Gönderen Konu: Finasteride kullanıcıları ve yan etkiler  (Okunma sayısı 5393 defa)

ThinBald

• Full Member
Ynt: Finasteride kullanıcıları ve yan etkiler
« Yanıtla #16 : 21 Aralık 2020, 18:52:00 »
Ya her finasterid konusunda aynı muhabbet oluyor, birde başka ürünlerle karşılaştıranlar var.

Eğer agresif bir saç dökülmesini durdurmak istiyorsanız finasterid bilinen en etkili ve en güvenli tedavi şu anda, kalıcı yan etkiler GÜÇLÜ bir bilimsel çalışma ile kanıtlanmamış çoğunun derdi finasterid değil propecia. Aynı şekilde propecia help forum gibi forumlarda aynı şekilde psikolojik olarak zayıf olanların ya da derdi finasterid değilde propecia olanların bulunduğu forumlar bunlar. Ya Post Saw Palmetto Syndrome bile var bunlara göre. Kısacası bilime güvenin.
Ketoral ketokonazol %2 Şampuan iki günde bir

Ketoralin saçı yıpratmaması için gliss ultimate oil elixir bakım spreyi

Dermastamp 1.5 mm hafta da bir

Armaan

• Hero Member
« Yanıtla #17 : 21 Aralık 2020, 19:00:07 »
Ya her finasterid konusunda aynı muhabbet oluyor, birde başka ürünlerle karşılaştıranlar var.

Eğer agresif bir saç dökülmesini durdurmak istiyorsanız finasterid bilinen en etkili ve en güvenli tedavi şu anda, kalıcı yan etkiler GÜÇLÜ bir bilimsel çalışma ile kanıtlanmamış çoğunun derdi finasterid değil propecia. Aynı şekilde propecia help forum gibi forumlarda aynı şekilde psikolojik olarak zayıf olanların ya da derdi finasterid değilde propecia olanların bulunduğu forumlar bunlar. Ya Post Saw Palmetto Syndrome bile var bunlara göre. Kısacası bilime güvenin.
Neye göre güvenli kime göre güvenli finasterid? Ben kullandım bana göre ciddi yan etkileri var fda falan bilimsel çalışma umurumda olmaz. Derdim de propecia değil merck'e dava açmadım.yazılan her yorum propeciahelp vs Bi şeylerin derdindeyse Sence ben neyin peşindeyim? Neden bu ilacın yan etkileri olduğunu kabul etmiyorsunuz. Propecia nın prospektüstü yüzeysel birşeyler yazmışlar. Mesela kulak çınlaması yapabiliyor, anksiyete, panik atak, depresyon, beyin sisi, bunlar yok.

ThinBald

• Full Member
« Yanıtla #18 : 21 Aralık 2020, 19:09:46 »
Neye göre güvenli kime göre güvenli finasterid? Ben kullandım bana göre ciddi yan etkileri var fda falan bilimsel çalışma umurumda olmaz. Derdim de propecia değil merck'e dava açmadım.yazılan her yorum propeciahelp vs Bi şeylerin derdindeyse Sence ben neyin peşindeyim? Neden bu ilacın yan etkileri olduğunu kabul etmiyorsunuz. Propecia nın prospektüstü yüzeysel birşeyler yazmışlar. Mesela kulak çınlaması yapabiliyor, anksiyete, panik atak, depresyon, beyin sisi, bunlar yok.
Dikkatli okursanız kalıcı yan etkisi yok dedim her ilacın olduğu gibi finasterid içeren ilaçlarında yan etkileri var. Prospektüs güncel olmayabilir onu bilemem ama depresyon yaşadığım diyen kişilere sormak lazım hayatlarında ki tek sorun finasterid içmek mi diye. Size göre ciddi yan etkileri varsa bırakın kullanmayın. Neye göre güvenli kime göre güvenli konusuna gelecek olursak, şu anda finasterid kadar DHT baskılayan ve finasteridden daha güvenli olduğuna kanıt niteliğinde bilimsel çalışmalar yok, bu durumda şu anda en güvenli ve etkili ilaç finasterid tabi ki AGA'yı durdurmak adına en güvenli ve etkili.

Armaan

• Hero Member
« Yanıtla #19 : 21 Aralık 2020, 19:22:34 »
Dikkatli okursanız kalıcı yan etkisi yok dedim her ilacın olduğu gibi finasterid içeren ilaçlarında yan etkileri var. Prospektüs güncel olmayabilir onu bilemem ama depresyon yaşadığım diyen kişilere sormak lazım hayatlarında ki tek sorun finasterid içmek mi diye. Size göre ciddi yan etkileri varsa bırakın kullanmayın. Neye göre güvenli kime göre güvenli konusuna gelecek olursak, şu anda finasterid kadar DHT baskılayan ve finasteridden daha güvenli olduğuna kanıt niteliğinde bilimsel çalışmalar yok, bu durumda şu anda en güvenli ve etkili ilaç finasterid tabi ki AGA'yı durdurmak adına en güvenli ve etkili.
Ben zaten bıraktım kullanmıyorum. Depresyon yaşadığım kişi benim ve kendime sordum ve cevabım evet tek sorun finasterid kullanmak oldu. Çünkü öncesinde gayet mutlu kafaya bişey takmayan biriydim ama finas beni mutsuz depresif biri yaptı. Şu ilacın depresyon panik atak, anksiyete, beyin sisi(hepsini yaşadım) gibi ciddi yan etkileri olabiliyorken hala güvenli demeni gerçekten anlayamıyorum. Güvenli olmaması için felç mi yapması gerekiyo bitkisel hayata mı sokması gerekiyo? Bu ilaç beni panik atik yapabilecekse, kaygı bozukluğuna sebep olabilecekse beyin sisi yapabiliyorsa güvenli değildir bunların hepsi saç dökülmesinden önemli sorunlardır. Ki bu ilacın ergenliğin tamamlanmadan önce kullanılması kalıcı hasara da yol açabilir. Çünkü ön beyin gelişmesi 20li yaşlarda da devam edebiliyor. Ayrıca tüm yan etkilerin proslkts belirtilmesi gerekir. Bazı ilaçlar  var resmen gazete sayfası gibi prospektüs var adamlar yazmış tüm yan etkilerleri  işte o ilaç güvenilirdir çünkü tüm  riski kullanan kişi  almıştır. Kar zarar hesabını yapar işine gelirse kullanır. Merck'e açılan davalar da bu yüzden tüm yan etkiler belirtilmemiş.
Finas sonrası sendromu da doğru onuda yaşadım 2-3 hafta 0 ereksiyon daha fazla mutsuzluk artmış beyin sisi intihar düşünceleri. Sebebi yine hormon dalgalanmaları ben 31 yaşındayım hepsi geçti gitti ama kalıcı olsaydı.. gerçekten sıkıntılı dönemlerdi..

