Gönderen Konu: Minoxidil ve finasterid konusuna açıklık (yan etki, hangisi daha iyi vs)  (Okunma sayısı 8131 defa)

Androjen Pataklayan

• Sr. Member
Evet arkadaşlar özellikle son günlerde sürekli bu iki ilacı bir karşılaştırma söz konusu forumda zaten finasterid ve dutasterid yan etkileri sürekli konuşulan bir konu son gülerde de karşılaştırmaya başladık. Saç dökülmesi belasının kendimi 17 yaşında içerisinde buldum o yaşlarda forumlarda gezinmeye androjen,reseptör vs araştırmaya başladım yani nereden baksanız bir 10 yıllık deneyimim var. Bu deneyimleri ve bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle minoxidil’den başlayalım, çalışma mekanizması tam olarak çözülebilmiş değil damar genişletmesinden dolayı deniyor ama diğer minoxidil gibi çalışan ilaçlar minoxidil gibi saça fayda sağlamıyor ama yaptığı işi biliyoruz saçın anagen fazını uzatmak bir growth stimulator yani. Başarı oranı tam olarak belirtilmesede ortalama %50-60 arası deniyor bu oranı çeşitli boosterlar yardımıyla arttırabiliyoruz (iğneleme,masaj vb). Sistemik yan etkileri dışında yüzeysel yan etkileri önüne geçilebilecek basit yan etkiler onu başka bir zaman konuşuruz. Şimdi bu ilacın sıkıntısı tamam saçın büyüme fazını uzatıyor saçın büyüme döngüsü düzeliyor eyvallah ama burada ki sorun şu, AGA’nın bilinen sebebine değil sebebin oluşturduğu soruna odaklı bir çalışma mekanizması var yani saçın anagen fazını kısaltıp telogen fazını uzatan en büyük sebep androjenler ve minoxidil androjenler konusunda hiçbir etki yapmıyor. Bunun sonucunda ilaç ya etkisini kaybediyor ya da saçlar sürekli zayıf kaldığı için döngüye giriyor. Bakın dikkat edin minoxidil kötü bir ilaç demedim evet bilinen en etkili büyüme uyarıcı eğer birisi saç çıkarmak istiyorsa zaten kullanacağı en iyi etken minoxidil ama olan saçları korumak istiyorsa minoxidil doğru bir ajan değil.

Şimdi Finasteride ve Dutasteride hakkında konuşalım, saçın dökülmesinin sebebi androjenler dedik ve bu androjenler arasında en güçlü olan DHT ve DHT 5ar enzimi yardımı ile dönüşen bir hormon bu iki ilaçta bu enzimi bloke ediyor finasterid %70 civarı dutasterid %90 civarı, finasterid’in başarı ortalaması %80-90 civarı (normal koşullarda) dutasterid’in de ortalama bu seviyelerde finasterid’den bir miktar daha fazla. Şimdi gelelim yan etkilere ilaçlar hakkında tartışılan en büyük konu bu. Yan etkilerin görülme sıklığıyla ilgili bir sürü yayınlanan makale ve bilimsel çalışma var bu bilgileri toparladığımız zaman en gerçekçi oran %5-10 civarı görülme sıklığı doğru gibi görünüyor ve açıkçası yan etkilerin psikolojik mi olduğunu anlamak ya da kişisel mi olduğunu anlamak çok zor. Çünkü adam ilaçla başlıyor 3 gün kullanıp yan etki gördüm diyor bu psikolojik bir yan etkidir çünkü bu ilaçlar bu kadar kısa sürede ne etki ne de yan etki yapar ya da unutkanlık yan etkisi kişi mesela o sıralar dalgın oluyor ya da ufak tefek dalgınlıklar yaşıyor yan etkilere baktığında unutkanlığı görünce çat yapıştırıyor ben yan etki gördüm diye oysa finasterid’in yaptığı unutkanlık öyle basit dalgınlıklar değil her ay çaydanlık aldığınızı unutup bir daha aldığınızı düşünün örnek veriyorum. Kişisel yan etki dediğim şeyde şu mesela libido olayı, çıplak vücut görüp gram uyarılmayan var plajda bikinili Kadın görse uçuş takımları kalkışa geçen adam var şimdi bunlar üzerinden libido hakkında net bir yorum yapamazsınız çok kişisel çünkü ya da ereksiyon da yine aynı şekilde. Kalıcı yan etkiler hiçbir şekilde güçlü bir bilimsel çalışma ile kanıtlanmamıştır propeciahelpforum gibi forumlar doğru bilgi kaynakları değil emin olun orada yazılan çizilenler büyük çoğunluğu geçici yan erki görenler ve poor responder olup ilacı suçlayanlar bilimsel bir bilgi fazla göremezsiniz bir çoğu scare mongering tactic dediğimiz olaydır. Ha eğer kullanmak istemezseniz veya yan etki görürseniz diğer topikal anti-androjen ajanlara geçersiniz ya da mezoterapi şeklinde yaptırırsınız. Birde bu ilaçlara başlama yaşı var benim görüşüm büyümesi tamamlanan her birey kullanabilir araştırabilirsiniz eğer ergenlik döneminde dht baskılanırsa ne olur diye karar size kalmış. Yabancı ülkelerde 17 yaşında ki çocuğa dutasterid ve östrojen blocker yazan doktor var. Peki etki alamayan kişiler ne yapmalı ? Genelde finasterid ile başlamak doğru olandır eğer poor responder durumu var ise dutasterid geçilmesi gerekir bazı kişilerde testosteron ve diğer androjenlerde çok baskın oluyor o kişilerin topikal anti-androjende kullanması lazım. Eğer yan etki görürseniz protez saç gibi alternatif çözümlere yöneltebilirsiniz ya da bekleyip ekim yaptırabilirsiniz duruma göre size kalmış.

