Hakkını veren öğretmenlere lafım yok maaşlarında da gözüm yok.Fakat bazıları ne eğitimi düzgün veriyor nede öğretmenliğe yakışır tutum sergiliyor.Sonra konu açılıncada ya işte maaşlarımız az, atanamıyoruz, tatil istiyoruz cart curt.Bakın tekrar ediyorum hakkıyla yapanların maaşı 10k olsun isterse onu kast etmiyorum.Hak etmediği halde her fırsatta ağlayanlara kızıyorum.
Örneklersem eğer düzgün eğitim verilmiş olsaydı şuan ki çocuklar edepli, ahlaklı, eğitimli, anlayışlı, hoşgörülü, yetenekli nesillerin geleceğini haber ederdi.Ama gel görki 10 yaşındaki bebede hayatımda duymadığım küfürler, serseriliğe özentilik, sataşıp milletle kavga eden, okulla ilgili bir soru sorduğunda apışıp kalan, tembel ve vazıfsız bir nesil geliyor.Bu mu düzgün eğitim verilen sistem? Birgün gidinde devlet okullarının çıkışında bekleyin.Hocalarla bir konuşun.Adam ezberci bir eğitim veriyor.Basitinden özetliyor konuyu.Ne mantığını anlatıyor nede soru soruyor ezberle geç.Kusura bakmayında bunu ebemde yapar.Sonra 5k maaş az ya, daha çok tatil.Ben daha lisedeyken adam gazete açıp okuyordu.Şu şu sayfayı okuyun derdi.Düşünün taa o zamandan.Bazı hocalar ise çocukla bir aile gibi ilgilenirdi.Şimdi sayıları azaldı nerde o hocalar.Üniversite sistemi apayrı bir konu.Oraya girersem çıkamam.
Çocukta hiç hata yokmu var elbet.Ailesinde yokmu var tabi.Ama okul bir çocuğa verilebilecek en güzel derstir.Eğer öğretmeni iyi ise hayat boyu unutamıycak tecrübe edinir.Malesef şuan bu mümkün değil gerçekleri görelim.Madem bu mesleği hakkıyla icra edemiyceksin o zaman yapma.Çünkü peşinden seni takip edenler olucak.Ne kadar kutsal olduğunun farkında değiller bunu anlatmaya çalışıyorum.
Atanamayanlar zırlıyor niye? Sen bakalım o mesleği gerçekten yapabileceğine inanıyormusun yoksa sadece günde 6 saat iş,haftada 2 gün tatil, bazı ders aralarında kaytarma, özel günlerde yatış... Uzar gider avantajları.Kimse kusura bakmasın ben artık öğretmenlere iyi gözle bakamıyorum.Sonra gerçekten bu işi isteyenlere engel oluyorlar.Ya gözlerimle görmesem inanmıycam ama yok abi yeni öğretmenlerin çoğunda iş yok.
Covid olmasa valla herkes memnundu hayatından.Okullar bir kapandı bunlar ortalığa döküldü.Sonra geriside geldi.Şu memurlar kadar ağlak meslek grubu daha görmedim.Geçen adliyede işim vardı.Adamlar sohbet ediyor iş arasında kim kime dumduma yardımcı olan biri çıkmıyor.Meseleyi anlatmak istiyorsun adam koltuğundan kalkıp gelmeye üşeniyor.Bir yönlendirme birşey düzen yok.Ters ters hareketler, konuşmalar yaptıklarıda iş yok ha.İki tıktık üç tıktık.Bu yani ötesi yok.Saat 5te paydos hop biner krediyle çektiği 400bin tllik arabasına uzar gider.Bunlar böyle abi.Lafa gelincede maaş yetmiyor derler.Niye? Çünkü daha lüks tüketici olma hırsı.Valla onlardan kat ve kat iş yapan meslek grublarımız var önce onlara öncelik verilmeli.
Şuan öğretmen yok aslında sistem var.Ezberle geçilen bir sistem.Otur kitabını al evden çalış yeminle farkı neredeyse yok.Bir ara çok iyi hatırlıyorum öğretmen bizden özel kitap almamızı istemişti.Fiyatıda o zamana göre ucuz felan değil.Mecbur tüm sınıf almak zorunda kalmıştı.Bazı arkadaşların ailesi sıkıntı içinde sen neden kitap için zorluyorsun? Bazılarına başka aile yardım etmişti.Öğretmenin eli niye cebi gitmiyor? Onuda geçtim sen o kitabı al sen ordan öğret yada kendi kafandan? Ama yok birde kitap yayıncılarından komisyon cukkalıycak.Hafta sonuda özel ders ayağına 500 TL ordan kitler offf.İşte bu tiplere gıcığım ve eminim ki bu tipler en çok zırlayanlardır.Eğitim yeri geldiğinde gönüllü yapılır, yeri gelir kendi cebinden okutulur, yeri gelir sistem gözetmeksizin karşı durulur.
İşte eğitim verilmeyen ülkeyi görüyoruz %80 cahil asalak bir toplum.