ThinBald

• Full Member
« Yanıtla #20 : 21 Aralık 2020, 19:45:56 »
Ben zaten bıraktım kullanmıyorum. Depresyon yaşadığım kişi benim ve kendime sordum ve cevabım evet tek sorun finasterid kullanmak oldu. Çünkü öncesinde gayet mutlu kafaya bişey takmayan biriydim ama finas beni mutsuz depresif biri yaptı. Şu ilacın depresyon panik atak, anksiyete, beyin sisi(hepsini yaşadım) gibi ciddi yan etkileri olabiliyorken hala güvenli demeni gerçekten anlayamıyorum. Güvenli olmaması için felç mi yapması gerekiyo bitkisel hayata mı sokması gerekiyo? Bu ilaç beni panik atik yapabilecekse, kaygı bozukluğuna sebep olabilecekse beyin sisi yapabiliyorsa güvenli değildir bunların hepsi saç dökülmesinden önemli sorunlardır. Ki bu ilacın ergenliğin tamamlanmadan önce kullanılması kalıcı hasara da yol açabilir. Çünkü ön beyin gelişmesi 20li yaşlarda da devam edebiliyor. Ayrıca tüm yan etkilerin proslkts belirtilmesi gerekir. Bazı ilaçlar  var resmen gazete sayfası gibi prospektüs var adamlar yazmış tüm yan etkilerleri  işte o ilaç güvenilirdir çünkü tüm  riski kullanan kişi  almıştır. Kar zarar hesabını yapar işine gelirse kullanır. Merck'e açılan davalar da bu yüzden tüm yan etkiler belirtilmemiş.
Finas sonrası sendromu da doğru onuda yaşadım 2-3 hafta 0 ereksiyon daha fazla mutsuzluk artmış beyin sisi intihar düşünceleri. Sebebi yine hormon dalgalanmaları ben 31 yaşındayım hepsi geçti gitti ama kalıcı olsaydı.. gerçekten sıkıntılı dönemlerdi..
Evet ilaca hala güvenli diyorum çünkü sizin yaşadıklarınızı kullananların büyük çoğunluğu yaşamıyor şimdi nadir ve ciddi görülen yan etkilerine bakacak olsak ilaçların yer yüzünde güvenli ilaç bulamazsınız, 2-3 hafta yan etki yaşamak pfs değildir, ömür boyu devam etmesi pfsdir yoksa enzim sentezinin artması ve kalitelileşmesi için zaman gerekir bu da kişiden kişiye değişir. Ergenliği tamamlanmadan kullanan kişinin sorumluluğudur o finasteridin değil. Prospektüs vs bunlar merck ve propecia'nın sorunu içeriğinde ki finasteridi suçlu yapmaz ki biz sizin Testosteron ve östrojen dengenizi bilmiyoruz bu oran normal olan kişilerde görülen yan etkiler ile bunun anormal olduğu, hele östrojen miktarı fazla olduğu kişilerde bu yan etkileri değerlendirmek çok sıkıntılı bir durumdur DHT'nin az olmasının yan etkileri ile östorjenin fazla olmasının yan etkileri birleşir ortaya saçma sapan bir şey çıkar. Mesela bir örnek vereyim, more plates more dates diye bir kanal var o kanalın sahibi Dutasterid kullandığı zaman DHT'sinin neredeyse bittiğini yazıyor öyle ki test ölçemiyor o derece az, ve buna rağmen hiçbir yan etki görmüyor ve vğcudunda ki kılları alma düzeni değişmiyor çünkü testosteron ve diğer androjenler DHT'yi devralabilecek miktarda ve güçte, peki bu adam gibi kişiler kullanarak çalışma yapılsa ve prospektüs oluşturulsa sizce de saçma olmaz mı aynı şey tam tersi kişiler içinde geçerli.

Lauri

• Hero Member
« Yanıtla #21 : 21 Aralık 2020, 19:49:04 »
Yahu her böyle bir konuya müdahil olduğumda üzülerek tekrar görüyorum. Nato kafa nato mermer.

Arkadaşım isteyen istediğini kullansın elbette. Herkesin kendi mesuliyetinde olsun. Ama sizler bu ilaca aspirin muamelesi yaptığınız zaman, bunun kalıcı yanetkisi yok dediğinizde, belki de birisinin vebaline giriyorsunuz. Nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz başkasının hayatının kararmadığına. Nasıl o kadar insanı psikolojisi zayıflar olarak tanımlayabiliyorsunuz? Bu neyin özgüveni amk?

