Saçlarım 13 yıldır dökülüyor. Dökülme önceleri verteks bölgesinde belirgindi, daha sonra ön taraflarda da saç telleri incelmeye başladı. 6 yıldır Dutasteride kullanıyorum. Yaş 35.
Birkaç forumda araştırma yaptıktan sonra Avrupa ve Türkiye'deki kliniklerin listesini çıkardım. Dikkat ettiğim hususlar:
• Greft çıkarma ve ekme aşamasının doktor tarafından yapılması
• Günde en fazla 1-2 hastaya bakıyor olması
• Çıkarma ve ekme aşamasında otomasyon veya robot kullanılmaması
• Çıkarılan greftlerin sağ kalma olasılığının artması için birkaç güne yayılmış kısa seanslar
• Etik olması, örneğin uygun olmayan adayları reddetmek gibi
Muttalip hoca’nın çalışmalarında nispeten az greftle çok iş çıkarabildiğini fark ettim. Buna karşılık tek ekimde yüksek sayıda greft ekmemesi sebebiyle verteks bölgesi için 6 ay sonra ek bir ekim gerekecek. Donör bölgesinin 1. ekimden sonraki durumunu görmeyi tercih ettiğimden, 2 ayrı ekim olmasını dert etmedim.
Ekim 3 güne ayrıldı: 650 + 650 + 500 = toplam 1800 greft.
Muttalip hoca greftlerin alınması ve ekilmesini kendi yaptı. Asistanları da uzun yıllardır beraber çalışıyorlarmış; greftlerin alınması, sıralanması ve ekilmesinde yardımcı oldular.
Seanslar başımın yıkanması ve sterilize edilmesiyle başladı. Bunu greft çıkarılma aşaması takip etti, yaklaşık 1 saat gibi sürdü. Kısa bir moladan sonra greftler ekildi, yaklaşık 2 saat gibi sürmüştür. En son, operasyon yapılan bölgelere antibiyotikli ilaç sürülüp başım bandajlandı. Lokal anestezi enjeksiyonu haricinde operasyon genelde ağrısız geçti. Ameliyat sonrası batma hissini hafifletmek için her gün 3 tablet Parol aldım. Başım 4. ve 5. gün yıkandı ve antibiyotik krem sürüldü. Bu süre zarfında yüzümde bir miktar şişlik belirgin oldu ama birkaç gün sonra azalmaya başladı. Daha sonraki günlerde saçımı bebek şampuanı ile yıkadım ve antibiyotik krem sürdüm. Yaklaşık 1 hafta sonra da yara kabukları tamamen çıktı.
Genel olarak deneyimim çok iyiydi, herkes nazik ve profesyonel idi. Her greftin titizlikle ekildiğini söyleyebilirim. Fiyat greft başına €3.5.
Şimdiye kadar çekilen fotoğrafları ekliyorum. Daha sonra güncelleme de yapacağım.
Saç ekimi öncesi