Sevgili Architect, sen de kirilma lutfen ama yanlis biliyorsun 😊
Oncelikle FDA (Food and Drug Administration) tarafindan yaptirilan Finasteride ile ilgili bilimsel calismanin sonuclarini iceren makalenin linkini paylasayim:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9777765Bu makale derki: En az 1 yil boyunca, gunde 1mg Finasteride alan 18-41 yaslari arasindaki sac kaybindan muzdarip 1553 erkekte gorulen sonuclar su sekildedir:
Finasteride,
1- Sac kaybini yavaslatmistir
2- Yeni sac cikisina yol acmistir (asagida acikliyorum)
3- Saclarin gorunusunu (kalinlik, parlaklik vs) iyilestirmistir
Yeni sac cikisini bu calismadaki rakamlarla anlatiyorum:
5.1 cm karelik bir alandaki 876 olan sac sayisini bir yil kullanimda 107, iki yil kullanimda 138 tane arttirmis.
Bu da demek oluyor ki 1 yil kullanim ortalama olarak saclari %12, 2 yil kullanim ortalama olarak saclari %16 arttiriyor. (Ortalama diyorum cunku bu bilimsel calismaya gore bazi ornekler daha az, bazilari daha cok yarar gormusler)
——————
Dehydrotestosterone (DHT) ile minyaturlesmis sac folikulleri Finasteride’nin DHT’yi bloklamasindan sonra tekrar guclenip sac uretmeye basliyorlar. Dokulmeye kodlanmis olan folikuller de minyaturlesmekten kurtuluyorlar.
Bu baglamda finasin ekime katkisi da soyle oluyor (burasi kendi cikarimlarim):
- Guclenen sac folikulunun ekim sirasindaki yer degistirmeye bagli travmadaki hayatta kalma sansi artiyor. Yani fire orani dusuyor.
- Sac kaybinin yasandigi bolgelerde ekilenlerle birlikte, hali hazirda orada bloklanmis bekleyen minyatur sac koklerinin bir kismi tekrar sac uretimine basliyor ki bu da ekstradan %10-15 demek oluyor.
- Ekilen ve ekilmeyen tum saclarin kalinligi artiyor ki bu da ekimden sonraki kapaticiligin artmasi anlamina gelir.