Lauri

• Hero Member
« Yanıtla #22 : 21 Aralık 2020, 19:54:12 »
Evet ilaca hala güvenli diyorum çünkü sizin yaşadıklarınızı kullananların büyük çoğunluğu yaşamıyor şimdi nadir ve ciddi görülen yan etkilerine bakacak olsak ilaçların yer yüzünde güvenli ilaç bulamazsınız, 2-3 hafta yan etki yaşamak pfs değildir, ömür boyu devam etmesi pfsdir yoksa enzim sentezinin artması ve kalitelileşmesi için zaman gerekir bu da kişiden kişiye değişir. Ergenliği tamamlanmadan kullanan kişinin sorumluluğudur o finasteridin değil. Prospektüs vs bunlar merck ve propecia'nın sorunu içeriğinde ki finasteridi suçlu yapmaz ki biz sizin Testosteron ve östrojen dengenizi bilmiyoruz bu oran normal olan kişilerde görülen yan etkiler ile bunun anormal olduğu, hele östrojen miktarı fazla olduğu kişilerde bu yan etkileri değerlendirmek çok sıkıntılı bir durumdur DHT'nin az olmasının yan etkileri ile östorjenin fazla olmasının yan etkileri birleşir ortaya saçma sapan bir şey çıkar. Mesela bir örnek vereyim, more plates more dates diye bir kanal var o kanalın sahibi Dutasterid kullandığı zaman DHT'sinin neredeyse bittiğini yazıyor öyle ki test ölçemiyor o derece az, ve buna rağmen hiçbir yan etki görmüyor ve vğcudunda ki kılları alma düzeni değişmiyor çünkü testosteron ve diğer androjenler DHT'yi devralabilecek miktarda ve güçte, peki bu adam gibi kişiler kullanarak çalışma yapılsa ve prospektüs oluşturulsa sizce de saçma olmaz mı aynı şey tam tersi kişiler içinde geçerli.

Doğrudur. Peki hem bunu söylerken hem de yanetkilerinin tamamen geçici olduğu çalışmalara nasıl (denek grubunun nasıl olduğunu bilmediğin) atıfta bulunabiliyorsun? Tamamen Türk erkekleri üzerinde denenmiş bir çalışma gösterebilir misin peki?

Dionx

• Full Member
« Yanıtla #23 : 21 Aralık 2020, 20:07:25 »
Arkadaslar Tamam yan etkisi varda, kel mi kalalim ne yapalim?
  • Yaşınız 30

Armaan

• Hero Member
« Yanıtla #24 : 21 Aralık 2020, 20:15:59 »
Finasterid övenler genelde 20 li yaşlardaki kişiler. Ve saç hepimiz için önemli.ve tek çıkış yolu maelesef bu şartlarda finasterid gibi görülüyor. Bakın şu videoda Bi Ferrari örneği verilmiş izleyin.

bu yaşlarda birçoğumuz  bazı şeyleri görmezden geldik bazen hayatımıza oynadık bi şey olmaz kafasıyla. 18-19  yaşlarında bende neler neler yaptım bişey olmaz kafasıyla ;D şimdi dönüp bakınca vay hmk diyorum bazen :D bu arkadaşları da anlıyorum yaşlar genç bende o yaşlarda olsam saçlarım dökülse bende kullanırdım hiç düşünmeden finas ya da dutasterid. Ama bonibon değil bu farkında olun. Kullanın ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz bunuda unutmayın belki kalıcı etkileri de olabilir bunu da göz ardı etmeyin.
İlerde bende Ekim yaparsam yeniden düşünebilirim finasterid belki temkinli olarak o da ayrı konu  :)

ThinBald

• Full Member
« Yanıtla #25 : 21 Aralık 2020, 21:07:26 »
Doğrudur. Peki hem bunu söylerken hem de yanetkilerinin tamamen geçici olduğu çalışmalara nasıl (denek grubunun nasıl olduğunu bilmediğin) atıfta bulunabiliyorsun? Tamamen Türk erkekleri üzerinde denenmiş bir çalışma gösterebilir misin peki?
Öncelikle tamamen Türk erkekleri üzerinde denenmesine gerek yok DHT’yi sıfırlamıyoruz sonuçta ölçmek istenen testosteronun ve diğer androjenlerin gücü ya da fazlalığı değil, vücuda finasteride girdiğinde değişecek hormon seviyeleri kişisel olarak değerlendirilebilecek hormon seviyeleri ki zaten bu yüzden hormon testi yapılması öneriliyor finasteride kullanmadan önce. Diğer konuya gelecek olursak atıfta bulunuyorum çünkü ilacın çalışma mekanizması belli, ilacın vücutta oynadığı hormonlar belli ve şu ana kadar yapılan çalışmalarda çıkan oranlar deneklerin hormon dengesinin normal olduğunu ya da dengesiz olmadığını gösteriyor ve diğer gösterdikleri şey ise finasteridin hala AGA konusunda kullanılacak en etkili ilaçlardan biri olduğunu gösteriyor.

Lauri

• Hero Member
« Yanıtla #26 : 21 Aralık 2020, 21:20:50 »
Arkadaslar Tamam yan etkisi varda, kel mi kalalim ne yapalim?

ULan kullanmayın diyen mi var?
Nerenizle okuyorsunuz?

Kullanan kullansın ama gelip de bıraya hiçbişey olmuyor zart zurt diye yazanlar ayar ediyor. Sen nerden biliyorsun amk sana soru soran adamın durumunu? Nasıl bu vebale giriyorsun?

Durum bu.

