23 yaşındayım,saçlarımın durumu şuanlık kötü değil fakat şakaklarımda hafiften gerileme var.Fin veya dut kullanımı kişinin saçı ve cinselliği arasında seçim yapmasından geçiyor.Ben kendimden örnek verecek olursam; takıntılı bir yapım var.Vücudumun her noktasını takıp,zamanında önlem almaya çalışırım.Bu saç dökülmesini ben farkettiğimde,covic olmamın üstünden 2.5 ay geçmişti.Forumda özellikle emekli kel ile görüşmelerimden sonra finasteride başlamaya karar verdim (kendisi gerçekten çok yardımcı oldu).3 gündür Proscar kullanıyorum ve var olanı korumaya çalışıyorum.Gelelim yan etki ve psikoloji konusuna.Saçım olmazsa,cinselliğim de olmaz mottosuyla kullanmaya başladım.Bugüne kadar ilişki problemlerim olmadı,uzun süren ilişkilerim de oldu kısa sürenler de.Bence en büyük etkenlerden biri,aynaya her baktığınızda mutlu olup olmadığınız.Ben aynaya baktığımda o saçları göremeyeceksem,cinselliğin de benim için aman aman bir önemi yok.Bu arada sürekli cinsellik dememin sebebi,bu ilaçların yan etkilerinin cinsellik olması.Herkeste aynı etkiyi yapacak diye birşey yok yapadabilir yapmayadabilir (tecrübeli değilim sadece forum araştırmalarından çıkardığım sonuç).Bence bu tip ilaçların kullanımında eski dönemdeki ilaç geçmişinizin de etkisi büyük.Mesela bundan 4 sene önce sınav dönemimde,doktorumun reçete ettiği Modiwake isimli ilacı kullanmıştım.İlaç uykuyu kesiyor ve yan etkileri arasında ciddi kalp çarpıntısı,kalp krizi vesaire yazıyor prospektüsünde.Doktorum beni bağımlılık yapabileceği konusunda uyarmıştı ve kesinlikle sınav dönemimden sonra kesmemi,yan etkilerinden kalp atışımın hızlanması olsa bile ona söylememi ve derhal bırakmam gerektiğini söylemişti.Ben o ilacı 6 ay kullanıp sonra bıraktım ve eksikliğini hiç hissetmedim.Yani finasteride başlarken bu geçmişimi göz önünde bulundurup gerekirse bırakırım kafasında başladım.Evet cinsellik ve diğer yan etkiler gerçekten önemli faktörler hayatımızda.Ama bence herkes kendine şu soruyu sormalı; saçsız bir hayat mı yoksa çok küçük bir ihtimal olan yan etkilerle yaşamak mı ? Ayrıca saçınız veya vücudunuzun herhangi bir yerinde alacağınız önlem kesinlikle bir doktor kontrolünde olmalı.Şuan dermatologumla ilerliyorum,kendisi erken teşhisin insan hayatını her zaman kolaylaştırdığını söylemişti.Benim saçlarımın durumunu kötü görmediğini ama dilersem önlem alabileceğini söyledi.Kendisi de zaten aynı mottoda ilerliyor,giden geri gelmez ama var olanı doğal haliyle ne kadar korursak bizim için o kadar iyi diyor.Bence var olanı korumak için geç kalmamalısın,tabi ki bu forumda benden çok daha fazla tecrübeli insan var.Ben bu forumu,saç dökülmesi yaşayan veya yaşayacak olan herkes için bir şans olarak görüyorum.Gerçekten herkes elinden geleni yapıyor