Merhaba Arkadaslar,
uzun yillardan bu yana sac ekimi forumlarini farkli dillerde takip ediyorum. Bircok Ekim yapan Türk ve Yabanci Doktorlarin ekim sonuclarini görme imkanim oldu. Türkiyede yapilan ekimlerde eksik gördügüm yönleri söylemek ve sizlerin düsüncelerini ögrenmek istiyorum.
1-Sac dökülmeye basladiginda sac cizgisi geriye dogru cekilmeye baslar ama ayni zamanda temple point (türkce o bölgeye verilen ismi bilmiyorum) bölgesi de geri cekilir. Sac ekimi ile sac cizgisini öne aliyorlar ancak temple point denen bölgeye dokunmuyorlar yani ekim yapmiyorlar. Sonra peruk takmis gibi görünüyor.
2-Ekim sirasinda mikroskop ile greftler incelenmiyor. Bazi tekli greftlerde henüz cikmamis ikinci bir sac kökü oluyor ve sac cizgisine ekildiginde sonradan ikili oldugundan dogalligi bozuyor. Var mi Türkiyede mikroskop kullanan Doktor?
3-Sac ekiminin basarisindaki en büyük etkenlerden birisi de greftlerin disarida kalma süresi? Uzadikca köklerin yasama süreleri azaliyor.
var mi 30 dakika disarda kalmadan ekebilen Türk Doktoru.
4- Sac ekilecek bölgeye slit acilarak yapilan ekimlerde cimbiz ile kökleri cilde yerlestiriyor cogu ekim merkezi. Ancak sac kökü cimbizla yerlestirilirken ucu katlanirsa o sac ekildigi halde ölüyor ve cikmiyor. O yüzden iyi doktorlar, Keep, Choi pen ve benzeri kalemlerle ekim yapiyorlar katlanmayi engellemek icin. Neden hepsi bu kalemleri kullanmiyor? Greftlerimizi ziyan ediyorlar?
5- Sac cizgisini bazilari cok düz yapiyor, bazilari da ciftli greft kullandigi icin dogal görünmüyor. Sac cizgi dizayninda da cok sorunlar oluyor.
Hatta Sac Ekimi konusunda youtube kanali olan kisilerin videolarini izliyorum bayagi ilginc sac cizgileri yayinliyorlar.
Sizlerin eksik buldugu neler? Eklemek istediginiz birsey var mi? Düsünceleriniz bekliyorum.
Selamlar Saygilar