Aslında saç ekimi sonrası şampuan kullanımını iki bölüme ayırmak gerekir. Ekimden hemen sonraki yıkamalar ve daha sonraki dönemde dökülmeye yönelik şampuan seçimi. Dökülme döneminde de ekim sonrasında da kullanılacak şampuanların çok önemi yoktur. Her ne kadar ekim yapan klinikler kendi sattığı ürün varsa ısrarla onun kullanılmasını önerse de şampuanların ciddi farkları yoktur çünkü hiçbir şampuan dökülmeyi durdurmaya yeterli gelmez ve şampuanların hiçbiri ekilen saçlara zarar vermez.
Saç Ekimi Sonrası İlk Yıkamada Hangi Şampuan Kullanılır?
Tabi burada ilk yıkama değilde kabuklar tamamen temizleninceye kadar aynı şekilde yıkamak daha doğrusu aynı ürün tarzını kullanmak daha doğru olur. Eskiden saç ekim merkezleri ekimi yaptıktan sonra hastalarına normal cilt postop setnemlendiricisi bepanthol losyon ve sıradan şampuan yazardı, daha ticari düşünen klinikler ise uyanık davranıp abartılı fiyatlara sattıkları şampuanı satarlardı. İşlem yaptıran kişi de “aman saçlarım zarar görmesin” diye yurtdışında 10-20 TL ye satılan şampuana 200-300 TL verip alırdı. İnsanlar bu durumu öğrendikçe klinikler bu uygulkamayı bırakıp sadece yaptığı işlemden para kazanma prensibine döndü. Bu uygulama değişikliğinin bir sebebi de Türkiye’de saç konusunda uzmanlaşmış bir firma ekimden sonraki temizliğe özel bir set geliştirdi adı Postop Saç Ekimi Sonrası Temizlik Seti. Bu set çıktıktan sonra yenilikleri yakından takip eden tüm klinikler bu seti önermeye başladı. Burada ayrıntılı bahsetmeye gerek duymadığım set tamamen ihtiyaca özel üretildiği için iltihaplanmayı engellemesi, kolay uygulanması, kolay temizlenmesi, yan etkisinin olmaması, şişmeyi azaltması, yara iyileşmesini hızlandırması ve bunlar gibi bir çok avantaj getirmiştir. Set jel ve hazır köpük şampuanından oluşuyor.
Saç Ekimi Sonrası Hangi Şampuan Kullanılır?
Ekimden sonra 10-12 günde kabuklar ve işleme ait tüm sorunlar aşağı yukarı tamamen düzelmiş olur. Bu dönemden sonra artık özel şampuanlar kullanmaya gerek yoktur. İşelm öncesi kullanılanla devam edilebilir. Yani gerek ekilenleri gerekse önceden var olanları şampuanlarla korumak mümkün değildir. Eğer dökülme devam ediyorsa buna yönelik ilaç kullanılmalı temizlik için kullanılan bir ürünün dökülmeyi durdurması beklenmemelidir.
İyi de saç dökülmesi için çok sayıda şampuan var bunlara ne demeli, tabiî ki tamamen ticari yaklaşım demek lazım. Çünkü saçı yıkayıp 30 saniye sonra duruladığınız bir maddenin köke olumlu etki yapması yada ekilmiş saçın köküne ulaşması mümkün değildir. Reklamlarda söylenen sözleri Yudum ayçiçek yağı reklamındaki Yudum kullanan ailenin hafiflikte uçmasından farklı düşünmeyin.
Şampuanlar saç dökülmesini durdurmasa da illa da bir şampuan tercih edilecekse kırılarak dökülmeyi azalttığı bilinen biotinli (tercihen yoğun biotinli) veya saç dökülmesi tedavisinde etkili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış saw palmetto içeren (tercihen aktif formu olan LSSRE) şampuan kullanılabilir.Kullanırken de normal şampuan gibi köpürtüp hemen durulamamalı ve birkaç dakika kafada tutmalıdır,bu şekilde ciddi etkisi olmasa da kısmen etkili olması beklenebilir.
Ekim sonrası bepanthol losyon en sık önerilen bir üründür, ben bu güne kadar yaptığım binlerce ekim hastama önermedim ve önerenlerinde ne amaçla önerdiğini hiç anlamadım.
Kullanılan şampuandan çok nasıl kullanıldığı önemlidir, ekim sonrası ilk yıkamalarda kafayı hafif okşar şekilde yıkamak gerekir yoksa kökler zarar görebilir.Bu konu ayrıca işlenecektir.
Demiş dr Atilla Kaya