Lauri

• Hero Member
« Yanıtla #27 : 21 Aralık 2020, 21:37:26 »
Öncelikle tamamen Türk erkekleri üzerinde denenmesine gerek yok DHT’yi sıfırlamıyoruz sonuçta ölçmek istenen testosteronun ve diğer androjenlerin gücü ya da fazlalığı değil, vücuda finasteride girdiğinde değişecek hormon seviyeleri kişisel olarak değerlendirilebilecek hormon seviyeleri ki zaten bu yüzden hormon testi yapılması öneriliyor finasteride kullanmadan önce. Diğer konuya gelecek olursak atıfta bulunuyorum çünkü ilacın çalışma mekanizması belli, ilacın vücutta oynadığı hormonlar belli ve şu ana kadar yapılan çalışmalarda çıkan oranlar deneklerin hormon dengesinin normal olduğunu ya da dengesiz olmadığını gösteriyor ve diğer gösterdikleri şey ise finasteridin hala AGA konusunda kullanılacak en etkili ilaçlardan biri olduğunu gösteriyor.

Kardeşim nasıl ve nedenle okuyorsun anlamıyorum. Bak tane tane yazacağım.
Dönüp yazdıklarımı tekrar oku. Yazarak oku istersen daha anlaşılır olur.

1- finas etksiizdir vs diyen oldu mu? Dikkat et, tartışma etki üzerinden değil, yaneki üzerinden dönüyor.

2- ilacın neyi etkilediği arttırdığı azalttığı biliniyor eyvallah. Pfs yaşıyorum diyen adamda da zaten ilk bakılan şeyler de bu hormonlar vs zaten. hepsinin neredeyse hormonları normal çıkıyor. Terslik burada zaten.

3- Ya moreplates deki derek üzerinden örnek veriyorsun, adamın dht sıfıra yakın, ölçülemeyecek kadar düşük olsa bile, sıfır yanetki görüyor diyorsun. Evet doğrudur. Başka adam da vardır, birkaç hafta finas kullanınca yanetki görmüştür. Peki prospektüsü, makaleleri bireyler üzerinden mi hazırlamak gerekiyor, belli bir küme üzerinden mi? Küme üzerinden değil mi?

Peki kendimize baz alırken, 300 japonun olduğu çalışma mı daha güvenilir, daha sağlıklı sonuç  verir? Yoksa 150 Türk 150 Japon olan çalışma mı? Yoksa sadece 300 Türk’ün olduğu mu? En güvenilir olandan olmayana doğru sıralaması zor olmasa gerek mantıklı bir birey için.

Aaa makale diyip okuyor geliyor buraya yarım yamalak yazıyorsunuz. Ama dönüp de hiç sorgulamıyorsunuz. Yanlış mıyım?

Dönüp ilk paragrafa tekrar atıf yapacağım, bu yazıdklaım finas va etkisizdir vs anlamına gelmez. Bunu çıkartan arkadaş olursa, dönüp tekrar okuma yazma öğrensin.

Tekrar ediyorum, eyvallah sen yanetki görmüyorsundur tamam. Senin adına çok mutlu olurum. Ne güzel. Ama dönüp de yanetki var diyen adamı da dikkate alacaksın.

ThinBald

• Full Member
« Yanıtla #28 : 21 Aralık 2020, 21:51:57 »
Kardeşim nasıl ve nedenle okuyorsun anlamıyorum. Bak tane tane yazacağım.
Dönüp yazdıklarımı tekrar oku. Yazarak oku istersen daha anlaşılır olur.

1- finas etksiizdir vs diyen oldu mu? Dikkat et, tartışma etki üzerinden değil, yaneki üzerinden dönüyor.

2- ilacın neyi etkilediği arttırdığı azalttığı biliniyor eyvallah. Pfs yaşıyorum diyen adamda da zaten ilk bakılan şeyler de bu hormonlar vs zaten. hepsinin neredeyse hormonları normal çıkıyor. Terslik burada zaten.

3- Ya moreplates deki derek üzerinden örnek veriyorsun, adamın dht sıfıra yakın, ölçülemeyecek kadar düşük olsa bile, sıfır yanetki görüyor diyorsun. Evet doğrudur. Başka adam da vardır, birkaç hafta finas kullanınca yanetki görmüştür. Peki prospektüsü, makaleleri bireyler üzerinden mi hazırlamak gerekiyor, belli bir küme üzerinden mi? Küme üzerinden değil mi?

Peki kendimize baz alırken, 300 japonun olduğu çalışma mı daha güvenilir, daha sağlıklı sonuç  verir? Yoksa 150 Türk 150 Japon olan çalışma mı? Yoksa sadece 300 Türk’ün olduğu mu? En güvenilir olandan olmayana doğru sıralaması zor olmasa gerek mantıklı bir birey için.

Aaa makale diyip okuyor geliyor buraya yarım yamalak yazıyorsunuz. Ama dönüp de hiç sorgulamıyorsunuz. Yanlış mıyım?

Dönüp ilk paragrafa tekrar atıf yapacağım, bu yazıdklaım finas va etkisizdir vs anlamına gelmez. Bunu çıkartan arkadaş olursa, dönüp tekrar okuma yazma öğrensin.

Tekrar ediyorum, eyvallah sen yanetki görmüyorsundur tamam. Senin adına çok mutlu olurum. Ne güzel. Ama dönüp de yanetki var diyen adamı da dikkate alacaksın.
Benim dediklerimi bana mantık safsatası yaparak satıyorsunuz.

1-Ben finasteridin etkinliğini ek bilgi olarak verdim konu o olduğu için değil.

2-Hormonlar normal eyvallah peki tam olarak adamın vücudu inceleniyor mu hayır sadece hormonlara bakılıp aa normal deniyor.

