Testesteron seviyesinin saç dökülmesiyle hiçbir alakası yok bence siz bi endokrin uzmanıyla veya dermatolog ile görüşün
Bunu çok araştırdım. Öncelikle DHT kadar olmasa da diğer androjen hormonları da saça zararlıdır bunu biliyoruz.
Bazı kaynaklar cidden testosteron ile aga ilişkisinin olmadığını söylüyor ve aynı kaynaklar kadınlarda androgenetik alopesi için yüksek testosteronu sebep olarak gösteriyor. Hatta aga için kadınlara testosteron baskılayan ilaçlar yazılıyor.
Ama bu bana mantıklı gelmiyor. Kadın saç yapısıyla erkek saç yapısında çok bi' fark yok ki. Kadın saçını döken erkek saçını da dökmeli.
Belki kadınların saçı testosterona daha duyarlıdır orasını bilemiyorum bu konuda çok az araştırma var.
Yüksek testosteronun androgenetik alopesinin tek sebebi olmadığını kabul etsek bile testosteronun androgenetik alopeside rol oynayacağı kanıtlanmış bir gerçek. Ne yazık ki bu konuda elimiz kolumuz bağlı. Testosteron azaltmak riskli bir durum. Topikal tedaviler denenebilir.
Bu arada 1-10 referans aralığında 9 çıkmış bir Testosteron değerini ilaçla 4-5 ayarına çekmenin erkekliğe zarar vereceğini düşünmüyorum. Oral tedaviye başlayacak kadar gözünü karartan olursa her ay Testosteron değerlerini kontrol ettirmeli
Ekleme: Yabancı forumlarda finasterid ve dutasteridden sonuç alamayıp spironolakton kullanarak saçlarına kavuşan insanlar gördüm. Belki ilaç DHT'yi daha iyi azalttı ve bu sayede daha iyi sonuç aldılar. Belki de DHT daha güçlü bir hormon olsa da bazı insanlar testosterona daha duyarlı. Belki belki belki...
3 kuruş bütçe ayırıp bu konuyla ilgilenmeyen bilim camiasına teşekkürlerimi iletiyorum. Sayenizde İngilizce makale okumaktan İngilizcem gelişti.