Bu yazılanlardan alıyoruz ki greft başı 2 - 2,5 euro isteyenler haksız sayılmazlarmış . Yani saç kalınlığı , donör kapasitesi , mikroskop vs vs bir çok işlem . Tabi bunlara da paramız yetmiyor bizim işimiz şansa kalmış biraz Forumun TECRÜBELİ ARKADAŞLARI bunu da açıklasın Ben Zekeriya hocaya saç kalitem nasıl ince mi kalın mı sizce demiştim oda ne ince ne kalın orta seviye demişti . Ama gözle yorumlamıştı reyiz . Maalesef bizim bütçe dahilinde her hastaya aynı ön çizgi ve grefti eken hocalar kalıyor. ( Serdar hocayı veya Zek hocayı kastetmiyorum ) Geçen ismi lazım değil bir hocayla görüştüm 3000 ekeriz dedi ve alanı işaretledi. İşaretlediği alanı hesapladım 143 cm2 çıktı alan . Dedim hocam cm2 için 21 greft oluyor seyrek olur biraz dedim . Öndeki 53 cm2 alana 1800 civarı ekelim arkaya 1800 ekelim daha seyrek olsun dedim . Cevap : Bunlar mühendislik hesapları vsvs benden daha iyi bir doktor bulun ona göre kişiye özel planlama yapsın vsvs cevap yazmış . 3500 greft ektirip 6-7 bin TL ödeyeceksen eski berberler misali kafaya tası koyup ekiyorlar Yani adam her gün yaptığı işi biraz farklı isteyince afallıyor . lafa gelince cm2 ye 50 greft ekiyorlar 35 ek denilince mühendislik vs diyorlar ... Mesela Zekeriya hocadan şunu duymuştum operasyon başlayınca 2-3 greft alıyorum uygun değilse operasyonu iptal ediyorum demişti o galiba bu işlemi greft çıkarıp yapıyor.
Doğrusu o zaten, literatürde de adı var: FOX test. Önce yüz kadar kök alınıyor, kökler iyi çıkmazsa vazgeçiliyor. Ben kıvırcık saç muhabbetine hocadan özellikle yapmasını istemiştim. Muhtemelen her hastaya yapıyorlar ama benim gibi "Hocam, biz de boş adam değiliz. Konuyu çalıştık da geldik." diyenlerin gönlünü yapmak için göstererek yapıyorlar. 3500+ dedim ya başlıkta, + kısmı o
Şimdi geri dönüp baktığımda hoca ile konuştuğumda ne kadar mal olduğumu fark ediyorum. Onlar hasta psikolojisine verip susuyorlar. Gerçeği Serdar Hoca benim için "sen doktorların en sevmediği hasta tipisin" demişti. Ben de bildiğin adamı sınava sokar gibi sormuştum
Fiyat konusuna gelince, her ince iş yüksek meblağ gerektirir. Adamın kısa yoldan gitmesini engellersen birkaç hastadan kazanabileceği parayı senden çıkarmak zorunda kalır. Ayrıca çalıştırdığı ekstra nitelikli elemanın maliyeti de cabası. Cerrahi robot sistemleri cerrahları yakalamadan bu maliyetleri düşüremezsin. Artas diye bir sistem var, bakalım ne kadar gelişterecekler. Hintell'in dediğine göre Koray Hoca da TÜBİTAK destekli benzer bir proje üzerinde çalışıyormuş. Hayırlısı.
Hoca saçına ne ince ne kalın diyorsa, bence iki şey olabilir. Birincisi atmasyon konuşuyordur. İkincisi tekli, çoklu greftlerin oranına bağlı olarak gürlükten eğitimli bir tahminde bulunuyordur. Senin durumunda net bir tahminde bulunamamış gibi.
21 greft biraz seyrek olmaz, bildiğin yaptırmasaydım daha iyiydi şeklinde olur. Bence 27 greft, ki o da mecburiyet olmadıkça, en son kabul edilebilir durumdur: Doğal saçta en geniş greft aralığı 1.4mm, bu da cm
2'de 50 civarı kök demek. Hepsi tekli olsa, 50 tane saç teli bulman lazım. 21 tane ile greftteki saç oranı 2.5'a yaklaşıyor, o donör nadir yiğitlerde bulunur. 2,0 hedeflense 25 tane demek. Ameliyatta daha önceki mesajda bahsettiğimiz kayıpların olacağını varsayarsak, 27 greft ile 1,85 oranına yakın bir şey olur ki bu bence saç nakli yaptıracak insanlar için 2,0 ortalama hedeflenirse "lan yaptırmasaydım keşke" sınırı demek. Saç kalınlığına göre belki kurtarabilir. Onu da biraz garantilemek için cm
2de 30-35 arası ortalama bir ekim için 2.0 ortalama ile hedeflenmeli. Bunları sağlayacak donörde 27 tane verip sırıtmaması için cm
2de minimum 60 greft olmalı.
Tabii bu kağıt üzerindeki güzel hesaplar 3000-5000 ile çarpılınca hata payını ne kadar büyütüyor, fark etmişsinizdir. Dolayısıyla ufak oynamalar bile bir sonucun overshoot(aşırı gelmesi) ile
efsane ya da undershoot (olmamış)
"4000 ekmiş, 2000 çıkmış." ya da tam ayarında
çok doğal olmasına sebep oluyor. Kaliteli ekim merkezleri dengeyi overshoot'a göre kaydırmaya çalışıyor ki aksilik durumunda kurtarma şansları artsın. Bunun için de maliyeti artırmaları gerekiyor.
Bizim gibi sefiller de bu incelikleri ölçtüremeyeceğimiz için muhafazakar davranıp max 1500lük ameliyatlar geçirmeliyiz. Çizgi arkadan gelmeli ve Norwood 3 seviyesinin kesinlikle önüne geçmemeli. İlk ekim çizgiyi ileri alırım belki diyerek görece seyrek olmalı (27-30) ki ileride öne almak istersen donör kalsın. Kenar açıların mümkün olduğunca dar olmalı vs.
"Çok biliyon amk, kendin öyle yapsaydın" diyorsan, o ara kafam yerinde değildi ama verilmiş sadakam varmış.
Evet, fakir ve kelsen hayat zor.