Selam arkadaşlar, aradan geçen birkaç ay sonrasında birşeyler yazayım istedim bu konuda.
Şubat ayı gibi, 10 aylık oral antiandrojen tedavimi kestim. Cinsel yanetki de oldu tabi ama en rahatsız edeni bu, çınlama mevzusuydu. Şubatta ayında yaklaşık 2-3 aylık dutas tedavisini kestim. Öncesindeki 7-8 ay finas ve finas+dutas olacak şekilde total 10 ay falandı. Çınlama başlangıcından yüzde yüz emin değilim ama, ilk aylarda sadece finas 1mg kullandığım dönemlerde böyle birşey dikkatimi çekmemişti. Kulak çınlamasını senelerdir bazı dönemler kısa süreli, gecelik fln tecrübe ettiğim için ne olduğunu biliyorum. Bir gece çınlama varken, ertesi gece geceler, aylarca derin bir sessizlik, huzur
Çınlama başlangıcı biraz dutas’ı tedaviye dahil ettiğim dönemlere denk geldiğini düşünüyorum. Yani şu an olağan şüpheli olarak dutasteridden şüpheleniyorum.
Bu süreçte vücudun ilaçlardan arınması için bekledim. Bir de maalesdf biraz pandemi çekinmesinden doları kbbye gidemedim. Mayıs sonuna doğru kbb uzmanına göründüm. Burundan kulaktan kameralı fln kulak içi kontrolü fln yapıldı. Görünürde bir sorun olmadığını söyledi doktor hanım. Tabi muayene başında dht baksılayıcı finasterid, dutasterid kullandığımı iletmiştim. Bu durumun çınlamaya sebep olabileceğini iletti kendisi. Arada stresli bir insan mısındır diye de sordu, belki de psikolojik boyutunu değerlendirmiştir bilemiyorum. İlaçları kullandığım 10 aylık sürenin de epeyce uzun denebilecek bir süre olduğunu da belirtti. Buna iletimin devamında tekrar değineceğim.
Sonrasında iç kulağı kontrol etmel için bir MR istedi. Sonuçlar çıktıktan sonra, MR da belirgin bir sorun gözükmediğini iletti. Yani bulgular en azından çınlamaya sebep olabilecek şeyler olmadığını söyledi.
Bu süreçte yeni ekim yaptırdığım için tekrar finas kullanmam gerektiğini söyledim. Ekim merkezinin tavsiyesi ile 6 ay kadar devam edeceğimi söyledim. Sonrasında eğer bu şekilde devam edeceksem ilaç yazmayacağını söyledi, ben de gün aşırı veya yarım doz kullansam nasıl olur demem üzerine, Betaserc 24 mg yazdı. Finası ise günlük 0,5 mg olarak kullanıyorum.
1 ay dolduğunda tekrar kontrole gideceğim. Şimdilik sanıyorum daha 1 aylık kutunun yarısını biraz geçmişimdir, henüz bir gelişme yok. Çınlama devam. 3 hafta kadardır tüm odak noktam saç ekimi sürecin, nekahat iyileşme dönemi endişeleri dln olduğu için akşamları biraz daha az dikkatimi çekiyor. Ama asla kaybolmuş değil, orada duruyor.
Bu arada dutası kestiğim 3 ayda, iletimin başında bahsettiğim cinsel yanetkiler biraz toparladı ufaktan, fakat tamamen geçmedi. Sperm sıvılaşması fln biraz daha düzelmişti. Finasteridin vücuttan tamamen atılmasının 3 aya kadar uzayabileceğiyle alakalı bilgileri düşünürsek, dutasın bundan çok daha uzun sürmesi gayet normal. Finasteridin kandaki yarılanma süresi 6-8 saat iken, dutasın 5 hafta. haliyle dutastan arınma çok daha uzun süreceği aşikar denebilir.
Velhasıl uzın uzun yazdık birşeyler ama bu özetle henüz bir gelişme yok. Eğer çınlamada bir gelişme olmazsa finasterid dozajını veya sıklığını daha da düşürmeyi değerlendirebilirim veya tamamen bırakmayı. Bakalım artık zaman ne gösterecek.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.