Ben şöyle birşey okudum bir doktor sitesinde.
Transsection kelimesini Türkçe’ye çevirecek olursak “Fire” olarak çevirmekte mahsur görmüyorum. Yani kökü almaya çalışırken, mikromotorun ucundaki dönen punch, deriye girdiğinde; saçın, kökten deriye kadar katettiği yol boyunca aynı açıda girmek zorundadır. Şu veya bu sebeple eğer 2 veya 3’lü saç demeti alınmaya çalışılırken açıda sapma olursa, ya da punch gereğinden ince olursa bir veya daha fazla saçı keser, kesilen saçın kökü o greftte bulunmaz. Çünkü alınamamış olur. Bu olaya “transsection” diyoruz. Yani üçlü bir demet kök (3’lü folliküler ünite) alınmaya çalışılırken bir veya daha fazla saçın köksüz alınmasıdır. Bu olay eğer her greftte olursa ; başarı o oranda azalır.
Transsection en usta ellerde bile mutlaka olur. Çünkü FUE saç ekimi işlemi çok fazla greftin alındığı uzun bir operasyon. Saçlar kafa derisinin her tarafında aynı açıda çıkmıyor. Bu nedenle ister istemez bu olay olur. Ancak önemli olan ne kadar oranda olduğudur. Her greftinizde olursa toplam 3000-4000 saç teli eksik ekeceksiniz demektir. Biz estetik cerrahların genellikle kabul ettikleri oran yüzde 2-6 arasıdır. Örnek verecek olursak; 3500 greftlik bir operasyonda ortalama 110 saç teli eksik ekilir. Normalde 10000 tel civarında ekecekken sayı 9900 olur. Çok önemli değil. Ancak her greftte 1 tel kayıp olursa sayı birden 7000’e düşer. Birden çok tel kaybıyla alan bir klinikte 5000’lere düşer. Bu nedenle “punch” seçimi çok önemlidir. El becerisi çok önemlidir. Dikkatli bir şekilde , sakin sakin , o hastaya ayrılan zaman dilimini sonuna kadar kullanıp minimum transsection ile greftleri almak gerekir. Başarı; “ZAMAN AYIRMAK” tan geçer, bu unutulmamalıdır.