Herkese merhaba, sonunda ben de ekimimi yaptım. Çok şeyler öğrendiğim Foruma borcumuzu ödemek adına deneyimlerimi paylaşıyorum.
Doktor olduğum için cerrahi ve tıbbi konularda bir altyapım vardı, bu altyapıyı saç ekimi operasyonu konusunda aylardır okuma yaparak geliştirdim ve tıbbi literatürde saç ekimi konusunda yazılmış her konuyu organ transplantasyonu ve saklanması konularına değin uzanarak gözden geçirdim diyebilirim. Size bunun sonucunda mucizevi şeyler anlatmayacağım, ama arada bahsedeceğim konular olacak. Buradaki forumda da güzel bir bilgi birikimi oluşmuş. Kısaca, ekip seçerken yapmanız gereken en önemli şey çıkardığı eski işlere bakmak.
Ekip:Teknik yaklaşırsak saç ekiminin düzgün olması için saçı düzgün çıkarmak, çıkarılan saçı düzgün saklamak ve düzgün implante etmek lazım. Operasyon ile ilgili söylemek istediğim şeyler olacak bunu ayrı bir başlık açarak belirtmeyi düşünüyorum. Aklımdaki ekiplerden kısaca bahsedersem İstanbulda Serkan Aygın alternatifler arasındaydı, bence güzel ekimleri var. Aynı kurumda çalıştığımızdan gidip kendisiyle de görüştüm iyi sevecen biri, ancak çok yoğun. Benim konuşmak istediğim solusyon anestezi gibi konuları o tempoda çalışan bir ekiple halletmek mümkün değildi. Asmed fiyat olarak uygun gelmedi önerdikleri greft sayısı da soru işaretleri oluşturdu. Sonuç olarak kısaca anlatırsam DHI kalem ile ekim yapmaları, graftleri dışarıda bekletme sürelerini düşük tutmaya çabalamaları ve eski sonuçlarının iyi olması, beni bu ekibe yönlendirdi. Ayrıca graftleri her zaman yapıldığı gibi %0.9 fizyolojik salin solusyonunda değil bir organ saklama solusyonu ulan wisconsin solusyonunda sakladık. Lokal aneztezi solusyonlarını beraber hazırladık. Serkan beyin bu konudaki hassasiyetlere saygı göstermesi, ekim yapılan tek kişi olduğunuz için süreci size göre değiştirebilmeleri, bire bir iletişim imkanlarının olması da benim için artı etmenlerdi.
İstanbulda oturduğumdan antalyaya uçakla gittim. Üç akşam boyunca otelde misafir ettiler. Otel ve oda güzeldi. İçeride yatak dışında oturacak geniş bir koltuk olması avantaj. Sabah 8:15 gibi alıp iki gün içerisinde toplamda 4200 greft ekimi yapıldı. Bunların 3200 tanesi saçtan 1000 tanesi ise çene altı sakaldan yapıldı.
Lokal anestezi:Operasyon sadece lokal anestezi kullanılarak yapılıyor. İşlemde ciddi bir acı yok. Saç ekiminde sedasyon gerekli değilmiş yaşayarak öğrenmiş oldum. Ben çok rahat tolere edebildim. İğneden çok korkanlar panikleyebilir bir ihtimal. Abartı bir şey yok. Burada anestezi yapılan iğnenin "insülin iğnesi" dediğimiz
26G kalınlıkta
KAHVERENGİ kısa uçlu olması ve lokal anestezinin YAVAŞ ve deneyimli ellerce yapılması önemli. Bence saç ekimi yaptırırken bu konuyu her zaman aklınızda tutun. Yeşil uçlu damar içi iğneyle lokal yapılırsa, olay biraz sert geçebilir.
Serkan bey genelde süreç yönetimi, lokal anestezi ve iletişimle ilgileniyor. Çıkarım ve ekimleri Esma hanım yapıyor. Yanlarında da iki tane personel çalıştırıyorlar. Serkan bey çok kibar sakin insan. Esma hanım ise çok muhabbetperver olmayan daha çok işine odaklanmış biri gibi geldi bana. Beraber olduğumuz iki gün içerisinde olumsuz bir şey yaşamadık. İşlemler sırasında rahatlatmak adına daha açıklayıcı olunabilirdi belki... Çok üzerinde durulacak şeyler değil.
Ön hat: ön hat tasarımında youtube'da örneklerini gördüğüm hafif düzensiz bir hat yaratılması benim icin önemliydi. Bu konu ekim sırasında da ısrarla üzerinden geçtiğim bir konuydu. Ön hat çizgisinin dümdüz olmaması, yapılan giriş çıkışların da sanki kalp elektrosu gibi ritmik değil düzensiz ve gelişigüzel görülmesi bence ekim sonrası doğallık için çok önemli. Bu konuda ideale ulaşamasak da "kısmen" başarı sağladığımızı düşünüyorum
Pzt ve Salı günü ekim yapıldı. Çarşamba günü de yıkamamızı tamamlayıp eve döndük. Şimdi 6 aylık heyecanlı bekleyiş süreci başlıyor. Şimdi deneyimli diğer arkadaşların yorumlarına ihtiyaç olduğunu hissediyorum. Fotoları gönderiyorum. Herkese selamlar