https://www.reddit.com/r/tressless/comments/mx6ncc/the_theory_that_explains_everything_please_help/Biraz once redditte soyle bir post gordum ve okudukca sac dokulmesi ile ilgili kafamdaki butun taslar yerine oturdu. Finasteride'in nw6'yi en fazla nw5 yapmasi, bazilarinda hic ise yaramamasi, saci hic dokulmemis insanlarla bizim gibi kellerin kafa derisinde hemen hemen ayni miktarda DHT'ye sahip olmasi, ekim yapildiktan sonra saclarin birkac yilda dokulmesi gibi.
Postu atan abimizin iddiasi soyle: hepimiz sac dokulmesi icin DHT'yi sucluyoruz, onu azaltmaya calisiyoruz ama o dogru yerde, yapmasi gerekeni yapiyor. Sorun sac derisindeki 3alfa-hidroksisteroid redüktazin azalmasi (burada sac derisinin gerilmesinden ve bu gerilmeye dis molokluzyonu adi verilen bir sorunun sebep olabilieceginden bahsediyor) ve azalan bu enzime bagli olarak androestadinolun azalmasi veya komple bitmesi. Androestadinol da bir cesit androjen ama daha gucsuz ve sac uzamasi ve cilt yenilenmesi gibi konularda is goruyor. Saci dokulen insanlarda bu androjen ya cok az ya hic yok, tam tersine dokulme sorunu yasamayan insanlarda ise daha dengeli bir dagilimi var DHT ile. Iki androjen de ayni reseptore baglaniyor. Ama ortamda dht'nin olmasi androestadinolun baglanmasina engel degil, bir nevi DHT yol veriyor, onden bayanlar misali. Ama ortamda hic androestadinol yoksa mecbur dht baglaniyor ve mutlu son
. Saclara Tayland'a tek yonlu ucak bileti aliyor.
Mesela dutasteride de kullansan taa sakaklara kadar sac cikarmiyor, neden? Cunku oralarda bu androestadinol ya cok azalmis ya da bitmis, sen dht'yi azaltsan nolur, azaltmasan nolur.
Ya da minoxidil nasil cikartiyor? Abimiz burada minoxidilin veya onun kullanilabilir formu olan sulforafanin 3alfa-hidroksisteroid redüktazi arttirdigini soyluyor. Bu enzimin artmasi da androestadinolu arttiryor ve androjen de saci yeniden cikariyor, uzatiyor.
Abimiz yine sac ekimi meselesine de deginmis. Ona gore arkadan alinan sac telleri veya kokleri (tam bilmiyorum bu ekim isini, affola) transfer edilirken mevzut androestadinolla beraber geliyor ve bu ona birkac yil yetiyor. Bitince de dokuluyor. Eger ekim kotu yapilirsa ekim yapilan yere DHT hucum ediyor ve cok cok daha kisa surede ekilen sac gidiyor.
Ayni sekilde dermaroller/stamp/pen de minoxidil kullanilmadigi surece pek bir ise yaramiyor. Cunku her ne kadar buyume faktorune yol acsa da ortada 3alfa-hidroksisteroid redüktaz yok, sadece dht var.
Kendisine gore 60 yasina kadar kask gibi saci olanlarin sacinin sonradan sacinin seyrelip dokulmesinin sebebi de, yaslanma ile beraber 3alfa-hidroksisteroid redüktazin DHT'den cok daha hizli azalmasiyla beraber dengenin bozulmasi.
Kendisi konunun ilac firmalarina gerek kalmadan tarafsiz bir sekilde labaratuvarlarda arastirilmasini istiyor. Kultur ortamina zayiflamakta olan bir sac teli ile gerekli enzimi veya direkt olarak androjenin konulup incelemesini yapalim diyor. Yorumlarda biyokimyaci falan var, deneylere baslamislardir belki de.
Bu arada kendisi topikal melatonin, oral procyanidin B2 ve minoxidil (sulfarofan)'in tedavi olabilecegini soyluyor yazinin bir yerinde. Topikal melatonini daha once mem adli uyenin losyonunda gormustum, procyanidin B2'yi de bir yerde gordum ama hatirlamiyorum.
Not: doktor veya eczaci degilim, ben bir garip keloglanim, yazarken sicip sivamis olabilirim, affola.