Bu iki yer de dünyanın en gayrı ciddi ve anti-profesyonel saç ekim merkezleri arasında.
Hermest: Saç ekimi operasyonu için konsültasyona gidip akabinde gün aldıktan sonra 1.000 Lira depozito göndermemi istediler, depozito için çalışan asistanın banka hesap numarası verildi. Kliniğin hesap numarasını almakta ısrar edince randevum iptal edildi. Daha sonra şikayetvar.com ve bu sitedeki gibi forumlarda bunu afişe edeceğimi söyleyince şirket kurucu ortağı olduğunu söyleyen bir bey beni arayarak susmam karşılığında 4.000 Lira para ödemeyi teklif etti. Ücretleri şirket hesabına ödemeyerek 'vergi tasarrufu' yaptıklarını da açık açık teyit etti.
Tabii asıl sorun, herhangi bir problem çıkınca kliniğe ödeme yapıldığını ve orada işlem yaptırıldığını ispat etmek gerektiğinde çıkacak. Öte yandan bu klinik işlemlerde genel olarak doktor bulundurmuyor ve sadece hemşireleri çalıştırıyor, hemşirelerin konsültasyonda açıkladığına göre doktorun imzası alınıyormuş sadece, bunun sebebi de doktorsuz saç ekimi operasyonu yapmanın yasal olmaması.
--
Zekeriya Kul: Hermest felaketinin ardından Dr. Zekeriya Kul'dan randevu aldım. Konsültasyon sırasında gayet sevimliydi ve sorularımı makul bir şekilde cevapladı. Ücrette anlaştık, işlemi kendisi yapacağı için ücret doğal olarak Hermest'ten çok daha pahalıydı. Asistanı işlem için birkaç hafta sonrasına randevu verdi. Randevu sonrasında kimse benimle temasa geçmedi, işleme iki gün kala arayarak teyit almak istedim ve yapmam ya da yapmamam gereken bir şey olup olmadığını sordum. Zekeriya Bey'in asistanı bana ücreti nakit alacaklarını söyleyerek parayı yanımda getirmemi istedi. Nedenini sorunca KDV doğmaması için dedi, oysa asıl amaç gelir vergisinden kaçınmak elbette, zaten ücretin KDV içermediğine dair bir bilgi de asla verilmemişti. Bunu kabul etmeyeceğimi ve doktorla işlem günü konuşacağımı söyledim.
İşlem günü bana bir tomar belge vererek imzalamamı istediler. Sadece lokal anestezi uygulanacaktı sözde ama anestezi onay formunda epidural dahil üç ayrı anestezi onayı isteniyordu. Belli ki yanlış form vermişler. İtiraz edince önce imzalayın siz orda ne yazdığı önemli değil dediler, ısrar edince formu düzeltmeyi kabul ettiler. İkinci belge kapsamlı bir sözleşme idi. Sözleşmedeki hükümlere göre işlemin başarılı geçmemesi, doğal görünmemesi ve hatta hastanın ölümü halinde bile doktorun hiçbir sorumluluğu olmayacağı yazıyordu -bir de paranın nakit olarak doktora ameliyat günü teslim edilmesi gerektiği ve işlem sırasında komplikasyon çıkarsa ilgili tıbbi masrafların ilaveten alınacağı gibi bir sürü garip madde vardı. Zaten hasta aleyhine işleyebilecek ne kadar husus varsa sözleşmeye koyulmuş, çoğu hukuken geçerli bile değil.
İlaveten, işlem gününden 15 gün önce alkol ya da aspirin almayı kesmek gerektiğine dair uyarılar da vardı sözleşmede. Bu uyarıları ameliyattan 15 gün önce yapmanız gerekmez miydi bu durumda bugün ameliyat olmamalıyım çünkü şimdi öğrendiğim bu şartlara uymadım ben dediğimde orda öyle yazdığına bakmayın dediler, neden sözleşmede var bu uyarılar o halde dediğimde de çok korkuyorsanız gidin 15 gün sonra gelin cevabını aldım. Lokal anestezi sonucunda neden ölüm tehlikesi var diye sorduğumda, Zekeriya Bey, tabii ki ölebilirsiniz bu bir ameliyat dedi, zira anesteziye karşı vücudum terse tepki gösterebilirmiş. Bu durumda bir anestezi uzmanının beni görmesi ve test yapması gerekmez mi diye sorduğumda bağırarak siz çok soru soruyorsunuz ve belli ki sıkıntılı bir hastasınız ben sizi ameliyat etmek istemiyorum dedi. Kendi sağlığımla ilgili sorduğum sorular sizi neden kızdırıyor dediğimde hastaların koşulsuz olarak ona kendilerini teslim etmesi ve güvenmesi gerektiğini söyledi, öbür türlü ameliyat etmeyi kabul etmezmiş -bu durumda plastik cerrah değil de veteriner olup koyunlar üzerinde operasyon yapsa daha yerinde olacaktı. Tabii ki bu tartışma sonrasında ameliyat olmayı kabul etmedim ve oradan ayrıldım.
Bu iki örnekten de göreceğiniz gibi hayati sonuçları olduğunu gördüğümüz -daha 10 gün önce birisi öldü- saç ekim operasyonlarının yapıldığı saç ekim merkezlerinde maalesef bir kalite standardı yok, hasta haklarına saygı ya da kanunlara uyum da söz konusu değil, tek dertleri nakit para almak. Eminim sektördeki saç ekim merkezlerinin büyük çoğunluğu bu durumdadır, zaten bunlar sözde benim araştırarak düzgün olduğunu düşündüğüm yerler. Sağlık Bakanlığı'nın -ve vergi dairelerinin- bu kuruluşları ve doktorları ciddi bir denetime alması lazım, ancak size tavsiyem bunlardan ve benzerlerinden uzak durmak olacak, saç ekimi için hayatınızı riske atmaya değmez.