Yani burada anlatmak istediğim olay şu minoxidil tek başına yetersizdir ama kötü bir ajan değildir.

Finasterid Dutasterid bu ilaçların her ilaçta olduğu gibi belli başlı yan etkileri mevcuttur sizleri Kadın yapmaz ya da trans olmazsınız erkekliğiniz 5ar enzimine bağlı bir durum değildir. Bu ilaçlar herkes için mucize de değildir. Ancak şu bir gerçektir finasterid ve dutasterid şimdi ki zamanda saç dökülmesi ile mücadele de kullanılacak en iyi ajanlardır bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2020, 14:15:57 Gönderen: SaçlıDeriMuhafızı »
Ketoral %2 Ketokonazol şampuan hafta da 3 gün

Avodart dutasterid 3 günde bir

Vichy Dercos Neogenic şampuan (Stemoxydine içeriyor) içine çam terebentin esansı

Bıraktıklarım:

Ketoral Krem

Vichy Dercos densi-solution set
ŞUNLARADA BAKABİLİRSİNİZ

Gregor59

• Hero Member
Harika yazı olmuş eline sağlık

Lauri

• Hero Member
17 yaşındaki birisine saç için dutasterid yazan doktorun mesleki bilgisinden/etiğinden şüphe ederim. (Bunu gelip buraya bu şekilde yazan adamın iyi niyetinden de şüphe ederim. Bu ifadeyi çok daha sert yazacaktım ama, yine saçma sapan bir tartışma ortamı oluşsun istemiyorum)

Finas, dutas dönüşümlü kullanıyoum ben de ama iki tel saçı dökülüp, böyle ilaçlara başlayanları anlamadığım gibi, hadi herkesin kendi vücudu kendi kararı der geçerim, uyarmaktan öteye haddim olmaz, ama gelip de forumda, yok yanetki yüzdesinin toplandığında 5-10% çıktığı, yok propeciahelp sitesi vs. gerçekleri yansıtmadığı (sen yansıtıyorsun galiba gerçekleri), kalıcı yanetkilerin bilimsel olarak kanıtlanamadığı vs gibi mantıksız argümanlarla başlık açılmasını şiddetle ayıplıyorum.

Arkadaşlar gidin ürologa muayene olun. Fikrini bir sorun bakalım ne diyor. Gördüğüm kadarıyla burada leblebi gibi yutan elemanların çoğu 25in altında, 20-21 yaşlarında. Ki çoğunun kafasında ciddi bir açıklık yok. Sorunu kökten keserek çözmeye çalışılıyor. Sırf kestirme yok diye fili porselen mağazasının içinden geçirmeye çalışıyorlar.

Konunun uzmanı buradakiler değil,  ürologlardır.Bu konuyu okuyacaklar arkadaşlara hitaben,  Böyle yazılar, bu ilaçlara karşı cesaret oluşturmasın sizde diye eklemek istiyorum.

davud123

• Sr. Member
17 yaşındaki birisine saç için dutasterid yazan doktorun mesleki bilgisinden/etiğinden şüphe ederim. (Bunu gelip buraya bu şekilde yazan adamın iyi niyetinden de şüphe ederim. Bu ifadeyi çok daha sert yazacaktım ama, yine saçma sapan bir tartışma ortamı oluşsun istemiyorum)

Finas, dutas dönüşümlü kullanıyoum ben de ama iki tel saçı dökülüp, böyle ilaçlara başlayanları anlamadığım gibi, hadi herkesin kendi vücudu kendi kararı der geçerim, uyarmaktan öteye haddim olmaz, ama gelip de forumda, yok yanetki yüzdesinin toplandığında 5-10% çıktığı, yok propeciahelp sitesi vs. gerçekleri yansıtmadığı (sen yansıtıyorsun galiba gerçekleri), kalıcı yanetkilerin bilimsel olarak kanıtlanamadığı vs gibi mantıksız argümanlarla başlık açılmasını şiddetle ayıplıyorum.