3-Ben zaten birey üzerinden değerlendirmenin yanlış olduğunu derek üzerinden, "Şimdi bu adam gibi insanları toplayarak mı prospektüs hazırlayacağız" örnek verdim aynı şeyi söylüyoruz ne anlatmak istediniz anlamadım.

4-Ben zaten eğer her görüdüğüm makaleyi okuyup doğru sansaydım burada finasterid pipi küçültüyor yazardım ki kaliteli olmasına dikkat ettiğim için yazmıyorum. 150 Türk 150 Japonun hormon dengesi zaten çalışma sonucunda kendisini gösterir kişide değerlendirmesini ona göre yapar yoksa finasterid etki konusunda ırk seçmiyor değil mi mantıken ?

Ben zaten yan etki yok demiyorum ki nerede yazmışım öyle bir şeyi ? Eğer anlaşılmadı ise tekrar yazayım.

Finasterid etken maddeli ilaçlar DHT hormonunu baskılar ve hormonlarla oynandığı için kişiden kişiye değişecen yan etkileri olabilir ya da olmayabilir AMA finasterid 2020 yılında saç dökülmesini durdurmak adına en etkili ve güvenli ilaçtır, güvenli demek illa hiçbir yan etkisi yok anlamında demek değildir veya leblebi gibi yutun demek değildir, diğer anti-andrjenler arasında en güvenli ve etkili olan budur anlamına gelir.

merlin

• Yeni üye
  • *
« Yanıtla #29 : 21 Aralık 2020, 22:06:07 »
Tüm tartışmaları okudum gerçekten harika bir kullanıcı kitlesi var burda.
İlave olarak bir makale paylaşacağım.
Finasteriden gerçek anlamda yanetkileri hakkında bilgi sahibi olmak için çok faydalı bir makale.
Finasterid yan etkilerini beynimizmi yapıyor yoksa yan etkiler gerçekmi !!
Placebo kontrol grupları ve gerçek finasterid kullanıcıları üzerinde  yapılan bu çalışmalar çok çarpıcı sonuçlar sunuyor bizlere:

Finasteride Kullanıcılarında Erkek Tipi Saç Kaybı İçin Kalıcı Cinsel İşlev Bozukluğu ve Depresyon

Ciddi Bir Endişe mi, Kırmızı Ringa mı?
Meena K. Singh, MD ve Marc Avram, MD

Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi için finasteridin kullanımı son zamanlarda medyanın ve internetin ilgisinin geri döndürülemez potansiyel cinsel işlev bozukluğu ve şiddetli depresyon için odak noktası olmuştur. Bu çalışmanın amacı, erkek tipi saç dökülmesinin tedavisinde finasterid kullanımı ile uzun süreli cinsel işlev bozukluğu ve depresyonu bildiren son çalışmaların eleştirel bir incelemesini yapmaktı. Finasterid kullanımı ve bunun erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi ile herhangi bir potansiyel yan etkiye ilişkin literatürü gözden geçirmek için PubMed kullanılarak bir literatür taraması gerçekleştirildi. Yazarlar, potansiyel geri döndürülemez cinsel işlev bozukluğu ve şiddetli depresyon raporlarının finasteridin güvenliği ile ilgili endişeleri artırdığı sonucuna varmışlardır; ancak, bu çalışmalar önemli bir önyargı ile yapılmıştır. Bu nedenle daha büyük, randomize, çift kör,Gerçek potansiyel riskleri daha da tespit etmek veya finasterid kullanımının uzun vadeli güvenlik profilini doğrulamak için kontrollü denemeler garanti edilmektedir.

Erkek tipi saç dökülmesinin (MPHL) tedavisi için finasteridin kullanımı, potansiyel uzun vadeli cinsel yan etkiler konusunda internet ve medya tarafından incelenmiştir. Bu makalenin amacı, finasteridin MPHL'de kullanımı için hem güvenliliği hem de potansiyel yan etkileri ile ilgili literatürü eleştirel bir şekilde gözden geçirmektir.

Finasteride, 1992'den beri iyi huylu prostat hiperplazisinin 1 tedavisi için ve 1997'den beri MPHL veya androgenetik alopesi (AGA) olan erkeklerin tedavisi için Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır . 1 O zamandan beri, PubMed araştırmasına göre, ilaçla ilgili 2.230'dan fazla makale yayınlandı. Bu makalelerden 250'si randomize, kontrollü çalışma olarak kabul edildi.

FİNASTERİDE KULLANIM VE CİNSEL FONKSİYON (TABLO 1)

Finasterid üzerine yayınlanan ilk büyük, çok merkezli, randomize, kontrollü, çift kör çalışmalardan biri, 1992 yılında “Finasteride Çalışma Grubu” ile benign prostat hiperplazisinde (BPH) kullanımı için gerçekleştirildi. 12 ay boyunca 1 mg, 5 mg veya plasebo dozunu kullanarak prostat hiperplazili 895 erkeği değerlendirdiler. 2 Geri döndürülemez veya uzun süreli cinsel yan etkiler rapor edilmemiştir. 24 ay sonra, bildirilen tek yan etki, hastaların yaklaşık yüzde birinde libido ve ejakülasyon bozukluklarında azalma olmuştur. 3 Finasteride Çalışma Grubunda toplam 1.645 hastayla yapılan Faz 3 kontrollü çalışmaların bir özeti, finasteridin iyi bir güvenlik profiliyle bir kez daha iyi tolere edildiğini bulmuştur. 4Üç yıllık bir güvenlik denemesi, 5 mg dozunda finasteridin mükemmel bir güvenlik profiline sahip olduğunu ve düşük riskli bir ilaç olduğunu buldu. 5 Yine, uzun süreli veya geri döndürülemez cinsel yan etkiler veya depresyon bildirilmedi. Genel olarak, Finasteride Çalışma Grubu, finasteridin iyi tolere edildiğini ve plaseboya kıyasla tersine çevrilebilir cinsel yan etki olasılığının biraz artmasının yanı sıra, genel yan etkilerin sıklığının minimum olduğunu doğruladı.

