Kaliteli bilimsel çalışma demek placebo kontrollü, denek sayısı fazla demektir.
Amerikan,Türk,Japon vs fark etmez çünkü yan etki oluşmasının sebebi kişiseldir, yan etki yapmasının sebebi nedir ? DHT düşüyor bu bir sebeptir, Testosteron-Östrojen dengesi bozulur bu bir sebeptir ve bunlarda ırktan bağımsız olarak kişiseldir, erkekliğin gücü yine kişiseldir.
Doktora sorun demişsiniz hangi doktora ? Üroloğa sorarsanız %1 yan etki ihtimali düşük olsa bile kullanma o azınlık grupta ki kişi sen olabilirsin der, saç ekimi doktoruna sorarsan %1 düşük bir oran kullanabilirsin der çünkü ürolog senin üremeni, saç ekimi doktoru senin saçını düşünür. Kaldı ki benim dediklerim 3-5 pubmed çalışması değil, doktorların kabul ettiği şeyler "Biz hala finasteridi güvenli olarak kabul etmeliyiz" yapılan çalışmalardan çıkan sonuç bu ve doktorlarda buna göre hareket ediyor.
Sizin dediğinize göre kişisel deneyimde güvensizdir sonucu çıkar ortaya siz o kişinin gen haritasını biliyor musunuz ? % kaç Türk biliyor musunuz ? Yaşam tarzını biliyor musunuz ? O zaman kişisel deneyime de güvenmeyelim bilimsel çalışmaya da güvenmeyelim neye güvenlim biz ?
Amerikan, Türk , japon şu yüzden farkediyor. Çünkü bu ırklardan bir ortalama erkeği düşündüğünde, bunun vücudundaki ortalama testo seviyesi, östrojen seviyesi, dht seviyesi veya bunlara olan ihtiyaçlar farklı olabilir. Benim demek istediğim nokta o. Elbette x japonu ile bizzat senin hormonal değerlerin birebir kişisel karşılaştırdığında elbet aynı olabilir. Ben ortalamayı kastediyorum.
Bu çalışmalar da ortalama Japon da, %3-5 yanetki ortaya koyduysa, aynı oran ortalama Türk de aynı olmayabilir. (Ben farkın çok daha fazla olduğunu düşünüyorum) Benim sana sorgulatmak istediğim nokta o.
Buraya da nereden varıyorum, belki çok düz mantık, örneğin kıllılığı düşün. Vücutta kıllanmayı ne sağlıyor testo, dht vs. neyse artık. Bir de ortalama japonun kıl oranıyla, ortalama Türkü düşün misal. Sana bir farklılık var gibi gelmiyor mu? Haa belki sen de kılsız biri insansın. Örneğin, geçen forumda yine konusu oldu. Hemen herkesvücut kıllarının zayıflamasından, sakal bıyığın yavaş uzamasından bahsetmiş. Japona dutası dayadığında onda da sakal uzaması değişecektir. Nihayetinde ikisi de erkek.
Vurgulamak istediğimi umarım anlatabilmişimdir.
Benim kullanıcı deneyimlerine de güveniyorum dediğimdeki nokta da, Burası gibi forumlar aslında. Bak mesela emeklikel nickli abi demiş yukarıda, gördüğüm kişilerin büyük çoğunluğu zamanla bıraktı diye. Önemli bi done mesela. Haaa inanırsın inanmazsın ayrı mesele. Kendisi de yıllardır kullanıyorum birşey olmadı demiş.
Misal Ben de 0 yanetkinin olmadığını düşünüyorum. Yazan yanstkilerin kaç tanesi ölçülebilir şeyler ki. Örneğin unutkanlığı nasıl tam ölçebileceksin? Ya da bunun ana sebebinin, ilaç olduğundan, atıyorum stres vs olmadığından nasıl emin olabileceksin? Bir noktada dediğin gibi subjektif şeyler bunlar. O yüzden kullanıyorsan yansetki görmüyorsan, ne mutlu, devam et. Haaa bence yine de tekrar bi düşün, çünkü geçicidir diyen çalışmalar yine tam güvenilir değil (bence)
Bek bu bağlamda bir çalışmayı, diğerinden kaliteli olarak ayırmak istesem, ırk meselesini göz önüne alırdım. Sadece plasebo kontrollü, yüksek denek sayısı tel ölçüt olmasa gerek. Değilse çoğu çLşma bu metodu kullanıyor. (Kaliteli çalışma ifadesini ilk sen yazdığın için, konuyu buraya çektim)
Tavsiye istiyorsan, iki ucu birbirinden çok farklı bir yol burası. Denemeden bilemezsin. Bu finas topic i altında ilk sayfalardan itibaren okumaya bir başla bakalım. Erkekliği götürür diyenler de var. Adam kullanmış, birşeyler yaşamış, gelmiş aman beyler kullanmayın demiş. Diğer taraftan emeklikel, yıllardır sorunsuz kullanırım demiş. Sen hangi gruptasın, buradan birinin tavsiyesiyle bilemezsin.
Not, doktora sor dediğim nokta elbette ürologtur. Endokrinolojinin de alanına giriyordur belki hormon konuları orasından emin değilim. Ama hormon diyince kastım kesinlkkle dermatolog değil.