Klasik 12 ay sonu yorumlarimi yapayim
Herkesin ekim sekli, sayisi, doktorun teknigi, metabolizma yapisi ve sac sagligi/gurlugu ayni olmadigi icin herkesin sureci de farkli olacaktir ama kendi surecimde gozlemlediklerim su sekilde:
- Greftlerin alindigi bolgede minimal kanama yasadim. Donorun iyilesmesi 3-4 gun surdu ve 10 gunlukken hicbir sekilde alindigi belli degildi (ilk sayfadaki resimlerden gorebilirsiniz) Ben bunu Muttalip Hocanin alim teknigine bagliyorum. Kendi design ettigi ve Amerika'da yaptirttigi, donmeden, bir batirmayla kesen punch'lar donorde minimal travma birakiyor. Manuel alim oldugu icin ve donerek etraftaki dokulara hasar vermedigi icin cok hizli sekilde iyilesme yasadigimi dusunuyorum.
- Ayni sekilde greftlerin ekildigi bolgede de minimal kanama oldu. Bildiginiz gibi Muttalip Hoca igneli ekim yapiyor. Ekim yaparken, igneyle deligi actiktan 2-3 saniye sonra grefti yerine koyuyor. Boylece delikten kan bile cikmadan greft yerlesmis, oradaki kanamayi tikayip minimalize etmis oluyor. Ayrica deriyi kesmek yerine, deriye giren igne oldugu icin iyilesme sureci hizli oluyor diye dusunuyorum. Ekimden sonra onde cok ufak bir kisimda kabuklanma olmustu. Oda zaten (ilk 10 gundeki) Terramycin'le gunde 2-3 kere kremlemek sirasinda kaybolup gitti.
- 15. gunden itibaren sok dokulme basladi ve tahminen 60. gune kadar devam etti. Cok tatli kasindigi icin, 20. gunden sonra (artik kokler saglam diye) hatir hutur kasidim gun icerisinde, bilmeyen uyuz oldum zannedebilirdi. Her kasidigimda 5er 10ar dokuldu
Hocanin ekstra bir tavsiyesi olmasa da ekilenlenler filiz verene kadar, her sac yikama sonrasi Terramycin ile kremledim ekilen alanlari.
- 70. gun civari saclar cikmaya basladi (bakiniz 70. gun resimleri) ve ekilenlerin cogu 3-4 ay araliginda cikti. Geriye kalanlar da 6. aya kadar ciktilar. 6. aydan sonra 15-20 tane ya cikmistir ya cikmamistir. 9. aya kadar saclar hacim kazandilar. 9. aydan sonra degisen tek sey sac telinin yapisiydi (texture). Yamuk yumuk, dalgali cikmis olan saclar normallesti ve duzlesti. Ekimden 30 gun sonra gunde 5mg Biotin almaya basladim. Bir kutu 4 ay surdu, yani 5. ayimda biraktim. Akabinde hicbir sekilde takviye kullanmadim. Biotin'in bu ilk cikistaki yamukluklardan ve dalgalanmalardan ne kadar sorumlu oldugunu bilemiyorum.
- Genel surecten cok memnunum. Kendim icin yaptigim en guzel seylerden biriydi sac ekimi. Bundan sonra bir daha yaptirmam gerekirse, gonul rahatligiyla cekinmeden yaptiririm.
Sorulariniz, akliniza takilan yerler varsa cekinmeden sorun lutfen. Elimden geldigince yanitlamaya calisirim.