Saç Ekimi Sonuçları
Uzun süreli Açlık,eksik beslenme,vitamin eksikliği saçta minyatürleşme yapar mı?Yoksa sadece genetik dökülme mi buna sebep olur?
Genetik yatkınlık dışındaki etkiler (stres açlık hormonal rahatsızlık) sebebi ile yaşanılan saç kayıpları geçicidir. Etkinin ortadan kalkması ile kendine gelir saçlar.
Biliyorum hocam ama onu sormuyorum,dökülme değil minyatürleşme yapar mı diğer etkenler?
Genetik dökülmesi olmayan bir insanda vellus formu %10a kadar normal sayılıyor. Aşırı sert diyetlerde saç kökü minyatürize olur çünkü oksijen kısıtlanır. Bu uyku fazına girmesine de sebep oluyor zaten. Bunu saç ekimindeki travma gibi düşünebilirsiniz. İlk önce İnce çıkıyor sonra kalınlaşıyor farkederseniz. Bu etkenlerden sonra geri dönüşün dikensi formda saçların çıkışıyla sağlandığı yazıyor. Ama yurtdışındaki telogen effluvium yaşayan kadınlar genel olarak ilk önce vellus form çıktığını sonra giderek kalınlaştığını söylemişler. Bende de aynısı oldu telogen effluviumdan 3 ay sonra vellus döktüm baya. Sonra biraz daha uzun formunu dökmeye başladım. Bende ek olarak genetik de var. Çoğunluğu geri geldi diyebilirim.Genetik dökülmeniz varsa agresiflik durumuna göre incelmiş saçlarınız bu şartlar altında daha da incelir yani bir nevi minyatürize olur. Daha ilerlemiş şekildeyse vellus forma döner. Ama genellikle eksiklik yerine konulduğunda geri dönüş gerçekleşiyor. Sorunuzun cevabına gelirsek evet minyatürizasyona sebep olur
Diken diken şeklinde çıkar deniyor bazı makalelerde ama bu durumu yaşayanlar kademeli olarak geri dönüş yaşıyor. İlk vellus çıkıyor sonra biraz daha kalın formu. Var olan genetik dökülmenin şiddetine göre değişir tabii. Saç genetiği çok sağlamsa diken diken şeklinde çıkması daha olası
bu diken şeklinde dediğin saçlar direkt düz şekilde yukarı uzuyor değil mi ve olması iyiye işaret galiba
Tabiki minyatürleşir.. sağlıklı insana dahi gergin 100-150 tel dökülüyor bunlar tekrar kalın kalın mı cıkıyor? İnde çıkıp sonra kalınlaşıyor zaten..Kemoterapi şok diyet gibi ani dökülmeler dışında 3-5 aylık süreçlerdeki dönemsel dokulmelerdede yine bu zayıflamış saç tellerini görebilirsin... bahsettiğin mimyatürleşme ayva tüyü gibi zayıflamış uzamayan saçlar ise sanmıyorum bu tip bir durum gözükmesi normal degil.