Saç Ekimi Sonrası Hangi Vitaminleri Almalısınız?
Artık saç ekim işleminizi yaptınız harika sonuçlar almak için ne yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Cerrahlarınız tarafından açıklanan bakım sonrası talimatlara uymanın yanı sıra, saçınızın ihtiyaç duyduğu beslenmeyi aldığından emin olmalısınız. İster inanın ister inanmayın, saç ekimi prosedürünüzün nihai sonuçlarında diyet çok önemli bir rol oynar.
Ne yersen osun. Yeni ekilen saç köklerinizin tükettiklerinizden etkilenmesi sürpriz olmamalı. Dengeli olmayan bir diyet, cerrahınızın size daha iyi bir saç çizgisi sağlamak için üzerinde saatlerce çalıştığı ekilen saçın büyümesini engelleyebilir.
Araştırmacılar, temel unsurlardan (mineraller, vitaminler, proteinler ve yağ asitleri) eksik bir diyetin, normal saç döngüsünün kesintiye uğraması, foliküllerin yeni üretememesi nedeniyle daha fazla kalıcı veya geçici saç dökülmesine yol açan işlev bozukluğuna neden olabileceğini buldu. saç.
Ayrıca bildiğiniz gibi saç ekiminden sonra ilk iki ayda meydana gelen “Şok Saç Dökülmesi” evresi vardır. Besleyici bir diyetin bu “cerrahi şoku” azalttığı (bazen önlediği) bilinmektedir. Özellikle sağlıklı saç köklerinin üretimi için gerekli olan demir ve çinkoya sahip bir diyet.
Şimdi saç ekim operasyonunuzdan elde etmek istediğiniz optimal sonuçları alabilmeniz için takip etmeniz gereken diyet ile ilgili tüm detaylara girelim.
Diyetinizin en önemli kısmı sudur. Bunu zaten biliyor olabilirsiniz, ancak su hayatın özüdür. Bu yüzden saçınızı sağlıklı tutmak, tansiyonunuzu düzenlemek ve hayatınızı dengede tutmak ve kuru saç derisine bağlı saç dökülmesini azaltmak ve ortadan kaldırmak için günde en az 8 bardak su tükettiğinizden emin olun.
Diyetinizde ihtiyacınız olan diğer temel unsurların listesi aşağıdadır:
1) B kompleks vitaminleri
B7 (Biotin) ve B12 gibi. B-Kompleks vitaminleri saç yapısında ve büyümesinde temel bir rol oynar. Ayrıca, optimal protein ve yağ metabolizmasını sağlar ve yara iyileşme sürecinde pıhtılaşmaya yardımcı olur. Saç ekiminden sonra doktorlar, bir hastanın ihtiyaç duyduğu seviyelere ulaşmak için B-kompleks vitamin takviyeleri tüketmesi gerektiğine inanırlar.
B kompleks vitaminleri bakımından zengin olan bazı yiyecekler şunlardır: tavuk, et, muz, avokado, esmer pirinç, fındık ve yumurtadır.
2) Çinko
Çinko eksikliği ciddi saç dökülmesine neden olabileceğinden saç ekimi ameliyatınızdan sonra beslenmenizde çinko olması önemlidir. Kolajen üretiminde, hücre çoğalmasında, hormon seviyelerinin korunmasında, protein sentezinde ve vitamin ve diğer minerallerin emiliminde yardımcı olduğu için doku onarımında büyük rol oynar.
Çinko açısından zengin bazı yiyecekler şunlardır: İstiridye, Sığır Eti, Kaju, Ispanak ve kabak çekirdeği.
3) Demir
Çinko eksikliği gibi demir eksikliği de saç dökülmesine neden olabilir. Saç dokusunu güçlendirir, daha iyi sonuçlar elde etmek için saç köklerine ve saç derisine oksijen ve besin akışını artırır. Ayrıca demir, saç ekimi ameliyatı sonrası iyileşme aşamasında gerekli olan bağışıklığı güçlendirir. Demir açısından zengin bazı yiyecekler şunlardır: ıspanak, sığır eti, fasulye, istiridye ve dana karaciğeri.
4) E Vitamini
E vitamini, doğası gereği bir antioksidandır. Hasar görmüş cildin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur ve izlerin kalıcı hale gelmesini engeller. Yaranız iyileştikten sonra doku kalitesini yumuşatmak ve iyileştirmek için verici ve alıcı bölgenizde E Vitamini yağı kullanmanız tavsiye edilir, aynı zamanda zarar görmüş saç köklerini de onarır.
E Vitamini açısından zengin bazı yiyecekler şunlardır: badem, ıspanak, avokado, ayçiçeği çekirdeği ve zeytinyağı.
5) C Vitamini
Antioksidan görevi görerek iyileşmeyi hızlandırdığı gibi, kolajen ve elastin üretimine de yardımcı olur. C vitamini ayrıca saçların beyazlamasına ve saç dökülmesine neden olan oksidatif stresle savaşır.
C Vitamini açısından zengin bazı yiyecekler şunlardır: biber, karalahana, kivi, brokoli, çilek ve turunçgiller.
6) A Vitamini
Tüm hücrelerin büyümesi için A vitaminine ihtiyacı vardır. Saç köklerinin hücreleri dahil. Ayrıca saç derisini nemlendiren ve saçı sağlıklı tutan yağlı bir madde olan sebum üretimine yardımcı olur. Vitamin A'daki eksiklik saç dökülmesine, kuru ve kaşıntılı saç derisine yol açar (kaşıntılı saç derisi, saç ekiminden sonra yaşayabileceğiniz bir yan etkidir).
A Vitamini açısından zengin bazı yiyecekler şunlardır: havuç, tatlı patates, sığır karaciğeri, lahana, ıspanak ve kış kabağı.
Dikkat etmeniz gereken iki nokta daha kolesterol seviyesi ve saça kan sağlanmasıdır.
Diyetinizdeki LDT'yi düşüren ve HDT kolesterolü yükselten yağı azaltmalısınız. Dengeli kolesterol seviyeleri ile iyileşme daha hızlı hale gelir ve daha iyi hale gelir, ayrıca saç ekimi ameliyatından sonra iyi bir saç uzaması elde etmenizi sağlar.
Sigara içiyorsanız, yapabildiğiniz kadar azaltmaya çalışın. Sigara içmeyenlere kıyasla sigara içen kişinin vücudunda, saçında ve kafa derisinde kan akışı tamamen azalır. Ayrıca sigara içen hastalarda saç ekimi sonrası iyileşme süresi uzar.