Bugün itibariyle minoksidil de 5. Yılımı doldurmuş bulunuyorum. Süreçten kısaca bahsetmek gerekirse;
35 yaşındayım. Saçlarım yeni yıkandı.
5 yıl önce minoksidile başladım. (Ünlü bir profesör tavsiyesiyle)
Doktor dijital mikroskopla muayene edip, kan tahlillerine baktı.( Yanına gitmeden tahlilleri devlet Hastanesi'nde yaptırmıştım. Genetik saç dökülmesi olduğunu, minyatürlesmelerin olduğunu söylemişti.)
O dönem tepe bölgesinde çok hafif açılma olduğunu söylemişti. Ancak 6 ay sonra kontrole gittiğimde tepenin tamamen kapandığını dile getirmişti. Şu an saç döngü yeri dışında tepede bir sıkıntı yok.
Bu süreçte minoksidille birlikte sadece 6 ay bypecia multiplex kullandım ancak maliyeti sebebiyle bir daha almadım.
Ana tedavim her zaman minoksidil oldu. Herhangi bir antiandrojen kullanmadım. Sadece 1 yıl kadar kabak çekirdeği yağı kapsülü kullandım. Ara vermek istedim ancak bir daha da başlamadım. Tekrar alıp belli bir süre kullanmak istiyorum. Saç için faydası nedir ne değildir bilmiyorum. Bildiğiniz gibi olumlu etkileri olduğuna dair çalışmalar var ancak en azından içindeki OMEGA için bile kullanmaya değer olduğunu düşünüyorum. Pek çok vitamin mineral fitosterol içeriyor. Bağışıklık sistemi ve vücuda faydalı
Minoksidili günde iki kez hiç kullanmadım. Doktorum günde bir kez kullanmakla iki kez kullanmak arasında hiçbir fark olmadığını söylemişti.
Yaklaşık 1.5 yıl her gün akşamları 8 fiş
2.5 - 3 yıl kadar haftada 5 gün
Ve 6 aydır da iki günde bir kullanıyorum.
Gerek maliyeti gerekse zahmeti nedeniyle iki günde bire düşürdüm ve böyle devam edeceğim.
Döngü olayı hakkında fikrim yok. Saçlarım bir miktar geri gitmiş mi emin değilim ama sanki sol şakak biraz içeriye doğru gitti gibi. Minoksidil kullanırken dönem dönem dökülme artıyor. Duşta ve sonrasında tarama esnasında ancak saç pek geriye gitmiyor. Mesela benim Ağustos Eylül aylarında dökülme epey artar. Mevsimsel dökülmeye inanmadığım halde bu aylarda dökülme şiddetleniyor her yıl, bundan mıdır yoksa başka bir nedeni mi var bilmiyorum.
18 yıldır seboreik dermatit olmama rağmen, minoksidil hiçbir şekilde bu sorunumu arttırmadı. Sanki hiç kullanmıyormusum gibi
Alopexy markalı minoksidili kullanıyorum ve bu markayı hiç değiştirmedim.
Şampuan olarak 5 günde bir konazol kullanıyordum şimdi haftada bir kez kullanmaya başladım. Diğer günler ise Clear kullanıyorum. Önce Clear kömür, sonra Clear limon ve daha yeni Clear mentollü şampuana başladım. Mentollü hakkında bir şey diyemem ama Clear şampuan çeşitleri arasında pek bir fark yok. Ancak sevdiğim kaliteli bir şampuan, saçı iyi arındırması, hacim vermesi ve kepeğe düşman olmasıyla seviyorum. Zaten sampuandan tek beklenti bu olmalı, herhangi bir şampuanın dökülmeye iyi gelmesi mümkün değil.
Allah herkese, İsmail YK saçı versin. Bol saçlı yıllar diliyorum.
(Eklemeyi unutmuşum. Yan etki olarak bir şey hissetmedim. Bazı günler çok sıkıyorum 12 -13 fıs kadar, o zaman biraz baş ağrısı yapıyor. Onun dışında bir yan etki gözlemlemedim. Ha ayrıca sanki vücut kullarım kalınlaştı gibi ama yaş ilerlediği için mi yoksa minoksidil mi yaptı bilemiyorum. Kulak çevresindeki kıllarda da artış gördüm sanki. Ayrıca iyi bir kardiyoloji uzmanına muayene olmuştum. Minoksidil kullandığımı ve kalbime bir zarar verip vermediğini merak ettiğim için geldiğimi dile getirmiştim. Doktora muayene etti ve tahlil yaptı. Herhangi bir sorun olmadığını, kafa derisinden alınan minoksidilin kalbe zarar vermesinin mümkün olmadığını ve gönül rahatlığıyla devam edebileceğimi söylemişti. Bu konuda çekincesi olan arkadaşlar için önemli bir nokta olabilir.)