klonlama hakkında dusunceleriniz nelerdir siz saç ektiricek olsanız turkiyede kime gdierdiniz?
sürekli bi gariban fereler üzerinde test edilen durum ve beim bildiğim kadarı ile Bütün bu çalışmalara rağmen saç kılını üreten hücrelerle diğer deri hücreleri arsında nasıl bir ilişki olduğu ve yeni saç yapısı oluşumunda bunun etkileri bilinemiyor. Ben böyle bişeyin henüz olabilceğini pek düşünmüyorum Ama hoca ya sorucam bunu görürsem.. olsaydı zaten koray hoca çalışmaşara çoktan başlardı bu konuda diye düşünüyorum.
Bence de doğru. Saç kökü klonlasalar karaciğer, böbrekde klonlarlar bence olasılığı günümüzde imkansıza yakın bir durum bence.
evet hayati önem taşıyan organlara öncelik tanırlar mümkün olsa .. bu arada seninle konuştuk finasterid e başladın konuştuktan sonra 2 ay sonrada hocadan randevu alıcaktın .. neden bu consultasyona katılmıyorsun? Senın için daha iyi olur zaten 5 ay dolu asmed. Gene 6/7 ayı bulacaktır operasyon. Bence gitmelisin
Aksine öncelikli olarak görece değersiz organlardan başlıyorlar ki eğer geliştirmelerde sorunlar olursa, insanları öldürmesinler. Diş ve saç çok ciddi piyasaları olan ve sağlık açısından kritik olmayan organlar olduğundan klonlama teknolojisi için kıvılcımlarındarıcı sektörler, bu sayede pazar yaratarak gelir akışını garantileyip daha ciddi organlar için daha fazla kaynak ayırabilecekler. Bu arada klonlama değil, doğrusu kök hücre tedavisi.
Bilmeyenler için kök hücreyi kısaca izah edeyim. Hayat bildiğiniz gibi spermin yumurtayı döllemesi ile tek hücre olarak başlıyor. Daha sonra bu hücre kendini kopyalayarak çoğaltıyor, bu hücrelere kök hücre deniyor. Daha sonra embriyo (yani anne karnında) döneminde hücreler çeşitli sinyallerle özelleşmiş hücrelere dönüşerek sistemleri ve sonuç olarak vücut dediğimiz sistemi oluşturuyor. Aslen bütün hücreler bölünürken aynı DNA'yı kopyalamalarına rağmen metabolizmaları (işleyişleri) DNA'nın belirli bölgelerindeki protein kodlarına göre belirleniyor/özelleşiyor. Özelleşen hücreler de kopyalandığında kendi cinsinden hücrelere dönüşüyor. Dolayısıyla karaciğerinizden aldığınız bir hücre, akciğerinizde işlev göremiyor. Çok şükür ki vücutta çeşitli bölgelerde ileri yaşlarda da kök hücre özellikleri gösteren hücreler var. Bu çalışmada yanlış bilmiyorsam, tükürük bezlerinden alınan hücreler kullanıyor. Bu hücrelere sinyaller verilerek deri ve saç yapısı oluşturuluyor. Zannediyorum, tedavi ortaya çıktığında şimdiki gibi kök yerine komple deriyi değiştirecekler, farelerde bu şekilde yaptılar en azından.
Klinik testlere 2018'de başlamayı hedefliyorlardı ama sonuçların güvenli olduğunun ispatlanması zaman gerektiriyor. Dolayısıyla benim tamamen cahil cühela tahminimle başarılı olurlarsa 2025'ten önce yaygınlaşmasını beklemiyorum, pratiğin dünya genelinde yayılması (doktorların eğitilmesi vs) ile Türkiye'de 2030ları bulabilir. Tabii ki başlangıç olarak pazar oluşuncaya kadar da pahalı olacaktır.
Artık ileride kafamı şu hoca böyle yardı, bu böyle yaptı diye paylaşırız. İyi tarafı Arenamed gibi yerlerin bu tedaviyi uygulama şansı, inşallah olmayacak.