Arkadaslar herkese merhaba, yogunlugumdan dolayi konu basligi acmakta cok gec kaldim. Tarih bazi kisilerin dikkatini cekecektir o yuzden kimse sormadan hizli bir sekilde aciklama yapayim. Cok fazla detaya girmek istemiyorum hos bir ani degildi cunku
Istanbul'da yasayan ben, ilk defa operasyon icin Izmir'e gittim ve greft alimi esnasinda depreme yakalandik. Herkes bir anda kenetlendi ve ekip bir yandan beni bir yandan da -alinmis ve solusyonun icerisinde bekletilen- greftler bir zarar gormeden tutuldu. "Talih kusu" beni vurdu anlayacaginiz
Yemek arasi henuz vermemistik ve deprem molasinda yemek yedim ve serumun etkisinde oldugumdan sanirim ortamda en az etkilenen kisi (hatta belki de hic etkilenmeyen) bendim. Sagolsun Sibel Hanim ve ekibi herkes sakinlestikten sonra ekibe devam etmek isteyip istemedigimi sordu. Ben de benim icin sorun olmayacagini ve onlar icin de uygunsa devam edebilecegimizi soyledim ve herkes sakinlestikten sonra devam edildi. Sabah 8'de baslayan operasyon sanirim gece 12.30-01.00 gibi bitti. Doktor Hanim bastan sona neredeyse her seyi kendisi yapti. Greft yerlestirmede ekibinde bir arkadasi da yardimci oldu. Hastaya guven veren bir ortamda buldugumu rahatlikla soyleyebilirim. Operasyon acisindan benim icin tek sorun yuzu koyun yattigim sedyenin pek rahat olmayisiydi. Boyumun uzun olmasindan da kaynakli da olabilir ancak operasyon boyunca rahatlik acisindan cok zorlandim. Benim gibi genetik rahatsiz bacak sendromunuzda varsa isiniz pek kolay degil. Operasyon sirasindan 2 kere serum takildi ve ancak o sekilde rahatlayabildim.
Istanbul'da yasayan biri olarak neden Sibel Ulusan'i tercih ettin diye soranlar olursa: Istanbul'un en onde gelen klinikleri de dahil olmak uzere operasyonlarin hemen hemen hicbiri bastan sona doktor tarafindan gerceklestirilmiyor. Sibel Hanim'in gunde sadece 1 hasta almasi da benim karar vermem de cok buyuk bir rol oynadi. Olumlu-olumsuz yonlerini baslikta tartisabiliriz ancak ben islemin tecrubeli bir doktor tarafindan bastan sona yapilmasini istedim ve bu nedenle tercihimi Sibel Ulusan'dan yana kullandim
Acikliga gore ve yasima gore bazi arkadaslar fazla greft alindigini dusunebilirler. Hali hazirda var olan saclarimin ilerde dokulebilecegini goz onune alinarak planlama (ekim yogunluk siralamasi olarak: on bolge>vertex>orta bolge) yapildi. On sac cizgim korunarak yaklasik 0.5 cm gerisinden yeni bir sac cizgisi planlamasi yapildi. Cok genis bir alandan homojen bir alim gerceklesti. Suan elimde kacli greft alindiginin orantisal dagilimi yok ancak aklimda kaldigi kadariyla cok buyuk cogunlugu 2'li ve 850'si pair(ikili ve tekli greftler birlikte ekilerek 1 kanalda 3 sac seklinde) olmak uzere ve sık bir ekim (takdir tabiki forum halkinin..) yapildi.
Ekim sonrasinda ekim sıkligindan kaynakli olarak bazi koyuluklar tespit edildi ve deprem yetmezmis gibi bu sefer de nekroz korkusu sardi herkesi. Zafer Bey'in onerisiyle Topical nitroglycerin uygulandi o bolgelere. Serumun etkisinin gecmesiyle birlikte o gece uyku tabiki haramdi bana
Saatlerce arastirmam sonucunda soyle biraz once bahsettigim topical nitroglycerin nekroz olabilecek alana uygulanmasi ve %95 oraninda hastalara fayda ettigine dair soyle yabanci bir makaleye denk geldim. Forumdaki ekim yaptirmayi dusunen arkadaslarin dikkatine sunmak isterim;
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.13659Ilk 48 saatin en kritik oldugu soylendi ve korku dolu bekleyis basladi. Cok sukur korkulan basima gelmedi. Ya o gunun verdigi psikolojik yorgunlukla oyle sanildi yada yukarida paylastigim erken mudahele sayesinde nekroz olusmadi.
Tedavi olarak ekimden yaklasik 1 hafta once gunde 1'er defa olmak uzere propecia ve Solgar Biotin 5000 Mcg kullaniyorum. Ayrica operasyonda kanal acimi sonrasi prp islemi yapildi. 3. 5. 8. ve 12. ay bitiminde prp islemleri icin tekrardan izmire gidecegim. Ayrica ekimden yaklasik 3 hafta once igf-1 uygulamasina baslamistim. Sac cikisi konusundan prp'den cok daha etkili oldugu ve gercekten cok ciddi faydasi olabilecegi bazi bilimsel calismalarla ortaya konulmus. 3. aydan itibaren ayni sekilde igf-1 tedavisi ile devam destekleyecegim.
Suan 2. haftayi geride biraktim. Son 2 haftalik gelismeleri sizlerle paylasiyorum.
Son olarak @Hintell 'e bu foruma ve bana olan katkisi icin kendisine tesekkurlerimi sunmak isterim