I. Ekim yerinin kalitesi: Reklamlara aldanmayın, yaptıracaksanız adam akıllı araştırın ve ona göre kararınızı verin.
II. Saç tipi ve dökülme tipi : Saçınızın tipini ve dökülmenin nasıl seyrettiğini bilmeniz lazım. Agresif bir dökülme varsa bu işe hemen girmemek gerek, açıklık büyükse hemen ekime yönelmemek gerek ve donor alani kötüyse bunun yaptirsak bile nasıl bir görünüm vereceğini anlamak ve kabul etmek gerek. Donor alanininz kötüyse zaten kolay kolay ekim yapmazlar, kalitesiz ise cizgi tutsa bile seyrek olabilir bu sonucu da bilmeniz gerekir.
III. Medikal Tedavi: Adam 45 yaşına gelmiş diyoruz ki Finasteride kullan .. yok diyo kullanmam diyo malum yere etki ediyormuş diyo... Sanki bana ondan önce p**n yıldızıydı da biz ona mani oluyoruz... Takviyeler ve antiandrojen çok önemli misal Rooney 25yasindan 35 yasina kadar iki kere ektirdi ve ikisi de düzgün tutmadı çünkü sanırsam Finasteride kullanamiyordu. Finasteride iyi tutar.
IV. Planlama : Bunun için II. ve III. seçenekleri bilmek gerekiyor. Hemen paldır küldür ekim olamaz zaten. Planlama yapmak önemli misal ilk ilaçla tutacağım olursa şu olmazsa bu diye.
46 yaşındayım, iyi bir merkeze 10 ay önce ekim yaptırdım. 6.-7. ayda her görenin “vay be” diyeceği şekilde atak yaptı ekilen saçlar, saç ektirdiğimi yeni tanıştığım kimse anlamadı.
Son 3 aydır ise ekilen saçlarımın (özellikle ön bölge) inceldiğini hissediyorum/görüyorum, zayıfladı ve dolgun görüntü azaldı.
Gittim ekim merkezine, doktor “hemen topikal Finasteride (%2,5)” kullanacaksın diyor. Neymiş, kendisi 22 senedir kullanıyormuş. Tek kişi istatistiği, mükemmel.
Büyük ihtimal sektörden birisiniz; Finasteride öyle basit, hafife alınacak bir ilaç değil. 7-8 ciddi yabancı makale okudum(saçma sapan kulaktan dolma bilgilere bakmıyorum), evet, risk görece düşük, abartıldığı oranlarda değil, özellikle topikal kullanımda risk bir nebze daha düşüyor. Ama fayda/risk açısından bakınca mantık dışı bir ilaç.
İnsan saçını koruyacağım diye bu ilacı kullanmamalı.
Bu ülkede doktorlar leblebi gibi Cipro veriyor mesela, umurunda mı doktorun, nasıl olsa FDA onaylı ilaç, çak gitsin. Halbuki ölümcül riski olan hastalar dışında öncelikli kullanılmaması gereken bir ilaç.
Saçlarımın 1 sene içinde incelme/zayıflama olaşılığını bilseydim, Finas’a mecbur kalacağımı bilseydim ektirmezdim ben.