Atina'da gerçekleşen workshop benim için belirleyici oldu çünkü katılan birçok ismi uzun süredir takip ediyordum.. Her yurtdışı seyahatimde kendini ispat etmiş isimlerle bağlantı kurup alabileceğim en iyi sonuç için veri topluyordum ki gerçekten bu alanda önemli yetenekleri bir arada görmek nihai kararı vermem adına çok faydalı oldu. ( Hintell'in hizmetleri için de ayrıca teşekkür etmem gerekiyor...)
Dr Koray Erdoğan için aslında sağlık bakanlığından bürokratlar da dahil çok fazla referans almıştım. Sonuçları etkileyen çok fazla parametre var ve her detayın çok iyi planlanarak uygulanması gerekliliği zaten bu platformda çok iyi biliniyor, bu sebeple teknik konulara hiç girmeyeceğim. Forum incelenirse çok fazla bilgi ve deneyime ulaşmak mümkün. Benim arayışım tıbbi bir operasyonun dışında en küçük ayrıntıya hassasiyet gösterecek disiplin ve hastayı mutlu edecek bir çözüm için gerçekten sanat icra edecek ellere ihtiyacım olduğu yönündeydi. Eğer bir mal satın alıyor olsaydım fiyat performans açısından çok fazla irdeleyebilirdim hatta bir çok ayrıntıya müdahale ederek sonucu istediğim yönde manipüle etmeye çalışırdım ancak beklentiniz sanat eseri ise sanatçıya teslim olmak zorundasınız. Dolayısıyla tam bir güven tesisi için bütün dünyayı taradığımı söyleyebilirim.
Atina ve sanat gibi kavramları düşünürken bu kadim kültürün ve felsefe tarihinin en büyük isimlerinden Sokrates in erdem ve akıl üzerine ifade ettikleri de herkesçe malum diye düşünüyorum. Karısı Ksantippe'ye göre, Sokrates hiçbir işe yaramaz tembelin tekiydi, Delfi tapınağındaki kahine göre ise Yunanlıların en bilge kişisiydi. Sokrates ise "Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir." der. Sanırım hangi açıdan baktığımız' vereceğimiz kararlar üzerinde mutlak etkili. İstediğimiz saç ekimi mi yoksa bu konuda psikolojimizi gerçekten yenileyecek mutluluk verecek estetik bir dokunuş mu? Ben kararımı bu sac ayakları üzerine oturtarak verdim... tıbbi donanım, sanatkar eller, iş ahlakı, insani erdem...
2003 yılında FUT yöntemi ile sonuçları itibariyle küçük ama handikapları konusunda büyük bir operasyon ile bir tecrübe yaşadım, pek ihtiyacım olmamasına rağmen bir anlık karar ile oldu ve bitti. Operasyon geçirmiş olmam da sonundaki kazanımların da pek bir katkısı olduğu söylenemez. Nakledilmiş toplamda 150-200 greft ya vardır ya da yoktur ama tamamının yaşadığını söyleyebilirim... eğer böyle bir tecrübe yaşamasaydım bugün durumu kabullenip mevcut halimle yaşayabilirdim ancak seyrelme açılma hadi söyleyeyim kelleşme nedeniyle ortaya çıkan durum güzel bir dokunuşa ihtiyaç duyuyor. Anlaşıldığı üzere benim Sokrates gibi bir akla, Prof Dr Gazi Yaşargil gibi bir beyin cerrahisi hassasiyetine, Leonardo da vinci gibi sanatçı bir ruha, Steve Jobs gibi bir dahiye ve benimle ilgilenecek peygamber sabrına ihtiyacım vardı. Aslında ne istediğimizi ne beklediğimizi farklı bir açıdan ifade etmek istedim ki işine aşık olmayanların sadece hayatını kazanmak için meslek icra ettikleri salt teknik bir alan olmadığı bilinsin.
"Yaşamın ilginç yanlarından birisi de en iyi dışında bir şey kabul etmeyenlere, genellikle en iyiyi vermesidir" sözüyle bitirip operasyon sonrası tüm detayları paylaşacağım sözünü veriyorum...
Not: Atina workshop öncesi kararım Dr Lorenzo idi.
Hintell'in Türkiye,de görüşme yaptığım birçok isimden daha donanımlı olduğunu belirtmek isterim.
Selamlar saygılar... Hasan Furuncu