Bana kalırsa her ekimcinin kendince bir stili ve tarzı var buna bağlı olaraktan bir standartlı (3 aşagı 5 yukarı)
Ama ekimin sonuçlarına etkiyen parametre çok fazla;
-Alım tekniği
-alım yapılan anlandaki derinin yapısı
-donörün sağlığı
-kullanılan donör alanı (farklı bölgeler farklı verimlilikler ile tutar)
-ekimin yapıldığı ortamın sıcaklığı
-köklerin hava TEMA'sına dayanma süresi, buna bağlı olarak köklerin muhafaza edilme şartları
-kanaların açılımı
-açılan kanalın standart Ve uygun derinlikte oluşu (kişiden kişiye değiştiği kanaatindeyim)
-Ekim sırasında greftlerin aldığı travma
-Ekim sırasında kanallara uygun derinlikte yerleştirilmesi
-Ekilen greftlerin doğru gruplandırılması (alındığı bölge sırasına göre)
-kişinin sağlığı
-kişinin bu tip bir travmatik duruma sağlayacağı uyum
-Ekim alanındaki iyileşme süreci
Vs... vs... vs....
En önemlisi ise aslında doğru planlama Ve doğru hasta analizi... zaten A++ ekşmciler burada kendilerini digerlerinden ayırıyor. Sonuclar sürpriz olmuyor.
Başınız ağrıyor , kronik baş ağrısı tanısı ile 20 uzman doktor geziyorsunuz, hepsi sırasıyla aybı ağrı kesicileri veriyor , sonra migren teşhisi koyuyor sonrasındaysa Kronik gerilim tipi baş ağrısı tanısı ile hastayı stresten uzak dur , yapacak birşey YÖK diyor.
1 doktora gidiyorsunuz, durumu izah ediyorsunuz , muayene sırasında birden " ağzınızda çürük dişiniz varmı" diye soruyor..
-" var ama ağrım Yok" diyorsunuz.
-"dişini tedavi ettir gel diyor"
Dişinizi yaptırıyorsunuz 4 seneyi aşkın süredir hergün çektiğiniz ağrı son buluyor...( Bu yaşanmış bir hikaye)
Dikkat çekmek istediğim konu "doğru analiz, doğru teşhis, güzel sonuc için çok önemli"
Koray Hocanın sürpriz ekimi yok, adam analiz yapıyor, dişine kuşuna bakıyor, olmaz ise Yok olmaz, olursada ne olacağını kesitiryır sana aktarıyor.Sonucta herkez mutlu.
X ekimci , ne ölçüyor , ne plan yapıyor, nede babanın dayının durumunu soruyor.... henüz 21 yasında adamın saçı için gel ekeriz diyor. Strateji YoK, plan yok, herkese aynı punch, aynı Slit , aynı teknik hatta aynı önçizzgi devam.... şansın var ise güzelde oluyır... ama ya Yok ise? Ozman sürpriz.....
Ben Ekim yaptırdım, 3000-4000 arası çıkar senden dedi, yattık masaya 5700 greft aldı... geçen sordum rahat rahat 4000 daha alım yaparız diyor:)
Yani uzun lafın kısası, her detayı düşünüp şansa ihtimallere dayalı iş yapmaz isen sonuc sürpriz olmaktan çıkar. Herkese aynı stil, aynı tarz ekeriz , hallederiz gel abi dersen, 3 ekimin iyi olur 2 ekimin patlar... artık hava mı sıcaktı, eken kızların randevuları vardıda erken mi gitmek istediler, yoksa eken hoca ekimin ortasında Çeşme'ye tatile mi gitti... neden böyle oldu diye sorar dururuz...
Önce kendine , işine, aşına saygın olacak, sonra hastayı kelle bası 5.000 lira olarak degil, özgüvene yaşama hevesine ihtiyacı olan birisi olarak görerek yardım etme bilinci ile yapacaksın bu işi... Adını soracaksın, beklentisini, yaşadıkları psikolojik sıkıntıları dinleyip onlara ortak olacaksın... bak ne Güzel işler çıkartıyorsun.