Merhaba, uzun zamandır konuyu güncelleyemiyordum yoğunluktan. Geçtiğimiz günlerde Estetistanbul'a gittiğimde bu reçete olayını sordum, herkese aynı reçete yazıldığı yönündeki bilgiyi aktardım ve aşağıdaki cevabı aldım. Olduğu gibi buraya ekliyorum. Ekte, adıma yazılan reçeteyi de aldım. onu da iliştiriyorum.
Evvela yayınlanan reçetenin bir “ÖRNEK” reçete olduğunu, bir çok eczane ve hastanın böyle reçeteleri sakladığını, bu şablon reçetelerin piyasada elden ele çok dolaştığını belirtmem gerekiyor (zaten üzerinde Ad, Soyad, Tarih, Protokol yazmamasından belli). Suistimalleri önlemek için reçetelerimiz direkt eczaneye yollanır. Kelliğin Kıyısında beyin de gerçek reçetesini eczaneden isteyip gizli olması gereken yerlerini bulurlayıp hastamıza yollayacağız. Arzu ederse bunu da yayınlayabilir. Bu sebeple hastalara standart reçeteler üzerinden standart bir ilaç hazırlandığı söylemi doğru değildir. Bu yeni yeni yerleşen majistral kültürüne, hekimlere, eczacılara, tedarikçilere ve en önemlisi hastalara büyük bir haksızlık olur. Yanlış anlaşılma olmasın lütfen.
Bu vesileyle majistral saç kürleri hakkında bir kaç hususu yazmak istiyorum;
Her hastada saç dökülmesi aynı değildir. Reçete yazılırken karışım ilaca dahil olacak olan etken maddeler ve oranları şu faktörlere göre değişkenlik gösterir
-dökülme miktarı
-dökülmenin şiddeti
-dökülmenin devam edip etmediği
-eşlik eden başka saçlı deri hastalıkları ve bunun için uygulanan tedaviler
-saçlı deriyi ilgilendiren otoimmün hastalıkların varlığı
-aile öyküsü
-ırk
-saç telinin kalınlığı, rengi, sıklığı
-mekanik çekme testlerinin (fraksiyon ve mukavemet) sonuçları
-kan testlerinin sonuçları
-hastanın iğneli bir klinik uygulama yaptırıp yaptırmadığı (prp, saç mezoterapisi, trichiv, hairiv, kök hücre…vs)
-hastanın saç ekimi yaptırıp yaptırmadığı ve geçen süre
-başka tedavi görüp görmediği (kemoterapi, tüp bebek…vs)
-başka bir hastalığı olup olmadığı
-kullandığı diğer ilaçlar (tansiyon, şeker, antibiyotik, ağrı kesici…vs)
-sosyal endikasyonlar (eğitim, yurtdışı, evlilik, iş değişikliği, iş arayısı)
-hastanın satın alma gücü
-diğer risk faktörleri
Görüldüğü üzere hekimin kanaatinin yerleşmesini belirleyen ve burada yazamadığım bir çok faktör var. Barındırdıkları riskler açısından birbirine çok benzeyen hastalar benzer reçeteler kullanabilir ve benzer tedavi protokollerine tabi olabilirler. Bu olağan bir durumdur.
Reçete yazılırken
1. Hangi ilaçların karışıma katılacağı
2. Miktarlarının ne olacağı
3. Düşünülen ilaçların GEÇİMLİLİK TABLOSU na göre uygunluğu
4. Ne kadar süre ile kullanılacağı
5. Başka tedavilerin gerekli olup olmadığı
dikkate alınır ve hasta en geç 3 aylık periyotlarla kontrole çağrılır. Kontrol fiziki olabildiği gibi online da olabilir.
Bu kontrol esnasında kullanılan karışım ilaçların gösterdiği etki doktor tarafından değerlendirilir. Çoğunlukla 3 ayda bir yapılan bu değerlendirmenin sonucuna göre
1. Aynı tedaviye devam edilebilir
2. Karışıma dahil ilaçlar yenileriyle değiştirilebilir. Ekleme veya çıkarmalar yapılabilir
3. Karışıma dahil ilaçların oranları değiştirilebilir (bu çok önemli)
4. Köpük bazlı karışımdan solüsyon bazlı karışımlara (veya tersi) geçilebilir
5. Başka uygulamalar (klinik veya cerrahi ) tedaviye eklenebilir
6. Majistralin kullanım sıklığı değiştirilebilir, örneğin her günden gün aşırı kullanıma geçilebilir
7. Majistral kullanımına (ihtiyaç kalmadığından) son verilebilir.
SON NOT: Önemli olan sizin tedaviden gördüğünüz yarardır. Bu sebeple sabırlı olun, doktorunuzun tavsiyesine uyun ve haberi olmadan başka ürün kullanmayın, kontrollerinizi düzenli yapın, ihtiyaç durumunda diğer uzmanlık alanlarındaki hekimlerden destek alın ve SAÇ DOSTU BESLENİN. Herkese şifa dilerim.