TABLO 1   
TABLO 1
Androgenetik alopesi tedavisinde finasterid kullanımını araştıran randomize, kontrollü çalışmaların özeti
Bu ilk çalışmalardan bu yana, benzer bulguları belirten çok sayıda rapor var. PROSPECT çalışması, BPH'li erkekler için günde 5 mg finasterid ile iki yıllık, çift kör, çok merkezli, randomize, kontrollü bir çalışmaydı. Olumsuz olayların genel sıklığında önemli bir fark yoktu; bununla birlikte, finasterid grubunda plaseboya kıyasla özellikle cinsel yan etkilerde istatistiksel olarak anlamlı bir artış vardı. BPH'li hastalarda günlük 5 mg finasteridin bir başka uzun süreli çalışması, plaseboya kıyasla dört yıllık çalışmayı tamamlayan finasterid grubunun 1.000 katılımcısında kullanımın ilk yılında cinsel yan etkilerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdi. 7

İlk çift kör, randomize, kontrollü finasterid çalışma ve dermatoloji literatüründe ETSK'nın için kullanımı bildirildi 1998'de Kaufman ve arkadaşları 8 bir ABD ve bir yıl boyunca 1.553 erkek ve 1.215 erkekleri değerlendiren uluslararası Faz 3 çalışma yaptı beş yıl boyunca kör uzatma. Genel olarak, finasterid grubu katılımcıları arasında en yaygın yan etkiler, libido azalması, ejakülasyon bozukluğu ve erektil disfonksiyondu; bu, 2 ve 4. yıllardan sonra azaldı. terapide kalan erkekler. Bir kez daha yazarlar, ilacın genel olarak iyi tolere edildiğini ve genel olarak güvenli olduğunu hissettiler. 9Diğer randomize, kontrollü denemeler, günde 1 mg finasterid alan MPHL'li 424 erkeğin 2003 çok merkezli çalışmasını içerir. Belirgin olarak bildirilmemesine rağmen, finasterid grubu uyuşturucuya bağlı cinsel işlev bozukluğunu plasebo grubundaki yüzde 5,1'e kıyasla yüzde 8,7 olarak bildirdi. 10 Başka bir yıllık çalışma, ardından MPHL'li 326 erkeğin bir yıllık açık uzatılması, plasebo kolundaki bir ejakülasyon bozukluğu olan bir hastada ve finasterid kolundaki bir hastada iktidarsızlıkla cinsel yan etkiler rapor etti. 11 Günlük olarak 1 mg finasterid veya MPHL için plasebo alan 212 erkeğin 48 haftalık ayrı bir denemesinde, plasebo grubundakine kıyasla finasterid grubundan sadece ikisi cinsel yan etkiler bildirdi. Bu etkiler tersine çevrilebilirdi. 12

Kalıcı cinsel yan etkileri bildiren tek çift kör, randomize, kontrollü çalışma, günde 5 mg finasterid alan BPH'li erkekleri değerlendiren PLESS çalışmasıydı. Cinsel yan etkiler yaşayan finasterid kullanıcılarının sadece yüzde 50'si, tedavinin kesilmesinden sonra iyileşme kaydetti; ancak plasebo grubunun sadece yüzde 41'i cinsel yan etkilerinin ortadan kalktığını belirtti. 13

2007 yılında, Mondaini vd 14 Yazarlar günlük klinik pratikte çok daha düşük insidansı olarak algılanan ne göre cinsel işlev bozukluğu yaşıyor finasterid kullanıcıların yüksek yüzdeler literatürde rapor, açıklamaya çalışmıştır. Körleştirilmiş bir kontrol denemesinde, 107 hastaya günlük 5 mg finasterid uyguladılar, bir grup olası cinsel yan etkiler konusunda danışmanlık yaptı ve diğeri herhangi bir cinsel yan etki konusunda bilgilendirilmedi. Bilgili grubun yüzde 43.6'sı cinsel yan etkiler bildirirken, bilgilendirilmemiş gruptaki yüzde 14.3'e kıyasla önemli bir plasebo etkisi tespit edebildiler. 14

Yazarların görüşüne göre, finasterid ve cinsel işlevin etkisini özellikle analiz eden en bilgilendirici çalışma Prostat Kanseri Önleme Denemesi idi. Bu, yedi yıl boyunca 17.313 katılımcıda cinsel işlev bozukluğunu ve olası karıştırıcı değişkenleri değerlendirebilen randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmaydı. 0 ile 100 arasında değişen bir cinsel aktivite ölçeği kullandılar ve daha yüksek sayılar daha fazla cinsel işlev bozukluğu gösterdi. Ölçek, sertleşme yeteneği, cinsel doyum derecesi, cinsel performansta herhangi bir değişiklik ve cinsel aktivite sıklığını değerlendirdi. Altı ayda finasterid grubunda 3.21 cinsel aktivite ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu ve yedi yılda 2.11'e düştüğünü belirttiler.Bunun, çok az etkiye sahip ve klinik olarak diğer cinsel işlev bozukluğu ve bireysel varyasyon nedenlerinden daha az geçerli olan 100 ölçeğinde küçük bir fark olduğu hissedildi. Çalışma popülasyonlarında, fiziksel işlevin azalması, diyabet, hipertansiyon, sigara içme ve artan vücut kitle indeksi dahil olmak üzere cinsel işlev bozukluğu üzerinde finasterid ile benzer bir etki gösteren diğer ortak değişkenler tespit ettiler. Yaş, bireysel bir değişken olarak, cinsel işlev bozukluğu üzerinde finasteride göre daha büyük bir etki gösterdi ve cinsel aktivite ölçeğine göre yılda 1.26 puan artış gösterdi. İlginç bir şekilde, akıl sağlığı puanı, zaman içinde cinsel işlev bozukluğunu önemli ölçüde etkilemedi. 17,313 katılımcının hiçbiri kalıcı cinsel işlev bozukluğu bildirmedi.Yazarlar finasteridin cinsel işlev üzerindeki etkisinin minimal olduğu ve reçete yazma uygulamalarına müdahale etmemesi gerektiği sonucuna varmışlardır.15

