Öncelikle herkese esenlikler dilerim. Saç ekimi sürecimde bu forumdan çok fazla destek aldığım için kendi sürecimi de paylaşıp benim gibi aklında soru işareti olan dostlara yardımcı olmak istedim.
Ekim sürecini ve sonrasını anlatmadan önce saç kaybı sürecimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 20 yaşında kadar saçlarımda bir sorun yaşamadım ancak üniversiteye başladıktan sonra her sene git gide özellikle tepe bölgesinde kayıplar yaşadım. Son bir senede de ön bölgede de artık anlaşılır düzeyde saç kalitesinde düşüş ve saç kaybı yaşadıktan sonra ilk olarak Kasım 2021’de Serkan Aygın ekibiyle iletişime geçtim, üniversite son sınıf olmam sebebiyle erteledik. Bu süreçte hiç bir medikal destek almadım çünkü bu konuda gerek yerli gerekse yabancı kaynaklardan araştırmaları mı bitirmemiştim. Saç ekimi sürecini anlattıktan sonra uygulayacağım medikal tedavileri de sizlerle sebepleriyle teker teker paylaşmak isterim.
Saç ekim süreci:
Muayene: Muayne için randevu almak istediğimde Olcayto bey ile iletişime geçtik, kendisine de teşekkür ederim bu süreçte çok yardımcı oldu. Randevu günü kliniğe gittiğimde kendimi yoğunluğun içinde buldum. Sağımdan solumdan saçları bantlı her ırktan insan geçerken kendimi çok sürreal bir ortamda hissettim desem yalan söylemiş olmam.
Olcayto bey ile ön görüşmeyi yaparken Serkan hoca içeri girdi, kendisi gerçekten varlığı ile güven aşılıyor şeytan tüyü mü var bilmiyorum ama özellikle sohbet esnasında tamam alın paramı verin saçımı moduna girdim diyebilirim. Kendisi kalemi alıp çizgisini çizdi, neden medikal tedavi uygulamadın diye ufaktan bir sitem edip donör bölgemin kuvvetli olduğunu ve ben sana istersen 3-4 kez Ekim yaparım ama hem senin parana, vaktine yazık hem de yaşın çok genç özellikle vertex’i toparlayabilirsin dedi. Daha sonra kendi tahminen 4500 greftlik bir ekim planladı. Randevumuzu 16 Temmuz’a aldık ve bekleyişe geçtik.
Ekim günü ve sonrası:
Ekim günü: Sabah erken saatlerde Şişli’deki Doku klinike gittim. O gün bana özel miydi bilmiyorum ama o zaman aralığında tek Türk bendim diyebilirim. Özellikle İspanyol ve Arap hastalar çok yoğunluktaydı küçük bir Erasmus deneyimi oldu benim için:)
Daha sonra bir kaç belgeyi imzaladım, ardından bir hanımefendi buyrun geçelim diyip bir adet Xanax verdi. Gömleğimi çıkarıp ameliyat önlüğü tarzı bir şey giydim, saçları tıraşladılar ve ekimin yapılacağı odaya geçtik.
Ekimin yapılacağı oda oldukça steril ve ekim esnasında 6-7 kişi birlikte çalışıyor. Bu aşamada ismini hatırlayamadığım bir Doktor bey geldi ve biraz muhabbet ettik. Daha sonra sedasyon uygulandı ve donörden greft toplama işlemi için kafam uyuşturuldu. Kesinlikle samimi söylemek gerekirse en ufak bir acı hissetmedim. Hissiyat olarak rahatsız edici bir his ama acı kesinlikle olmadı. Yaklaşık 7-8 saat sürdü işlem öncelikle donörden greftler toplanıyor ayrıştırılıyor daha sonra başka bir doktor hanımefendi geliyor ve ekim işlemini yapıyor. Greftleri toplayan arkadaşlar hekim değildi ama ekimi yapan kişi doktordu bunu da belirtmek isterim.
Ekim bittikten sonra aşağıya inip yemek eşliğinde ne yapmam gerektiği anlatıldı ve rahat bir şekilde eve döndüm.
3. Gün (İlk yıkama): Aradaki iki gün hakkında bir şey söylemem gerekirse pek bir sıkıntım olmadı, ağrı/sızı yaşamadım. Ekimden sonraki gün pansuman yapıldı ve kafamdaki bandajları attık. İlk yıkamaya kadar Verdikleri antibiyotik ve ödem attırıcı ilaçları kullandım. Onun dışında ağrım olmasa da ağrı kesicileri aldım. Bakın arkadaşlar sadece bu işlem için değil, lütfen leblebi gibi ağrı kesici tüketip vücudunuzu ağrı kesiciye alıştırmayın, ağrı konusunda her operasyon sonrası sıkıntı yaşayan insanlar genelde çok fazla ağrı kesici kullanan insanlar oluyor. Kamu spotunu da geçtiysek 3. Güne yani ilk yıkamaya geçelim. Klinikte ilk yıkama için bir losyon sürdüler ve bir saat bekledik. Daha sonra yıkama gerçekleşti ve benim de evde bu şekilde yapmam gerektiğini anlattılar. Rahat bir şekilde eve döndüm. 15 gün saçı yıkayıp 15. yıkama (Ekimin 18. Günü) kabuk dökme işlemini gerçekleştirmem gerektiğini söyleyip yolladılar.
Bir hafta kadar U şeklinde seyahat yastığı tarzı bir yastıkla yattım, benim için ekimin en kötü olayı bu oldu. Çok fazla düz yatabilen bir insan değilim. Kabuk dökümüne kadar nadir dışarı çıktım ve çıktığım zamanda kliniğin verdiği balıkçı şapkası tarzı şapkayı kullandım. Bir sıkıntı olmadı.
18. Gün (Kabuk dökümü): Kabuk dökümünü kendim becerip de yapamayacağımı düşündüğüm için kliniğe dökmelerini rica ettim, sağolsunlar kırmadılar ve klinikte kabuk dökümü işlemini gerçekleştirdim. Şuan 4 Ağustos ve 19. günümdeyim. Fotoğraflar ve medikal tedavi sürecim konusunda da burayı güncelleyeceğim. Aşağıya saçlı ve traş sonrası fotoğraflarımı bırakıyorum. Bu arada Hintell'e de teşekkür ederim hemen hemen bu süreçte incelediğim her konuda insanlara çok fazla yardımcı olduğunu görmek beni bu konuyu açmaya itti. Herkese selam ve sevgiyle.
Saçlı ve tıraş sonrası fotoğraflar: