlarda 1-2 sene içinde zaman zaman kullandığım Bioxin gibi ürünler dışında ek bir önlem de almamıştım çünkü tüm sülale kel, hepsi nw 5-7 arasında ve benim de sonumun bu olduğunu biliyordum.
Sonuç olarak aldığım ani karar ve yaptığım araştırmalar sonucu saç ektirmeye karar verdim. Fiyat/performans ve büyük açıklıklardaki başarıları sebebiyle medeks'te karar kıldım. Açıklık çok fazla olduğu için 2 ekim yapmaya karar verdik.
Saç ekim sürecini de biraz anlatayım ki ektirecek kişiler nelerle karşılaşacaklar bilsinler.
Sabah 10'da tok karnına merkeze gittim. Aslında 9:30'da çağırmışlardı ama biraz geciktim. Merkeze gittiğinizde önce parayı veriyorsunuz doğal olarak. Sonra Destan hanımla bir erkek (adını iki defa sordum ama anlamadım) beni karşıladı. Odaya geçtik, kan alımı yapacaklardı ama yapamadılar. Bir sol koldan bir sağ koldan denediler ama damara giremediler. Veteriner hekim olduğum için ben girmeyi teklif ettim (kendime çok serum takmışımdır) ama kabul etmeyip, testi bulaşıcı hastalıklar yönünden yaptıklarını ama bir hastalığım yoksa gerek olmadığını söylediler.
Neyse sonra tıraş işlemi yapıldı ve Elif hanım geldi. Ön çizgiyi çekti ama bu işlem gerçekten çok kısa sürdü. Daha sonra araştırdığımda ölçüm yapıldığı, hatta lazerle bile belirleyen merkezler gördüm. Çizim yapıldıktan sonra ufak bir el aynası veriyorlar, ben biraz daha önde olabilir mi dedim her ne kadar saçma olsa da çünkü kafamın üstü otoban gibi ve o saçlara arkada da ihtiyaç var, Elif hanım olmaz dedi ve ben de tamam dedim. Bu çizgi çekilirken herhangi bir yamukluk yoktu açıkçası ki bende simetri takıntısı da vardır.
Sonra 11 gibi donör bölge anestezisine başlandı, bu işlemi Destan hanım yaptı. Kanal tedavisi vs yaptırırken lokal anestezik ile sinir uyuşmaması burada da olduğu için bir tık fazla işlem uygulandı. Sonra Elif hanım geldi ve greftleri almaya başladı. Açıkçası bu işlem sırasında ara sıra içim geçip ufak ufak daldım bile. Daha sonra ekim alanı uyuşturuldu, burada çok daha az bölgeye ilaç veriyorlar. Daha sonra Elif hanım geldi kanalları açtı. Daha sonra 15 dakikalık yemek molası verdik.
Saat 14:30 gibi ekim işlemi başladı ve yaklaşık 3,5 saat sürdü. Destan hanım ve başka iki kişi daha ekimi gerçekleştirdi ama bu süreç benim için ölüm gibi bir şey oldu. Rulo yapılmış havlunun üzerine koyuyorsunuz enseyi. Bir yandan donör bölgesine verilen sıvılar enseme toplandı, anestezik ilaçlar dahil. Ensem balon gibi oldu, bir yandan deri uyuşmuş ama altta kaslar ağrıyor ve kemikler ağrıyor basıdan dolayı. İlk 1 saat yine çekilir düzeydeydi ama sonrası cehennemi yaşadım denebilir.
Burada Destan hanıma parantez açmak istiyorum, kendisi gerçekten çok ilgili. Sesi ve diksiyonu insanı rahatlatıyor.
Velhasıl kelam işlem bittiğinde aynaya baktığımda ön çizginin yamuk olduğunu gördüm ve ekim yapanlardan birine söyledim, o da ödemden dolayı kafamın şiş olduğunu ve bundan dolayı öyle gözüktüğünü söyledi. Mantıklı geldi. Atladım taksiye eve geldim. Daha sonra bu ödem geçtikten sonra çizginin hala yamuk olduğunu gördüm, Gökhan beyle görüştüm o da hafif yamukluğun doğallık kattığını ama beni rahatsız ederse düzelteceğini söyledi. Zaten 2. ekimi yaptıracağım ama yani keşke biraz daha özenli olsaymış bu ön çizgi.
Şimdilik sabah akşam xpecia, biotin, çinko, c-d vitamini ve omega-3 kullanıyorum. Donör bölge iyileştikten sonra 2. ekim için ne kadar kurtarır fikrim yok. Bunun için finasterid gibi ilaç kullanmak konusunda çok kararsızım. Minoksidil kullanmayı düşünüyorum ama o da korkutuyor, bıraktıktan sonra daha fazla dökülme olduğu hakkında birkaç yazı gördüm. Bakalım süreç biraz ilerlesin.