FINASTERIDE KULLANIMI VE DEPRESYON

Literatürde finasteride kullanıcılarında duygudurum bozukluklarını bildiren çok az şey vardır. Altomare ark 16 durdurulmasından sonra çözüldü ETSK'nın için finasterid başladıktan sonra ruh bozukluğu gelişti 19 hastanın retrospektif vaka serileri bildirdi. 16 İleriye dönük bir çalışmada, MPHL için 128 finasterid kullanıcısına, tedaviden önce ve iki ay sonra depresyon semptomlarıyla ilgili anketler verildi. İki ay sonra depresif belirtilerde önemli bir artış oldu; ancak genel etki minimaldi. İlaveten, ilacın kesilmesinden sonra semptomlar düzeldi. İlginç bir şekilde, libido kaybı olan katılımcıların, etkilenmeyenlere kıyasla depresyon puanlarında anlamlı bir fark yoktu. 17

KALICI ADVERSE OLAYLAR

Yukarıdaki çalışmalardan, kullanımının son 20 yılında finasterid iyi tolere edilen, genellikle güvenli bir ilaç olarak kabul edilmiştir ve hastaların çoğunda herhangi bir yan etki görülmemiştir. Bununla birlikte, son beş yılda, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki devlet kurumları, olası kalıcı cinsel yan etkileri ve depresyonu içerecek şekilde ürün bilgilerini değiştirdi. Son yıllarda medyanın ve internetin ilgisini çeken, bu kalıcı cinsel yan etkileri ve depresyonu anlatan birkaç makale yayınlandı.

Traish vd 18 anlatıldığı hala 11 yıl sonra kalıcı olduğunu ETSK'nın için finasterid bir ay sonrasında yeni başlangıçlı ereksiyon bozukluğu, libido kaybı ve depresyon ile sağlıklı, 24 yaşındaki erkek. Buna ek olarak, Irwig ve arkadaşları Journal of Sexual Medicine'de kalıcı cinsel yan etkileri anlatan iki makale ve Journal of Clinical Psychiatry'de finasterid kullanımı ile kalıcı depresyon bildiren bir makale yayınladı . 2011'de yayınlanan ilk makale, özellikle finasteridin kesilmesinden sonra üç aydan fazla bir süre boyunca kalıcı cinsel yan etkileri bildiren MPHL'li 71 erkeği araştırdı. 19Yazarlar, kalıcı yan etkileri olan finasterid kullanıcıları için bir web sitesi olan www.propeciahelp.com, yazarın klinik uygulaması ve hekim yönlendirmeleri ile hastaları işe aldı. Çalışmayı, finasterid kullanımından önce ve sonra semptomları geriye dönük olarak sorgulayarak telefon veya Skype görüşmesi yoluyla gerçekleştirdiler. Cinsel işlev bozukluğunu objektif olarak değerlendirmek için Arizona Cinsel Deneyim Ölçeği'ni (ASEX) kullandılar ve 19 cinsel işlev bozukluğunu gösterdi. Görüşme sırasında cinsiyet sıklığının ayda 25,8 kereden ayda 8,8 kereye düşmesinin yanı sıra ASEX ölçeğinde 7,4'ten 21,6'ya bir artış bildirildi. Katılımcılardan bazıları (bildirilmeyen bir sayı), cinsel işlev bozukluğunun ilacı bıraktıktan hemen sonra başladığını belirtti. Ortalama cinsel işlev bozukluğu süresi üç yıldan fazladır.2012'de yayınlanan takip makalesi, daha önce bildirilen cinsel işlev bozukluğunun kalıcılığını veya çözülmesini değerlendirmek için 2011 çalışmasından 54 katılımcıyı ileriye dönük olarak takip etti.İlk çalışmadan 9 ila 16 ay sonra katılımcılara 20 takip e-postası gönderildi. Bu yeniden değerlendirmede, deneklerin yüzde 89'u cinsel işlev bozukluğu yaşamaya devam etti.

Son makale, 2011 çalışmasında finasterid kullanımından kaynaklanan uzun süreli cinsel işlev bozukluğu olan 61 katılımcıyı değerlendirdi ve bu bireyleri bir üniversite kampüsünden MPHL'li bir kontrol grubuyla karşılaştırdı. 21 Beck Depresyon Envanteri II (BDI-II) ölçeğini kullandılar; 14'ü hafif depresyonu, 20'si orta dereceyi ve 29'u ve üstü şiddetli depresyonu gösteriyor. Önceki finasterid kullanıcılarının yüzde yetmiş beşi, kontrollerin yüzde 10'una kıyasla ( p <0,0001) depresif semptomlar bildirdi ve finasterid kolunun yüzde 64'ü, kontrollerin hiçbirine kıyasla orta ila şiddetli semptomları gösterdi. Kontrollerin yüzde üçüne kıyasla yüzde otuz dokuzu intihar düşüncesi bildirdi ( p<0.0001). BDI-II skorlarının ortalama skorları finasterid gruplarında 23.67, kontrol gruplarında ise 5.93 idi.