Arkadaşlar gidin ürologa muayene olun. Fikrini bir sorun bakalım ne diyor. Gördüğüm kadarıyla burada leblebi gibi yutan elemanların çoğu 25in altında, 20-21 yaşlarında.

Konunun uzmanı buradakiler değil,  ürologlardır. Böyle yazılar, bu ilaçlara karşı cesaret oluşturmasın sizde.
Bizim byrdaki ürolog önermiyor

Gregor59

• Hero Member
Çoğu ürolog haberi bile yok saç için kullanıldığından türk doktorlar bu konuda güvenilir değil ne yazık ki.

Androjen Pataklayan

• Sr. Member

Arkadaşlar gidin ürologa muayene olun. Fikrini bir sorun bakalım ne diyor. Gördüğüm kadarıyla burada leblebi gibi yutan elemanların çoğu 25in altında, 20-21 yaşlarında. Ki çoğunun kafasında ciddi bir açıklık yok. Sorunu kökten keserek çözmeye çalışılıyor. Sırf kestirme yok diye fili porselen mağazasının içinden geçirmeye çalışıyorlar.

Konunun uzmanı buradakiler değil,  ürologlardır.Bu konuyu okuyacaklar arkadaşlara hitaben,  Böyle yazılar, bu ilaçlara karşı cesaret oluşturmasın sizde diye eklemek istiyorum.
Evet ben gerçekleri yansıtıyorum ve propeciahelpforums tarz sitelerin amacı sadece scare mongering tactic kalıcı yan etkilerde bilimsel olarak kanıtlı değil ister kabul et ister kabul etme gerçekler bunlar saçma sapan geldiyse güçlü bir kanıtla bilimsel çalışma göster. Türkiye’de ki ürologlar finasteridin saç için reçete edildiğini bile bilmiyorlar bazıları. Kaldı ki ben 17 yaşında ki adama dutasterid yazan doktoru örnek olarak verdim. Kestirme yol felan değil mucize ilaç değil diyene belirttim zaten. İster kabul et ister etme finasterid AGA için elimizde ki güçlü silah dutasterid yine aynı şekilde. Big 4’un içerisinde hepsi en iyi başarı hikayelerine bak hepsinin protokolünde fin-dut var.
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2020, 14:15:12 Gönderen: SaçlıDeriMuhafızı »

Vichy Dercos Neogenic şampuan (Stemoxydine içeriyor) içine çam terebentin esansı

Bıraktıklarım:

Ketoral Krem

My Precious

• Hero Member
16 aydır kullanıyorum
Makine gibiyim 1 kere cinsellik sorunum olmadı.
Ama dutasteride de gecikme sorunu yaşadım evet ki ilacı finden daha etkili değil diye bırakıp tekrar fine döndüm.
Fin kullandığım süreç içerisinde cidden bir farklılık hissetmedim/yorum

Androjen Pataklayan

• Sr. Member
Bu arada arkadaşlar internette bilimsel makale ararken randomize kontrollü deney olmasına dikkat edin.

Bıraktıklarım:

Ketoral Krem

Aboubakar

• Jr. Member
  • **

Çoğu 25 yaşın altinda ciddi bir açıklığı bile olmayanlar kullanıyor diye bir tabir kullanmışsın ama belli bir açıklığa geldikten sonra zaten fin ya da dut ile saç kurtarmanin pek bir anlamı yok ki. Ancak vertex ya da arkalari falan toplarsın. Üstler ve sakaklar gittikten sonra ne anlamı kaldı onları da toplamanin sadece sac ekimi olacaksa faydası olur. Önemli olan tam saçta ki incelmeleri ve yavaştan açılmayı fark edince yerinde müdahale de bulunmak. Bu da kişinin kendi kararına kalıyor. İsterse topikal antiandrojen kullanır, isterse fin, dutas veyahut minox. İnsanları bu kadar korkutmayin. Benim yazdıklarım da keza insanları cesaretlendirmesin. Herkes okuyup anlayabiliyor. Enine boyuna araştırsın kararını versin. Adam forumda fin kullanıyor güzel sonuc almış altında onlarca yorum. Kardeşim onu kullanma yan etki yapar, kardeşim onu at hemen cinselligin gider falan falan. Size ne kardeşim giderse adamın ki gidecek. Ne bu ısrarla moral bozma çabaları anlamış değilim.

