saç diplerinde beyaz tortu oluşmasının doğru açıklaması saç derisi oluşumudur.
saç derisinde beyaz tabaka-beyaz yağ kalıntısı-konak oluşumu:
Saç ürünleri, yağ, ter ve ölü deri hücreleri kafa derisinde birikebilir ve sonra pul pul dökülebilir. Tedavi genellikle daha fazla birikim oluşmasını engelleyen ve ele alan çareler ve yaşam tarzı değişikliklerinden oluşur.
Saç derisi oluşumu (saç diplerinde beyaz tortu) bir kişinin hayatının herhangi bir noktasında meydana gelebilir. Bununla birlikte, bebekler genellikle yaşamın ilk birkaç ayında kafa derisinde beşik başlığı olarak bilinen kalın, sarı lekeler yaşarlar ve 30 ila 60 yaş arasındaki yetişkinlerin seboreik dermatit nedeniyle kafa derisi birikmesi yaşama olasılığı daha yüksektir.
Bu yazıda saç derisi oluşumunun ne olduğunu, nedenlerini ve ondan nasıl kurtulacağımızı açıklıyoruz.
Saç derisi oluşumu(saç diplerinde beyaz tortu oluşumu) nedir?
Saç derisi birikmesi kaşınmaya neden olabilir.
Saç derisi oluşumu, sebum adı verilen yağlı bir salgı, saç derisinde ter, saç ürünleri ve ölü deri hücrelerinin yanında biriktiğinde oluşur. Seboreik dermatit, kafa derisi sedef hastalığı ve egzama ile benzer semptomlara sahip olabilir. Örneğin, bu koşulların her biri saçta ve saç derisinde pulların görünmesine neden olabilir.
Pullanmaya ek olarak, kafa derisi oluşumu şunlara neden olabilir:
kaşıntı
yağlı veya huysuz cilt
ciltte kızarıklık
Göre Ulusal Egzama Association , seboreik dermatit gibi diğer cilt hastalıkları ile görünebilir kafa derisi sedef hastalığı ve atopik dermatit.
Saç derisi birikmesiyle yaşayan bir kişi, evde kafa derisi oluşumunu tedavi etmek ve önlemek için adımlar atabilir, ancak genellikle özel bir tedavi gerektirmezler.
Saç derisi oluşumuna ne sebep olur?
Saç derisi oluşumu bir veya daha fazla maddenin kafa derisine yapışması ve zamanla birikmesi sonucunda oluşur. Oluşan kısımlar dökülüp bir kişinin saçına veya kafa derisine ulaşabilir.
Oluşabilen maddeler tipik olarak iki kategoriden birine girer: ürünler ve doğal maddeler.
Saç derisinde ve saçta birkaç saç ürünü birikir. Bazı örnekler şunları içerir:
klimalar
şekillendirici kremler veya jeller
şampuanlar
merhemler
yağlar
köpükler
Bir kişinin doğal olarak ürettiği bazı maddeler kafa derisine ve saçlarına da takılabilir. Bunlar şunları içerir:
ter
vücudun cildi ve saçı yumuşatmak için yaptığı sebum
ölü deri hücreleri
Saç derisi oluşumundan nasıl kurtulurum
Evde tedaviler kafa derisi oluşumundan kurtulmanın ve önlemenin birincil yoludur. Bir kişinin etkili bir kombinasyon bulmadan önce birkaç farklı seçeneği denemesi gerekebilir.
Aşağıdaki uygulamalar yardımcı olabilir:
Dağınık saçları önlemek ve birikmeyi kırmaya yardımcı olmak için düzenli olarak taramak
birikimi kırmak için kafa derisinde bir eksfoliyator kullanmak
kişinin saç tipine uygun bir şampuan ve saç kremi seçmek
saçları düzenli olarak yıkamak - tipik olarak yağlı saçlar için günlük ve daha kuru saçlar için birkaç günde bir
Seboreik dermatit ile yaşayan bir kişinin ek tedaviye ihtiyacı olabilir. Bazı durumlarda kepek kendiliğinden veya reçetesiz satılan bir ürünle ortadan kalkabilir. Ağır vakalarda, doktorun onu yönetmek için topikal bir kortikosteroid yazması gerekebilir.
Bir kişi sedef hastalığı veya egzamadan kafa derisi birikmesi ile yaşıyorsa, doktorundan özel bir tedavi planına ihtiyaç duyacaktır.
Önleme uygun saç bakımını içerir. Bir kişi saçlarını temiz tutmalı ve bazı alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekebilir örneğin:
Kullandıkları saç ürünlerinin miktarını azaltmak
kuru saçları daha az sıklıkta yıkamak veya yağlı saçları daha sık yıkamak
kafa derisini iyice yıkamak ve iyice durulamak
yüzme başlığı takarak yüzerken saçı korumak
Kişi hangi şampuanların ve saç kremlerinin kendileri için doğru olduğu konusunda dermatologlarından tavsiye almalıdır.
Indian Journal of Dermatology'de yayınlanan bir makaleye göre , farklı şampuanlar ve saç kremleri farklı saç tiplerinde işe yarıyor. Örneğin, lauril sülfat içeren şampuanların yağlı saçlarda kullanımı iyidir, lauret sülfat içeren ürünler ise kuru ve normal saçlar için iyidir.
Saç derisi konağı zararları:
Bazı durumlarda kafa derisi oluşumu daha ciddi sorunlara neden olabilir. Saç derisi oluşumu, bakterilerin geliştiği bir ortam yaratabilir.
Saç derisinde kalıntı ve bakteri birikmesi, saç köklerinin iltihaplanmasına neden olabilir. Doktorların folikülit dediği folikül enfeksiyonu da gelişebilir.
Tedavi edilmezse folikülit asla tam olarak iyileşmeyen yaralara neden olabilir ve ortaya çıkan kabuklar saç dökülmesine neden olabilir .
Çoğu durumda kişi gereksiz saç ürünlerini sınırlandırarak, saçlarını düzenli olarak saç tipine uygun şampuan ve saç kremi ile temizleyerek ve saçlarını dolaşmadan tutarak bu komplikasyonlardan kurtulabilir.
Ne zaman bir doktora görünmeli
kişi kafa derisi iltihaplanırsa veya ağrırsa veya dökülmeden kurtulamazsa doktorunu görmelidir. ayrıca sedef hastalığı varsa ve kafa derisinde yeni veya kötüleşen açılmalar oluştuğunu fark etmeye başladıysa doktoruyla konuşmalıdır.
doktorunuz pullanmanın nedenini belirleyebilir ve birikimi gidermeye ve tekrar etmesini önlemeye yardımcı olabilecek bir tedavi planı geliştirmek için kişiyle birlikte çalışabilir.
Özet
Saç derisi oluşumu, doğal yağlar, ölü deri hücreleri ve saç ürünleri kafa derisinde biriktiğinde oluşur. Zamanla bu, sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi diğer durumlarda oluşanlara çok benzer pullar oluşturabilir.
kişi saçlarına iyi gelen şampuan ve saç kremi kullanarak, belirli ürünlerden kaçınarak, saçları temiz ve bakımlı tutarak ve saç derisini nemlendirerek evde kafa derisi oluşumunu tedavi edebilir.aksi durumda uyguladığınız tedavilerden bir sonuç alınamazsa bir doktora başvurulmalıdır.