Irwig ve diğerlerinden yukarıda bahsedilen üç çalışma, aksi halde genç, sağlıklı finasterid kullanıcılarından oluşan seçilmiş bir popülasyonda ciddi endişeler uyandırsa da, hastalara MPHL için finasterid almanın olası riskleri hakkında en iyi danışmanlık sağlamak için bu çalışmalarda bildirilen verileri eleştirel bir şekilde analiz etmek önemlidir. Yalnızca bu çalışmalardan, finasteridin kesin olarak kalıcı cinsel işlev bozukluğu ve depresyon ile bağlantılı olduğu sonucuna varamayız.

En büyük endişe, katılımcılar arasındaki seçim önyargı düzeyidir. Bireylerin çoğu, finasterid kullandıktan sonra kalıcı cinsel yan etkileri olan bireyler için bir İnternet web sitesinden işe alındı. Bu bireylerin cinsellikten daha ciddi şekilde etkilenmesi veya daha şiddetli cinsel işlev bozukluğuna sahip olması ve bu nedenle araştırmaya katılma ve araştırmaya daha yatkın olması muhtemeldir. Ek olarak, bu bulgular daha az şiddetli cinsel işlev bozukluğu olan bireylerle ilgili olmayabilir. Ayrıca, yukarıda belirtildiği gibi, Mondaini ve diğerleri tarafından yapılan 2007 çalışmasında, 14hastalara olası cinsel işlev bozukluğu hakkında önceden bilgi verildiğinde önemli bir plasebo etkisi tespit edildi. Bu hastaların bir kısmı internetten kendi kendilerine seçildiği için, bu bireylerin finasteride başlamadan önce bu hastalara sağlanan olası danışmanlık nedeniyle bir plasebo etkisi yaşayıp yaşamadıklarını belirlemek zor olacaktır.

Ek olarak, önemli bir geri çağırma önyargısı potansiyeli vardır. İlk çalışmadaki hastaların yüzde otuz üçü, üç yıldan fazla bir süredir cinsel yan etkiler yaşıyordu. Muhtemelen, ASEX ölçeğine yıllar önce cinsel işlevlerle ilgili doğru yanıtları hatırlamak zor olabilir. Aynı şekilde depresyon çalışmasında kullanılan kontrol grubu da istatistiksel olarak araştırma grubuna benzer değildir. Etnik olarak daha çeşitli ve daha gençtiler. Bu bireylerin depresif semptomları bildirme olasılığı daha düşük olabilir. Ek olarak, finasteridin herhangi bir olası etkisini gerçekten değerlendirmek için, kontrol grubunun cinsel işlev bozukluğu olan genç erkekler olması gerekirdi. Cinsel işlev bozukluğu olan eski finasterid kullanıcılarının depresif belirtilerinin varlığını, cinsel işlev bozukluğu olmayan eski finasterid kullanıcılarıyla karşılaştırmak da bilgilendirici olabilir.Yukarıda bahsedilen makalelerden birinde olduğu gibi, yazarlar libidosu azalmış finasterid kullanıcıları ile etkilenmemiş olanlar arasında depresyon insidansında anlamlı bir fark bulamadılar.17 Uygun kontrol grubu olmadan, birbirleriyle açıkça bağlantılı oldukları için, cinsel işlev bozukluğunun depresyon üzerindeki rolünü ve bunun tersini değerlendirmek zordur.

Dahası, bunlar plasebo kontrolü olmayan retrospektif çalışmalardı. Bu çalışmaların geriye dönük doğası göz önüne alındığında, finasterid kullanıcılarında kalıcı cinsel işlev bozukluğu ve depresyonun gerçek insidansını tespit edemiyoruz. Bu hastalarımıza verebileceğimiz en önemli bilgi olacaktır.

SONUÇ

Özetle, Irwig ve arkadaşlarının bulguları oldukça rahatsız edicidir; ancak Irwig ve arkadaşlarının bu üç makalesindeki bulgular doğru olsa bile, bu açıkça finasterid kullanıcılarının sadece küçük bir bölümünü etkilemektedir. Yukarıda Prostat Kanseri Önleme Denemesinde belirtildiği gibi, 17.000'den fazla katılımcının hiçbiri kalıcı cinsel işlev bozukluğu veya depresyon yaşamadı. Ek olarak, yazarlar finasteridin cinsel işlev bozukluğu üzerinde yalnızca minimal bir etkiye sahip olduğunu gösterebildiler. Bu cinsel yan etkilerin reçete yazma uygulamalarını etkilememesi gerektiğini tavsiye ettiler.

Bir kez daha, yüzlerce randomize, kontrollü çalışmadan elde edilen veriler göz önüne alındığında, finasterid hala güvenli ve iyi tolere edilen bir ilaç olarak kabul edilmelidir. Finasterid kullandıktan sonra uzun süreli cinsel işlev bozukluğu ve şiddetli depresyondan muzdarip bu bireylerde herhangi bir benzersiz özellik olup olmadığını daha fazla değerlendirmek için randomize kontrol denemeleri şeklinde daha fazla araştırma yapılması önemlidir. Irwig ve arkadaşlarının bu bulgularının "kırmızı ringa balığı" mı yoksa potansiyel olarak nadir ancak ciddi bir yan etki olup olmadığını, hastalarımıza tavsiyede bulunmamız gereken bu gelecekteki çift kör, plasebo kontrollü çalışmalara karar vermek için gereklidir.

Facebook Twitter Instagram