My Precious

• Hero Member
Çoğu 25 yaşın altinda ciddi bir açıklığı bile olmayanlar kullanıyor diye bir tabir kullanmışsın ama belli bir açıklığa geldikten sonra zaten fin ya da dut ile saç kurtarmanin pek bir anlamı yok ki. Ancak vertex ya da arkalari falan toplarsın. Üstler ve sakaklar gittikten sonra ne anlamı kaldı onları da toplamanin sadece sac ekimi olacaksa faydası olur. Önemli olan tam saçta ki incelmeleri ve yavaştan açılmayı fark edince yerinde müdahale de bulunmak. Bu da kişinin kendi kararına kalıyor. İsterse topikal antiandrojen kullanır, isterse fin, dutas veyahut minox. İnsanları bu kadar korkutmayin. Benim yazdıklarım da keza insanları cesaretlendirmesin. Herkes okuyup anlayabiliyor. Enine boyuna araştırsın kararını versin. Adam forumda fin kullanıyor güzel sonuc almış altında onlarca yorum. Kardeşim onu kullanma yan etki yapar, kardeşim onu at hemen cinselligin gider falan falan. Size ne kardeşim giderse adamın ki gidecek. Ne bu ısrarla moral bozma çabaları anlamış değilim.
Saçekimsonuçları sitesine hoşgeldiniz ;)

Armaan

• Hero Member
Evet ben gerçekleri yansıtıyorum ve propeciahelpforums tarz sitelerin amacı sadece scare mongering tactic kalıcı yan etkilerde bilimsel olarak kanıtlı değil ister kabul et ister kabul etme gerçekler bunlar saçma sapan geldiyse güçlü bir kanıtla bilimsel çalışma göster. Türkiye’de ki ürologlar finasteridin saç için reçete edildiğini bile bilmiyorlar bazıları. Kaldı ki ben 17 yaşında ki adama dutasterid yazan doktoru örnek olarak verdim. Kestirme yol felan değil mucize ilaç değil diyene belirttim zaten. İster kabul et ister etme finasterid AGA için elimizde ki güçlü silah dutasterid yine aynı şekilde. Big 4’un içerisinde hepsi en iyi başarı hikayelerine bak hepsinin protokolünde fin-dut var.
Kalıcı yan etkiler nasıl kanıtlı değil?
Proscar ve avodart prospektüslerinde belirtilen yan etkilerin (düşük libido, ereksiyon olamama, boşalma zorluğu, jinekomasti) bazı kişilerde tedavi bırakıldıktan sonra bile devam edebileceğini belirtmişler.

Lauri

• Hero Member

Bak kullanan kullansın. Herkes ne istiyorsa onu yapsın. Ben de kullanıyorum örneğin.

Benim kızdığım nokta, insanları promote ediyorsunuz. Bu kadar korkutmayın denmesi. Biz olabileceklerden, ki gerçek şeylerden bahsediyoruz.

Hadi sen de kullanıyorsun diyelim. Yanetki görmüyorsun (aslında bu konu çok daha çetrefilli konu, bunun çok da doğru olmadığını düşünüyorum, insanlar farkında değil aslında olanların, belli bir yaş ğstünü hariç tutarak) ve saçlaın da toparlıyor.
Gelip burada böyle birşey yazıyorsun, belki de hiç tanımadığın birisinin hayatını karartmasına destek oluyorsn.

İlk postta yanetkilerden, bunların sonuçlarından hiç bahsedilmiş mi? Bir konu hakkında bilgi verilmeye çalışılıyor. O da yarım yamalak. Zaten yüzlerce kez konuşulan benim de defalarca yazdığım şeyler. Niye gelip konuyu ısıtıyorlar?

İlacı kullanan kullansın kardeşim, ama kendine saklasın tavsiyeleriini. Foruma gelen birisi finasteridi sizden değil, gitsin dermatologdan, ürologdan duysun. Bu vebali almayın.

Lauri

• Hero Member
Çoğu ürolog haberi bile yok saç için kullanıldığından türk doktorlar bu konuda güvenilir değil ne yazık ki.

Git ürologa proscar, avodart de bakalım. Dht baskılayacağım ben de bakalım. Ne diyor?

Lauri

• Hero Member

Sen ürologa gittin, proscar dedin, avodart dedin. dht baskılacağım saçlarımı korumak istiyorum dedin. Adam o ne ilacı dedi öyle mi?

Güldürme beni allah aşkına.
« Son Düzenleme: 16 Ekim 2020, 14:56:50 Gönderen: Lauri »

Lauri

• Hero Member
Google da basit bir arama yaptım, şöyle bir link buldum. Şöyle bir kenara bırakayım. Daha önce de burada paylasılmıstı diye hatırlıyorum. Yakın tarihli bir resmi yazıdır.

https://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/?page=duyurular&anns_ID=7041

İlgili resmi yazı,
https://www.teb.org.tr/versions_latest/1027/t%C4%B0tck_finasterid

Facebook Twitter Instagram